Diari Més

La plaça del Mercadal emmudeix per escoltar el cant de Saetes

Les processons del Prendiment i Penitencial van recórrer, un any més, el centre de Reus i el barri de Sant Josep Obrer

Després dels actes d'ahir, els actes més significatius començaran aquesta nit.

La plaça del Mercadal emmudeix per escoltar el cant de SaetesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segon dia de processons aquest dimecres a Reus. Desenes de reusencs van tornar a ocupar els carrers del centre per presenciar la professó del Prendiment que, un any més, va tenir com a atractiu el cant de Saetes. A la mateixa hora, però, al barri de Sant Josep Obrer s’hi va celebrar la processó Penitencial, que en aquesta ocasió va variar el recorregut per evitar incidents que s’havien produït en edicions anteriors.

La Germandat de Sant Miquel Arcàngel (vinculada al Centre castellà-manxec) i les Confraries dels Sants Just i Pastor, Jesús de l’Amargura i Sant Pere Apòstol van organitzar novament la processó del Prendiment, que fa referència a l’escena bíblica en què Jesús es troba pregant a l’hort de les oliveres i és pres per la cohort romana després d’haver estat traït per Judes Iscariot. La professó va sortir a dos quarts de nou del vespre del temple de la Sang per continuar pel Raval de Sant Pere, pujar pel Fossar Vell, passar per la plaça del Mercadal, arribar a la plaça Prim, baixar pel raval de Jesús i acabar a l’església de Sant Francesc. El major nombre de fidels es va concentrar al Mercadal amb la finalitat de presenciar, un any més, el cant de Saetes que M. Carmen Gómez, del Centre castellà-manxec, va oferir des de dalt d’un balcó de la plaça a cadascun dels tres misteris que van participar a la processó. La seva interpretació religiosa va tenir com a reconeixement els aplaudiments del públic. Els Armats de la Sang van obrir la professó, però, no va ser l’única cohort de romans que hi va perdre part. Novament, l’acte va comptar amb la participació de les formacions d’altres municipis. Els timbals de la banda de Sant Crist de Lepant de Valls tancava la comitiva.

Paral·lament a la mateixa hora, el barri de Sant Josep Obrer va poder presenciar la processó Penitencial. Aquesta vegada, però, no va passar pel carrer central de Mas Pellicer. La Germandat de Sant Josep Obrer va decidir modificar lleugerament el recorregut per evitar incidents, com el llançament de pedres, que s’havia produït en els últims anys. El president de l’Associació de Veïns de Mas Pellicer, Eduardo Navas, va manifestar que estava d’acord amb el canvi d’itinerari i va assenyalar que tot i la modificació la processó passava a tocar del barri.

L’activitat religiosa d’aquest Dimecres Sant es va completar amb la tradicional visita, adoració i realització d’ofrenes a la imatge del Sant Crist de la Sang.

Els actes més significatius de la Setmana Santa reusenca, però, començaran aquesta nit amb la processó del Silenci que compleix 70 anys. Organitzada per la Confraria Nostre Pare Jesús del Calvari, coneguda com els Natzarens, sortirà novament de l’església de Sant Francesc per recórrer, amb l’enllumenat viari apagat i amb el respectuós silenci dels devots només trencat pel so dels timbals, el nucli històric per acabar a l’església de Sant Joan.

Al llarg de la Quaresma se celebren viacrucis en diferents esglésies, però, té una significació especial el que es fa Divendres Sant perquè es fa pels carrers i té lloc a les primeres hores del matí. Aquest viacrucis, ja centenari, l’organitza l’Arxiconfraria del Sant Crist de la Creu, amb sortida i tornada a l’església de Sant Joan.

Divendres al migdia tindrà lloc la funció de l’Agonia o de les Set Paraules dins de la Prioral. És una prèdica de les set frases que, segons l’evangeli, Jesús va dir durant la seva agonia a la creu. En el retorn de la imatge del Sant Crist de la Sang al seu temple, cap a les 3 de la tarda, arribarà la celebració de les Tres Gràcies, i a les vuit del vespre començarà la processó del Sant Enterrament.

L’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Reus està d’enhorabona enguany per diverses efemèrides. Així, per exemple, es commemoren els 35 anys de la mort de l’escultor reusenc Joan Rebull, autor de diversos conjunts escultòrics dels misteris ; els 25 anys de la refundació de la Confraria de Sant Bernat Calbó, i els 60 anys de la fundació de la Confraria de Sant Pere Apòstol.

tracking