Diari Més

Laboral

L'hospital encarrega un informe per saber si està obligat a pagar objectius

El comitè d’empresa ha anunciat que presentarà una denúncia contra la direcció del centre si no els cobren

Els treballadors van protagonitzar ahir al matí una concentració a les portes de l'hospital.

L'hospital encarrega un informe per saber si està obligat a pagar objectiusOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell d’administració de l’hospital de Sant Joan decidirà avui si es paguen als treballadors les retribucions variables per objectius corresponents al 2015. L’acord es prendrà després que en una primera reunió que el consell va fer ahir va decidir encarregar un informe jurídic que deixi clar el punt del conveni segons el qual les retribucions variables per objectius es negociaran entre l’empresa i els empleats tant si l’hospital té dèficit com superàvit. El comitè d’empresa té cada cop més clar que els objectius no s’abonaran. Per això ja ha anunciat que presentarà una denúncia si no els cobren.

Avui és el dia límit en què el consell d’administració de l’hospital, format per tots els partits que ara tenen representació a l’Ajuntament de Reus, ha d’aprovar els comptes del 2015. La presidenta del consell, la republicana Noemí Llauradó, va explicar ahir que es va decidir posposar l’acord de pagament dels objectius després que sorgissin molts dubtes a l’hora d’interpretar què diu el conveni sobre aquest punt. Per aquest motiu, es va decidir buscar assessorament legal. Llauradó va afirmar que el consell no prendria una decisió fins que «no es tingui la certesa de quin és l’acord més adequat». Segons va dir, «hi ha una doble lectura en una de les clàusules del conveni amb els treballadors» i per aquest motiu s’ha encarregat un informe extern per esclarir què diu exactament el text i com cal interpretar-lo.

Els treballadors han rebut amb sorpresa la decisió del consell d’encarregar l’informe jurídic. La presidenta del comitè d’empresa, Alícia Martín, ha afirmat que «tenen males vibracions» sobre el pagament dels objectius. Segons ella, el fet que hi hagin dubtes sobre el conveni actual de l’hospital, que es va aprovar fa pocs mesos, és una mostra que l’empresa no té cap intenció d’abonar els objectius. Per Martín, és incomprensible que ara la direcció digui que ha de revisar els termes del conveni, més encara quan des de fa mesos «se sap que hi ha desequilibri econòmic». El personal considera que queda clar a l’acord que van segellar les dues parts que els objectius es negociarien tant si l’hospital tenia dèficit com superàvit. De moment, ja han anunciat que si no cobren els objectius presentaran una denúncia i han convocat una assemblea dimarts vinent (se’n farà una al migdia, i una altra, a la nit) per acordar accions de protesta.

La direcció de l’hospital de Sant Joan va fer saber la setmana passada que el centre tancarà els comptes del 2015 amb un dèficit d’1,16 milions d’euros, un desequilibri econòmic en negatiu que no s’havia produït en els últims cinc anys, és a dir, des que l’equipament es va traslladar a Bellissens.

Els treballadors, però, asseguren que el dèficit és de 3 milions perquè a la quantitat anunciada per la direcció s’hi han d’afegir els 1,9 milions en concepte d’objectius que han de cobrar pràcticament la totalitat dels 1.254 treballadors que té l’hospital. La quantitat en concepte d’objectius que han de rebre els treballadors se situa sobre els 1.500 euros de mitjana. De moment, ahir, coincidint amb l’inici de la reunió del consell d’administració, els treballadors van fer una concentració a l’entrada principal de l’hospital. Durant l’acció es va llegir un comunicat en el qual es reclama la finalització de les retallades salarials i de personal sanitari.

Per la seva banda, el PSC presentarà al consell d’avui diverses mesures perquè es paguin els objectius. La regidora socialista Sandra Guaita, ha afirmat que el PSC confia que a la trobada se’ls exposi amb detall quines són les partides que han ocasionat la desviació del pressupost del 2015, al qual, recorda, els socialistes no hi van donar suport. Guaita ha manifestat que també han demanat la redacció d’un pla de reequilibri amb vista al pressupost del 2016, per evitar situacions com l’actual.

tracking