Diari Més

Denúncia

Veïns del barri Fortuny denuncien ocupacions incíviques

L’associació veïnal té comptabilitzats uns 40 immobles habitats de forma il·legal a tota la zona, 23 més que fa quatre anys

Veïns del barri Fortuny denuncien ocupacions incíviques

Veïns del barri Fortuny denuncien ocupacions incíviquesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa anys que els veïns del Barri Fortuny lidien dia a dia amb les ocupacions. «No són ocupacions per necessitat» declara Pepita Roig, presidenta de l’Associació Veïnal Amics del barri Fortuny. El clar exemple, segons explica Martín, veí de la zona i membre de l’associació, és el xalet ubicat a l’avinguda Pintor Fuster número 40 i que actualment és propietat d’una entitat bancària. Ara mateix està tapiat, després que l’intentessin ocupar diverses vegades. Tal com han explicat des de l’entitat, qui té la necessitat d’ocupar un immoble per a poder viure no ocupa un xalet de grans dimensions amb piscina inclosa. «Les persones que necessiten una casa no busquen un xalet. Els que el van ocupar també han ocupat altres pisos de la zona», insisteix el veí. Molta de la gent del barri coneix qui entra de forma il·legal als pisos i denuncien que no ho fan de forma cívica.

Els principals problemes de la majoria de les ocupacions del barri Fortuny són la brutícia, les baralles, el soroll, sobretot a altes hores de la nit, i el tràfic de drogues. «Al bloc de davant on visc està quasi tot ocupat hi constantment hi ha baralles i tràfic de drogues, ho veiem constantment», assegura Josefa, una altra veïna afectada, que afegeix «a mi el que més em preocupa és tot el tràfic de drogues que hi ha».

Entre tots els veïns col·laboren a avisar de qualsevol ocupació, i l’Associació Veïnal Amics del barri Fortuny té detectada una quarantena d’immobles, entre pisos, xalets i adossats, habitats il·legalment. «És com una taca d’oli que es va estenent», declara Roig. I és que, tal com explica, fa quatre anys només en tenien comptabilitzats 17.

Les conseqüències

Els veïns es troben amb diversos problemes que vénen arran d’aquest tipus d’ocupacions. La brutícia que generen alguns dels que ocupen ha provocat, segons expliquen la presidenta de l’associació i Martín, que rebentessin canonades i s’embossessin les clavegueres. Les reparacions o la contractació de serveis especialitzats «les han de pagar els veïns que queden». «I després es demana que hi hagi neteja als carrers, que no hi hagi cuques o paneroles ni aigua pels carrers» critica Pepita Roig. A més, la imatge del barri cada cop és pitjor, les façanes estan molt malament. «Ja vam denunciar a la Guàrdia Urbana i a Mossos d’Esquadra que s’estaven enduent o xafant portes i finestres d’alguns edificis», assenyala la presidenta veïnal. És el cas, per exemple, del bloc de pisos número 4 del carrer Milà i Fontanals, a la zona dels Blocs Massó, on la matinada del 12 d’abril es va produir un incendi.

Josefa també explica que al bloc del davant on resideix «no hi ha llum; només hi ha dues persones que paguin», ja que la companyia elèctrica ha donat de baixa el seu subministrament. En canvi, «aquesta gent sí en té».

Des de l’entitat veïnal, també denuncien que la majoria d’aquestes persones i grups de famílies «incíviques» ja tenen antecedents. Entre tots, el que més critiquen és la degradació del barri i, especialment, dels habitatges antics i dels carrers propers. Volen deixar clar, però, que no estan en contra de totes les ocupacions, soles les que repercuteixxen en els veïns.

Les principals preocupacions

El que més preocupa als veïns és la inseguretat que senten. «La gent té por a marxar de casa un temps i que al tornar es trobin la casa ocupada o que es fiquin just al costat» assegura Roig. La majoria de la gent que hi viu és gent gran que ha viscut tota la vida en aquesta zona «i tenen por de les represàlies si diuen o fan alguna cosa».

Des de l’associació de veïns es troben amb el problema que «ho sabem perquè ens ho diuen els veïns però no sabem com provar-ho». Pepita Roig afirma que saben de contractes il·legals en aquests immobles, gent que ocupa un pis i després el lloga. L’entitat denuncia totes aquestes pràctiques i sempre que veuen algun fet truquen automàticament als cossos policials. «No diem que no hi hagi efectius policials o que no facin la seva feina, vénen sempre que els truquem, però potser caldria un altre tipus de mesures», argumenta la presidenta.

Veïns del barri Fortuny denuncien ocupacions incíviques

Veïns del barri Fortuny denuncien ocupacions incíviquesOlívia Molet

Veïns del barri Fortuny denuncien ocupacions incíviques

Veïns del barri Fortuny denuncien ocupacions incíviquesOlívia Molet

Veïns del barri Fortuny denuncien ocupacions incíviques

Veïns del barri Fortuny denuncien ocupacions incíviquesOlívia Molet

tracking