Diari Més

Sanitat

L'hospital de Sant Joan tanca amb un dèficit de més d'1 milió el 2015

Els treballadors ja anuncien accions perquè donen per fet que no els pagaran els objectius que sumen 1,9 milions

La presidenta de l'hospital, Noemí Llauradó, i el director general de Sagessa, Jordi Colomer, van donar a conèixer ahir els números.

L'hospital de Sant Joan tanca amb un dèficit de més d'1 milió el 2015Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’hospital de Sant Joan ha tancat l’any 2015 amb un dèficit de poc més d’1 milió d’euros, un desequilibri en negatiu que no s’havia produït en els últims cinc anys, és a dir, des que el centre es va traslladar a Bellissens. Els responsables de l’hospital afirmen que el desequilibri pressupostari s’ha produït perquè ha augmentat l’activitat que ha permès reduir en un 20% les llistes d’espera i pel finançament insuficient que es rep del CatSalut. La situació preocupa especialment els treballadors que ja pensen en quines accions de protesta duran a terme perquè donen per fet que no cobraran la retribució variable per objectius que suma 1,9 milions.

La presidenta del consell d’administració de l’hospital de Sant Joan, Noemí Llauradó, ja ha demanat una reunió amb els responsables del CatSalut per solucionar el finançament de l’hospital. Segons ella, el problema es resoldria en bona mesura si se li reconeix al centre el nivell 5 que, per Llauradó, és el que li correspon per estructura, complexitat i activitat. Això significaria que l’administració catalana pagaria una tarifa superior a la que abona actualment pels mateixos serveis que presta l’hospital. «Aquest desenquilibri és complexe per la qual cosa es treballa des de fa setmanes per revertir la situació tenint en compte el que representa l’hospital», ha apuntat Llauradó. La presidenta del consell d’administració apunta que una de les mesures per millorar els comptes econòmics de l’hospital passen perquè usuaris de les Terres de l’Ebre que ara es desplacen a Barcelona per utilitzar el PET (aparell que serveix per a la diagnosi del càncer) facin servir el que hi ha a Reus, tal com es va preveure quan es va instal·lar. Llauradó considera que el canvi comportaria un doble benefici: majors ingressos per a l’hospital i també un estalvi en desplaçaments. Per la seva banda, Jordi Colomer, director general de Sagessa, no creu que les regularitzacions en els contractes que hi ha hagut del personal amb més responsabilitat hagin influït en un increment significatiu de les despeses. A més, ha assegurat que el dèficit actual no es deu a un excés de plantilla o «de la baixa productivitat».

L’hospital obrirà negociacions amb el CatSalut la setmana vinent un cop dimecres el Consell d’administració del centre reusenc aprovi els números del 2015.

Mala maror

La delicada situació econòmica de l’hospital ha causat molt mala maror entre els treballadors. El comitè d’empresa assegura que el dèficit puja a 3 milions i té gola avall que la direcció no els pagarà la retribució variable per objectius que se situa en 1,9 milions d’euros, objectius que els treballadors haurien de cobrar dijous vinent. Alícia Martín, presidenta del comitè d’empresa, ha manifestat que amb l’anunci d’un dèficit d’1,1 milions la direcció dóna per fet que no pagarà els objectius. Els treballadors, que van conèixer ahir els números de l’hospital, afirmen que no es quedaran de braços creuats. «Entenem que aquesta situació no es pot tolerar. Incompleixen el conveni», ha apuntat Martín.

Fonts de l’hospital, però, afirmen que el conveni estableix que les retribucions variables per objectius es negociaran entre els treballadors i l’empresa tant si l’hospital té dèficit com superàvit. En aquest punt, Colomer ha explicat que encara no s’ha decidit res sobre aquesta qüestió i que caldrà negociar amb els treballadors.

Martín ha lamentat que la situació econòmica de l’hospital s’hagi donat a conèixer en plena Setmana Santa quan hi ha molts empleats de vacances. «Necessitem que la direcció ens informi de la situació real de l’empresa i prendrem les mesures oportunes. De fet, ja s’ha incomplert el conveni en els tres primers mesos en altres articles però això ja passa la ratlla», ha sentenciat la presidenta.

tracking