Diari Més

Sanitat

Cada any es detecten 140 casos nous de limfomes a la província

Més de 150 professionals d’oncologia participaran al IX Curso GOTEL de formación de linfomas

Cada any es detecten 140 casos nous de limfomes a la província

Cada any es detecten 140 casos nous de limfomes a la provínciaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els limfomes són tumors del teixits limfàtics que afecten, en un 65% dels casos, als ganglis limfàtics, així com a la resta dels òrgans. Actualment, segons confirma el director de l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Josep Gumà, a la província de Tarragona, cada any es diagnostiquen prop de 140 pacients afectats de limfomes.

Aquesta malaltia és més habitual en homes que en dones, concretament el gènere masculí té un 20% més de provabilitats de patir-la que el gènere femení. Tot i no ser tant freqüent com el càncer de mama o el de pròstata, Gumà explica que existeixen més de 40 tipus diferents de limfomes i que el seu origen és desconegut. És més, des dels anys 70 fins a mitjans dels 90 hi va haver una epidèmia, amb un increment anual del 6%, però després es va estancar el seu creixement.

Tot iaxò dificulta molt el seu tractament ja que són moltes malalties diferents i que cada una afecta amb una intensitat diferent. «Hi casos que es curen al 80% i n’hi ha d’altres que al 0%», exemplifica Gumà, que afegeix que alguns limfomes són molt agressius i d’altres gens i el pacient pot conviure tota la vida amb ell sense cap mena de problema.

La tecnologia i els descobriments científics han permès crear nous fàrmacs que ajuden a neutralitzar aquesta patologia tan complexa. La radioteràpia cada cop és menys freqüent i la quimioteràpia ha arribat al seu màxim nivell. «Amb la quimioteràpia hem tocat sostre», argumenta Josep Gumà, que afegeix que el tractament de limfomes passa per una combinació de fàrmacs i del tractament contra el càncer. «Avui en dia tenim pacients que han provat tots els nous fàrmacs, tant els d’assaig clínic com els que ja s’estan comercialitzant», aclareix el cap de la unitat de limfomes de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus.

Curs GOTEL de formació

El proper divendres 22 i dissabte 23 d’abril FiraReus acollirà el IX Curso GOTEL de formación de linfomas. És el primer curs que imparteix el Grupo Oncológico para el Tratamiento y Estudio de los Linfomas (GOTEL) a Reus i a Catalunya. L’organitza l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus amb l’objectiu de fer una actualització dels principals temes d’interès en l’àmbit de malaties tumorals que tenen a veure amb el sistema limfàtic.

Al llarg dels dos dies, hi participaran més de 150 professionals del món de l’oncologia i l’hematologia per tal de posar en comú tots els seus coneixements. Com a novetat d’aquesta edició es dedicarà el divendres a la tarda a exposar les línies d’investigació en què treballa actualment el grup GOTEL. El curs finalitzarà amb la conferència del doctor Eduardo Sotomayor del George Washington Cancer Center, qui explicarà els últims avenços en els tractaments personalitzats de limfomes.

tracking