Diari Més

Solidaritat

Expedició a Lesbos per ajudar als refugiats

Alumnes de Salvament i Socorrisme viatjaran a l’illa grega per tal d’ajudar als serveis de salvament

Expedició a Lesbos per ajudar als refugiats

Expedició a Lesbos per ajudar als refugiatsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els alumnes del Grau Superior de Salvament i Socorrisme viatjaran a l’illa grega de Lesbos per donar suport als serveis de salvament amb l’arribada per mar de refugiats. Es tracta d’una iniciativa que va sorgir dels mateixos alumnes, arran de la notícia de naufragi de 200 persones a la costa de Lesbos.

El director del Programa From Reus to Hellas, Jordi Cervera, explicava que van sentir que no es podien quedar de braços plegats davant d’una tragèdia d’aquestes característiques: «Entre els companys vam pensar que hi havia d’haver un canvi, que no podia ser que la gent s’acabés ofegant». Així, van arribar a la conclusió de què ells podien ajudar i van organitzar l’expedició amb un equip d’entre 10 i 12 persones.

El grup de socorristes que hi participen és molt divers. Nois i noies des de 18 a més de 40 anys i de diferents racons de tot l’Estat formen l’equip que volarà a Grècia per intentar garantir que els refugiats arriben sans i estalvis a la costa. Marxaran de Catalunya el 26 d’abril i hi faran una estada de 15 dies. Allà, la seva principal funció serà la de donar suport al grup local de guardacostes amb les seves tasques habituals. Treballaran des de la platja, on rebran a les persones que hagin creuat el mar fins a Grècia en cerca de refugi, per tal de fer una valoració del seu estat de salut i actuar en cas de necessitat. A més, també faran un servei d’ajuda humanitària als refugiats. «No volem tornar a veure una imatge com la del nen a la platja, per això ens hem organitzat», deia Cervera. Tot i així, no era un projecte que poguessin dur a terme ells sols, així que Cervera, des de la seva posició de membre de la junta de la Jove Cambra de Reus, va proposar la iniciativa. Ara, la cambra, és l’encarregada de gestionar el projecte.

Pel que fa al finançament, fa setmanes que organitzen diferents activitats per recaptar diners. Per exemple, fa dues setmanes van realitzar un sorteig, i diumenge passat una caminada popular en la qual van participar gairebé 200 persones. Ara els queden encara dues activitats solidàries. D’una banda, aquest dissabte celebraran una jornada de 12 hores de natació amb la col·laboració dels clubs de natació reusencs, i el diumenge faran un vermut solidari a la piscina de Castellvell.

Els ingressos del projecte provenen, majoritàriament, dels seus propis actes pels ciutadans. «Tenim poc patrocini. Col·labora amb nosaltres alguna empresa i algun ajuntament, però, sobretot, tenim el que recaptem de societat civil. Per això, hem tingut algun moment crític, però sabem que ho aconseguirem», comentava Cervera.

L’equip reusenc està rebent molt suport per part de l’equip de guardacostes de Grècia, que els està ajudant a què la seva estada sigui el més còmode possible. Segons Cervera, «estem treballant molt bé junts, i estem en contacte un cop per setmana. Ells s’han bolcat completament en el nostre projecte, i ens estan facilitant molt les coses».

tracking