Diari Més

Cultura

L'Any Toda comptarà amb més de 20 activitats a Reus i al territori

‘Eduard Toda i Güell. Un reusenc polièdric’ conmemora el 75è aniversari de la seva mort

La presentació va tenir lloc a l'Institut Salvador Vilaseca, on Eduard Toda en va ser estudiant.

L'any Toda comptarà amb més de 20 activitats a Reus i al territoriOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Eduard Toda va ser un personatge singular, difícil de trobar algú com ell, fins i tot, avui en dia». Així és com l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, va definir a la figura d’Eduard Toda i Güell ahir durant la presentació de l’any Toda, que coincideix amb el 75è aniversari de la seva mort.

El programa d’activitats, titulat amb el nom d’Eduard Toda i Güell. Un reusenc polièdric, presenta tot un conjunt d’actes que ajudaran als espectadors a conèixer de primera mà el reusenc del segle XIX que va ser cònsol, el primer egiptòleg català que va obrir una tomba intacta a Egipte, bibliòfil i que va destacar per moltes altres facetes, sobretot de caràcter cultural.

La figura d’Eduard Toda

Fill de Reus, Toda va cursar els estudis primaris i secundaris a l’Antiga Escola Pia, on actualment hi ha l’Institut Salvador Vilaseca. Allí va coincidir amb Antoni Gaudí i el doctor Josep Ribera, i junts van engegar la revista El Arlequín i la redacció d’un projecte de restauració del monestir de Poblet. Toda va viatjar arreu del món, a països com Egipte, Xina, Cambodja, l’Índia, i molts d’altres, en candidat d’ambaixador.

Al llarg de la seva vida va participar molt activament en projectes culturals i socials. Al 1919 es va traslladar al monestir d’Escornalbou i es va encarregar de la seva restauració, així com també va dur el projecte de la restauració de Poblet.

Totes les activitats tenen l’objectiu de donar a conèixer la figura d’aquest reusenc quasi desconegut. El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va manifestar la seva voluntat d’aconseguir «que Toda sigui més conegut. De fet, ha de ser més conegut». Poblet també va destacar «el meravellós segle XIX» de Reus, amb personatges tan destacats com Joan Prim, Marià Fortuny o Josep Tapiró, als que ja se’ls ha dedicat, anteriorment, un any d’actes.

Activitats de l’Any Toda

L’any Toda arranca el proper dilluns 25 d’abril amb la conferència Toda agafa la maleta: el context internacional i social on es va moure el viatger reusenc, que tindrà lloc a les 19 hores al Palau Bofarull. En total es realitzaran 25 actes, entre els quals hi ha conferències, exposicions, lectures, passejos literaris i projeccions de documentals.

Marc Ferran, director del Museu de Reus, va destacar dos actes que recullen l’essència del qui va un «reusenc universal». Al Museu es podrà visitar l’exposició Eduard Toda i Güell (1855-1941): de Reus al món, que es podrà visitar del 22 de juny al 7 de gener del 2017.

Ferran també va destacar el documental Les set vides d’Eduard Toda, realitzat per Toni Orensanz, Ramon Masip i Manel Vinuesa, que repassa l’excepcional vida i la ingent obra intel·lectual d’aquest fill il·lustre de Reus. Aquestes són les dues activitats més importants, segons el director del Museu de Reus, que, complementades a les altres activitats «permetran entendre totes les cares de Toda».

Ferran va remarcar que l’Any Toda no es desenvolupa només a Reus sinó que hi ha dos espais molt vinculats a la vida del reusenc. Es tracta del monestir d’Escornalbou i el monestir de Poblet.

A l’espai d’Escornalbou es realitzarà la visita teatralitzada De la Xina a Escornalbou, que tindrà lloc tots els dissabtes de juliol i agost, i on s’explica la trajectòria vital del personatge, a través de diferents objectes i espais de la seva residència d’estiu a Escornalbou. També allí s’hi duran a terme passejos literaris i la trobada de bibliotecaris de Catalunya el 17 de setembre.

«L’Any Toda és una oportunitat per conèixer i posar en valor la figura universal del personatge re reusenc», va manifestar el director dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat, Jordi Agràs.

D’aquesta manera es vol posar en valor la importància dels fills il·lustres de la ciutat que s’han obert portes al món, tal com s’ha fet amb Prim, Fortuny i Tapiró.

tracking