Diari Més

Economia

El carrer de Jesús concentra la major part de botigues tancades de Reus

Un estudi elaborat amb dades de 2014 i 2015 destaca el de les Galanes i el Monterols com les zones amb més comerços en desús

El carrer de Jesús concentra la major part de botigues tancades de Reus

El carrer de Jesús concentra la major part de botigues tancades de Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El carrer de Jesús i el seu entorn conformen l’àrea de la ciutat amb una major concentració de locals comercials buits, alhora que el carrer Monterols i el de les Galanes acumulen també importants bosses de negocis desocupats. Són les conclusions a què arriba un estudi de l’observatori econòmic Eixos, elaborat amb dades corresponents als anys 2014 i 2015, i que conclou que més del 30% de les botigues de Reus romanen amb la persiana abaixada o es troben en desús. La mitjana de comerços disponibles a nivell de Catalunya, segons concreta el mateix informe, és d’aproximadament el 18%, xifra que deixa la capital del Baix Camp per damunt de la mitjana catalana en aquest àmbit. Tenint en compte l’elevat ritme d’obertura i tancament de negocis, i tot i que aquest és un sector prou viu, l’observatori parla de «risc de desertificació comercial» a la ciutat.

Es dóna la circumstància que el centre de Reus compta, precisament, amb alguns dels carrers més transitats de la demarcació: el carrer de Jesús va ser el que més moviment va registrar en els darrers mesos de l’any passat i, tot i l’obertura de La Fira Centre Comercial, l’eix Llovera-Monterols guanyava vianants al darrer tram de 2015, coincidint amb la darrera campanya comercial de Nadal. Amb tot, Eixos apunta que la situació dels carrers de Jesús, Monterols i de les Galanes, amb les dades analitzades, «contrasta amb l’escenari i la distància amb els principals eixos comercials de la península ibèrica, amb ocupacions comercials per sobre del 80%».

«Problema de desocupació»

El document detalla, sobre el cas del municipi, que «per sota d’aquest límit –el del 80% d’ocupació–, les àrees comercials es troben en risc de desertificació comercial i tenen un clar problema de desocupació per sota del 70%, com és el cas de Reus». A l’altra banda de l’especte es troben altres ciutats com Sant Cugat del Vallès –amb un 94,9% d’ocupació–, la Seu d’Urgell –amb un 92,5% de locals ocupats– o també Tremp –que compta amb el 94,9% dels comerços oberts al públic– en el mateix període que es van prendre les mostres a Reus.

Per donar forma a l’estudi, Eixos va estudiar 500.000 botigues i locals de les principals ciutats de la península –entre ells, Madrid, Lisboa, Sevilla, València, Saragossa o Màlaga– i també més de 100 ciutats catalanes, i a través d’aquest sistema va definir la línia vermella del 80% d’ocupació i va detallar la situació de la ciutat reusenca.

Facilitar l’accés als espais

Al capdavant de la Unió de Botiguers, i fa escassos dies, Àlfred Pitarch explicava que esquivar la proliferació de negocis tancats i botigues desocupades al municipi «passa per parlar amb l’Administració. S’han de trobar les fórmules perquè els locals no quedin buits i el lloguer sigui igualment més accessible». «Aquí l’Administració ens pot donar un cop de mà, amb incentius fiscals, implementant algunes mesures. Ja sabem que els locals estan en mans de privats però hi ha eines per dinamitzar-los d’alguna manera», afegia el president de l’entitat, que busca ara l’aliança amb la resta d’associacions comercials de la ciutat per «unir esforços en aquests temps tan difícils que encara avui perduren».

tracking