Diari Més

Economia

Gay de Liébana:«Si no invertim en recerca ens enfonsarem»

L’economista critica durament els polítics i diu que el món universitari està molt allunyat del real

Gay de Liébana:«Si no invertim en recerca ens enfonsarem»

Gay de Liébana:«Si no invertim en recerca ens enfonsarem»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Si no invertim en recerca i desenvolupament ens enfonsarem», aquesta va ser una de les diverses afirmacions contundents que ahir va pronunciar l’economista José M. Gay de Liébana durant la classe magistral sobre economia que va impartir al Tecnoparc en el marc del desè Fòrum Empresarial de Reus, organitzat per PIMEC.

L’economista es va posar ràpidament a la butxaca els 270 assistents. Fidel al seu estil de parlar d’economia de manera planera, combinant les explicacions sobre les grans xifres amb anècdotes personals, Gay de Liébana va ser molt dur amb els polítics actuals i amb la política econòmica duta a terme durant aquests últims anys pel govern de Mariano Rajoy. En aquest sentit, sense embuts va explicar que fa anys va decidir deixar de votar perquè no combrega amb la manera de fer de cap dels polítics. I va posar un exemple: «Un que et diu que a les sis de la tarda s’acabarà la jornada laboral és que no ha treballat mai en la seva vida». Però, no solament els polítics es van endur una bona pila de crítiques i retrets. També el món universitari va ser el blanc de les seves crítiques. En aquest cas, va afirmar: «El món de la universitat està totalment allunyat del món real». I és que, segons la seva opinió, els qui dissenyen els plans d’estudis no tenen ni idea de quins professionals necessiten les empreses de l’Estat. Gay de Liébana va preveure una ecuperació econòmica lenta però enmig d’un panorama molt incert i va manifestar el seu neguit pel futur del país. «Em preocupa que ningú a nivell polític miri com estarà el país d’aquí a deu anys». En aquest sentit, va relatar que la trista i dura realitat és que «el talent emigra, perdem referències i l’atur no baixa». Per ell, és evident que «si no canviem de model econòmic aquest país no anirà enlloc». I en aquest punt, va afirmar que, ara per ara, no té cap esperança que les coses canviïn.

L’economista, que aquests últims anys s’ha fet molt conegut gràcies a les seves nombroses aparicions televisives, va considerar que l’error que van cometre moltes empreses que es van enfonsar durant la crisi va ser la seva baixa capitalització que les va portar a dependre del deute. Gay de Liébana va afirmar que les empreses amb capacitat camaleònica per adaptar-se als canvis han estat les que han aguantat el tsunami econòmic dels últims anys, Així, va citar Mercadona i Inditex com dues de les que han fet bé els deures.

tracking