Diari Més

Política

ERC oficialitza l'entrada a un govern «plural» i amb «colideratge»

El posicionament sobiranista, la millora de la qualitat de vida dels reusencs i la participació ciutadana, eixos del nou pacte

ERC oficialitza l'entrada a un govern «plural» i amb «colideratge»

ERC oficialitza l'entrada a un govern «plural» i amb «colideratge»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou govern de la ciutat de Reus és com l’Arc de Sant Martí: format per set colors «que no es barregen però que conformen una sola unitat». Així ho escenificava ahir la tarda Convergència i Unió, en el marc de la signatura del pacte per la incorporació al govern del Grup Municipal d’ERC-Moviment d’Esquerres (MES)-Moviment Demòcrata Català (MDC)-Avancem.

Un govern que suma la «majoria reforçada», en paraules de l’alcalde Carles Pellicer, d’11 regidors de 27: els 7 de Convergència i Unió, els 2 d’Ara incorporats a finals de gener, i els 2 d’ERC integrats ahir. Segons el document signat pels tres grups municipals –que conformen 7 formacions–, el nou govern de la ciutat actuarà entorn a la millora de la qualitat de vida dels reusencs, la participació ciutadana i amb un posicionament sobiranista «decidit» i per donar «suport actiu a cadascun dels passos que el país segueixi dins del procés d’independència».

Així, les dues noves regidores del govern, Noemí Llauradó i Montserrat Flores, tindran també dedicació exclusiva. Llauradó liderarà l’Àrea de Salut i serà proposada per exercir la presidència i la conselleria delegada de l’Hospital Sant Joan de Reus i el Grup Salut, tot i que el Grup Sagessa seguirà en mans convergents –amb la renúncia de Pellicer per incompatibilitat amb el càrrec de senador, passarà en mans de Montserrat Vilella–. Llauradó també serà nomenada dilluns que ve segona tinent d’alcalde.

Per la seva banda, Flores serà la regidora de la nova àrea de Participació, Ciutadania i Transparència i ocuparà la presidència de la Comissió per a la Transparència. A més, els republicans nomenaran un càrrec de confiança, que es donarà a conèixer properament.

Comissió de seguiment

En aquest marc, els nous socis de govern es comprometen a «treballar de manera coordinada i conjunta, fent efectiu el colideratge de l’estratègia municipal d’un govern plural». Amb trets diferencials del pacte subscrit entre CiU i Ara el passat 25 de gener, els grups municipals «es comprometen a la lleialtat mútua en l’exercici del govern, votant conjuntament previ acord entre les parts i en interès de la ciutat, amb respecte als seus propis programes electorals».

En aquesta línia, es constiruirà una Comissió de Seguiment d’aquest pacte de govern, formada per representants de cadascun dels grups municipals signants i que ha de vetllar pel sel seu bon funcionament, per «acostar i harmonitzar les posicions divergents si se’n produeixen». Aquesta Comissió de Seguiment també podria arribar a «impedir l’execució d’alguna iniciativa política en cas que sigui causa de divergència irresoluble» i «arribar a determinar el trencament del present pacte de govern si s’arribés a una situació insostenible d’incompliment dels compromisos reflectits en aquest document».

Prioritats

El nou govern reusenc també es marca una desena de compromisos. En primer lloc, un pla d’acció de mandat, que ha de cohesionar les accions de govern. En segon lloc, un pla urgent d’acció contra la pobresa, que contempli solucions concretes en l’àmbit de la nutrició, el proveïment d’energia i l’habitatge, enllaçant amb el treball a mig termini per combatre l’atur i la manca d’accessibilitat a l’habitatge.

També s’impulsarà un Pla de Salut de la Ciutat, un protocol de publicació i control de l’execució de les decisions preses, un pla d’acció cultural i un pla d’infraestructures a mitjà i llarg termini.

També es contempla una estratègia de treball envers els diferents sectors econòmics de la ciutat, així com l’activació de les polítiques d’ocupació, la intensificació del diàleg amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) i, per últim, comptar amb una política proactiva en el marc del Camp de Tarragona.

Cultura del pacte

«Els resultats electorals van configurar un escenari polític en el qual la cultura del pacte esdevé més imprescindible que mai a la nostra ciutat», va assegurar ahir l’alcalde, Carles Pellicer, resumint el moment en tres mots: «satisfacció, agraïment i voluntat de servei».

Precisament, en la línia del «missatge» donat per la ciutadania el passat mes de maig, Pellicer va tornar ahir a oferir diàleg i consens a la resta de formacions a l’oposició, que encara són la majoria.

«Crec que hem aconseguit un molt bon pacte de govern per la ciutat», va remarcar ahir la portaveu del Grup Municipal d’ERC-MES-MDC-Avancem, Noemí Llauradó. La que serà nova regidora de Salut i segona tinent d’alcalde va voler treure ferro que finalment ERC no s’hagi quedat amb l’àrea de Cultura, tenint en compte el clar perfil de Montserrat Flores. «Encara que no encapçalem determinades regidories, pel fet d’estar al govern, podrem fer les nostres aportacions», va concloure.

«Esperem que no sigui un miratge, sinó realment un motor per tirar endavant la ciutat», va dir ahir la portaveu del Grup Municipal de CiU, Montserrat Vilella, sobre «l’Arc de Sant Martí» aparegut des d’ahir al consistori.

tracking