Diari Més

Cas Innova

El propietari de Traiber afirma que «no ha enganyat ningú»

Lluís Márquez reitera amb convenciment que les seves pròtesis mèdiques «són perfectes» i nega haver pressionat els metges

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El propietari de l’empresa Traiber, Lluís Márquez, imputat per una desena de presumptes delictes en la venda de prótesis mèdiques en mal estat ha assegurat que ell no «ha enganyat a ningú» i ha reiterat que les pròtesis de la seva empresa «són perfectes». Així ho va assegurar dimarts passat en una entrevista al programa 8 al dia, de Josep Cuní.

Márquez va afirmar: «Jo no he enganyat a ningú. Tot això que ha sortit no és veritat. Traiber ha sigut una empresa modèlica. Dic ha sigut perquè és una empresa que està precintada des de fa pràcticament un any pel jutge. Només li diré una cosa. Nosaltres hem comercialitzat més de 3 milions d’implants i components protèsics durant 31 anys. Mai hem tingut cap denúncia per defecte de material. És molt curiós que ara surti que fem les coses malament». En aquest context, el propietari de Traiber va defensar reiteradament que les pròtesis fabricades per la seva empresa «són perfectes» i va desconèixer el motiu pel qual el jutge afirma que n’hi havia de caducades. En aquesta qüestió, Márquez va fer referència al comunicat que va fer públic l’hospital de Sant Joan quan va esclatar el cas. Segons aquest, el centre hauria posat en deu anys 1.524 pròtesis de Traiber i solament es van haver de desplantar 14 per motius diversos, com ara infecció, una mala rehabilitació o perquè el pacient l’havia rebutjat. En defensa de la bona qualitat de les pròtesis, Márquez va argumentar que no totes es poden tractar de la mateixa manera i per això va considerar que, si en algun cas hi havia hagut algun problema, hauria estat perquè «el cirurgià no s’hauria deixat instruir» sobre com s’havia de col·locar.

Márquez va recordar que la seva empresa es dedicava a la fabricació i a la recerca, fruït de la qual tenia més de 42 patents internacionals. El propietari de Traiber va manifestar que la seva companyia pagava als metges que treballaven en les feines d’investigació, com es fa en qualsevol altre empresa. «Hem pagat als metges que han col·laborat amb nosaltres i hem declarat a Hisenda, nosaltres i els metges. És normal que paguis per la investigació», va remarcar. A tot això va afirmar que mai Traiber s’havia presentat a una licitació pública de l’hospital de Sant Joan perquè el centre no en feia.

Márquez va negar que fes servir polítics locals perquè actuessin com a mitjancers entre els metges i l’empresa perquè col·loquessin les seves pròtesis. A la vegada, va considerar que no és gens estrany que Traiber convidés als metges al congrés anual que organitzava per donar a conèixer els seus productes i que es feia en països amb atractius turístics.

Márquez va opinar que no hi ha cas Traiber i va expressar el seu convenciment que darrere de tot hi ha «un component polític». «La Guàrdia Civil em va preguntar si havia finançat algun partit polític i el jutge també ho va fer, i en aquest cas, en concret, si era Convergència. El primer auto va sortir dies abans de les eleccions municipals, i el segon, a pocs de dies de les generals», va apuntar.

Segueixen les declaracions

D’altra banda, ahir va declarar davant del jutge que porta el cas una nova tongada de la cinquantena de metges investigats per rebre presumptes comissions per les pròtesis. El jutjat d’instrucció número 3 de Reus acollirà avui una nova tanda de facultatius. A finals de mes començaran a passar pel jutjat els extreballadors de l’empresa. També ho faran en diferents grups.

En l’auto, el magistrat del jutjat d’instrucció número 3 de Reus va assenyalar que hi havia «indicis sobrats» que l’empresari Lluís Márquez hauria comès delictes societaris, de falsedat documental, delictes contra l’administració pública, de blanqueig de capital i contra la salut pública. Segons l’escrit, la fiscalia de Tarragona va qualificar el comportament de Márquez “d’especialment greu” atès que l’empresa de la qual n’és gerent «venia medicaments i pròtesis mèdiques en mal estat» a l’Hospital Sant Joan, i «al mateix temps pressionava l’administració perquè les hi comprés, i el que és pitjor, aquesta administració assumia aquesta venda».

Entrevista completa de Lluís Márquez

tracking