Diari Més

Sanitat

Reus perd una ambulància nocturna i compartirà dues noves unitats ràpides

El vehicle del SEM que operava exclusivament en horari de nit passa a reforçar el dia per «adaptar-se a les necessitats detectades»

Imatge d'arxiu d'un simulacre del SEM a l'Aeroport de Reus.

Reus perd una ambulància nocturna i compartirà dues noves unitats ràpidesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reestructuració del servei de vehicles de suport vital a Reus, que té lloc en el marc de la recent adjudicació del transport sanitari del Camp de Tarragona a l’empresa Egara-Lafuente i el desplegament del nou model de Transport Sanitari Integral a Catalunya, suposa per al municipi la pèrdua de l’ambulància que hi operava exclusivament en horari nocturn –i que ara reforçarà la franja de dia– i la incorporació de dos nous vehicles d’atenció avançada i intervenció ràpida compartits amb altres zones en un radi d’actuació de deu minuts i disponibles 24 hores. Fins ara, la ciutat comptava amb un total de quatre ambulàncies del SEM (Servei d’Emergències Mèdiques), totes elles de l’anomenat suport vital bàsic: dues cobrien una franja d’activitat de 24 hores, una altra operava en horari diürn i la quarta, ho feia a les nits.

Els canvis impulsats pel Departament de Salut per «adaptar la cobertura horària a les necessitats detectades» faran passar aquesta última unitat de l’horari nocturn al diürn, fet pel qual, permanentment dins el terme municipal, Reus tindrà ara dues ambulàncies 24 hores i dues ambulàncies en horari diürn. Les urgències que es declarin durant la nit, doncs, les atendran també els dos nous Vehicles d’Intervenció Ràpida (VIR), compartits amb altres poblacions properes i dels quals n’hi ha tres a tot el Camp repartits a les zones nord, sud i a l’interior. Fonts del SEM, expliquen el moviment de peces com a modificacions necessàries en «haver detectat que durant el dia hi ha una pressió assistencial, una activitat, superior a la de la nit» i subratllen que, tot plegat, «significa que la ciutat està molt millor atesa que abans, no és una reducció dels recursos, i el ciutadà percebrà una millora». Les mateixes fonts puntualitzen que els nous VIR «mantindran la nit perfectament coberta i, amb l’ambulància que ja no farà aquestes feines, reforcem el servei durant el dia». Sobre la qüestió que es reemplaci una ambulància amb base a Reus per una de compartida amb altres municipis, des del SEM indiquen que «són vehicles que tenen un nivell de resolució més elevat que els anteriors» i recorden que «el SEM té una central de coordinació sanitària que permet que, quan una unitat es mou, una altra variï la seva posició perquè cap espai no quedi descobert».

Mentre que les ambulàncies de Suport Bàsic Vital (SBV) –com les que té la ciutat in situ– estan equipades amb «dos tècnics en emergències sanitàries, personal qualificat que fa primers auxilis i trasllat», les de Suport Vital Avançat (SVA) –com els nous VIR– «a més dels professionals, porten tot l’aparellatge que es pot trobar en un box d’urgències de qualsevol hospital de primer nivell. En el cas de les noves unitats, hem agafat aquesta electromedicina i hem creat vehicles addicionals que en lloc de ser furgonetes són cotxes, amb un tècnic i un metge, que fan la resolució més àgil».

La querella d’Ambulàncies Reus

Tot i que, el passat mes de gener, Ambulàncies Reus anunciava la voluntat de presentar una querella criminal contra el CatSalut i el SEM en entendre que el lot C del concurs, corresponent alt transport sanitari del Camp de Tarragona i que ha acabat en mans d’Egara-Lafuente, va ser manipulat, al SEM no consta encara aquesta querella. La determinació d’Ambulàncies Reus de presentar-la, malgrat tot, no ha variat.

tracking