Diari Més

Política

Llach: «Estem determinats i, si ens inhabiliten, queda el vostre poder»

El diputat independent per Junts pel Sí (JxSí), que presideix des d’ahir la comissió d’estudi del Procés Constituent, desborda El Círcol de Reus

Llach: «Estem determinats i, si ens inhabiliten, queda el vostre poder»

Llach: «Estem determinats i, si ens inhabiliten, queda el vostre poder»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«S’han acabat les metàfores. Estem determinats, diposats a fer el que calgui i, si ens inhabiliten, el poder quedarà a les vostres mans». Això va venir a transmetre ahir a El Círcol el músic i diputat independent al Parlament per Junts pel Sí (JxSí), Lluís Llach, que va ser escoltat per més de 200 persones, desbordant la sala principal de l’entitat, que en va haver d’habilitar una altra.

Ratificat ahir mateix com a nou president de la comissió d’estudi del Procés Constituent –en substitució de la desapareguda Muriel Casals–, Llach va donar la veu des d’un principi al públic que, durant una hora i mitja, el va «esprémer». Al llarg de la vetllada, el gironí va voler deixar clar, però, diverses idees.

La primera i principal, que va anar repetint: «Tots estem allà perquè vosaltres ja hi éreu». «Aquest al·lè col·lectiu és la gasolina que ens empeny», va recordar Llach, demanant que «no deixeu de ser-hi, menys ara que mai».

El diputat independent, en aquest sentit, considera el moment «d’històric», ja que es vesteix amb dues eines «que no havíem tingut mai»: «tenim un Parlament amb majoria independentista i un govern determinat». En aquest context, Llach va assegurar ahir que «la gent que estem al Parlament anem a fer el camí, anem decidits a intentar assolir la independència en el mínim temps possible». Lloant l’actitud del govern, per l’autor de L’Estaca –que va sonar ahir a El Círcol–, «tenim uns consellers joves i decidits en la seva actuació». «Hi ha una munió de gent molt preparada», va concloure el nou president de la comissió del Procés Constituent, que va explicar que «fa» de diputat «perquè penso que és el moment trascendent que s’ha de ser-hi», empès també per aquest «al·lè col·lectiu que ve de lluny i anirà més lluny».

Per arribar al final d’aquest camí, però, Llach considera que s’ha de sumar més gent i creu que a Catalunya sovint es peca de poca autoestima. «Hem d’aprendre a autoestimar-nos», va animar.

Procés constituent

En aquesta línia, el procés constituent va centrar part de la vetllada, en la què també es va parlar de l’alliberament de l’històric dirigent de l’esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, i la situació basca.

«És hora d’explicar-nos a la gent. Hem de donar la possiblitat que els espanyols se sentin millor a Catalunya que a Espanya», va confessar Llach, que veu diferents forces claus en el procés, com la qüestió econòmica, la identitària i, també, el vot democràtic. «Hem de fer un país de convivència, hem de bastir un país amb tota la gent que el conformem», va remarcar ahir, recordant que «som el tercer motor d’Europa».

«A Europa no li interessa que Catalunya s’afebleixi», va puntualitzar, fent memòria d’un apunt econòmic: «Del pressupost espanyol de l’any en passat en rodalies i infraestructures viràries, del 100% es va executar un 7%». «És un escàndol».

Amb aquest escenari, Llach va avançar que, «en poques setmanes», el procés constituent es posa en marxa. «Els polítics l’hem de legitimar, però val la pena que ens esforcem tots a treballar perquè tenim una oportunitat única».

En aquest punt, Llach va titllar de ‘cafrada’, l’actitud del govern espanyol vers la voluntat de prohibir la comissió d’estudi del Procés Constituent, que des d’ahir ell mateix presideix. «Ara ens volen prohibir estudiar, que això sona malament», va etzibar en to irònic.

Precisament, Llach va puntualitzar ahir al vespre que el Procés Constituent està «obert a la gent que està pel dret a decidir». «Serà un moviment social molt ferm i molt ampli», va augurar Llach, reflexionant si el proper 11 de setembre pot ser un bon moment per una demostració de força d’aquest moviment. «Hem de convertir el procés constituent en un acte de reafirmació nacional». Pel diputat, sota l’aixopluc del Parlament, les properes eleccions han de ser constituents i s’hi ha de posar en pràctica les lleis que el Parlament, «com sigui, crec que tindrà preparades».

Referèndum

Llach, que va «demanar l’hora» al president d’El Círcol més d’un cop, també es va mostrar ahir optimista sobre un futur referèndum i es va mostrar partidari a sumar a Catalunya Sí Que es Pot (CSQP).

«La gent d’esquerres, catalanista, que estima el país i que te ganes de progrés social, vindrà», va augurar un Llach, que descriu el procés com «montserratí», convençut que «la punxa de les dents de la serra, a cada dent nova estem més amunt». «Al final del camí, hi ha la solució al 80-90% dels problemes que hem de resoldre», va recordar.

tracking