Diari Més

El turisme sostenible, aposta de futur

S’imposen les activitats turístiques amb un baix impacte ambiental i que beneficien agents locals

Verema organitzada per l'empresa de turisme sostenible El Garrofer.

El turisme sostenible, aposta de futurEL GARROFER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pròxim 5 de novembre s’ha organitzat al Vendrell una sortida micològica anomenada ‘Coneix i aprèn a fotografiar els nostres bolets’. La proposta consisteix en una passejada pel Montmell i la Vall de Sant Marc de la mà d’Ernest Gatell, expert en micologia, i Jordi Brú, fotògraf especialitzat en paisatge i flora. La idea és fer un recorregut tot buscant els bolets propis de la zona per tal d’identificar-los, catalogar-los i fer-ne fotografies. Cap ni un ha d’acabar dins d’un cistell.

Aquesta activitat és una iniciativa d’El Garrofer, una consultoria ambiental amb seu al Vendrell especialitzada en turisme sostenible, un tipus de turisme que té en compte i respecta les necessitats i característiques dels pobles receptors. Així ho explica Mercè Jané, fundadora d’El Garrofer: «el turisme sostenible vol obrir la visió de les persones que ens visiten, donar a conèixer la riquesa social, cultural i ambiental de manera que els beneficis de la presència dels turistes recaiguin també sobre els agents locals».

El paradigma del turisme no sostenible, apunta Jané, és el turisme de sol i platja, perquè va acompanyat d’una sobresaturació de la costa i el litoral, generant uns impactes molt negatius sobre el territori. D’aquesta manera, assegura la biòloga, els agents locals tenen menys guanys i més contrapartides negatives: «majoritàriament el turisme de sol i platja està realitzat per touroperadors que no són del territori, i els beneficis econòmics se’n van gairebé tots a fora. En canvi, els operadors locals, a més de rebre només una part molt petita d’aquests ingressos, han d’assumir moltes contrapartides, com un impacte ambiental negatiu. Alhora, els espais no es gaudeixen de manera tranquil·la i respectuosa. En definitiva, no tenen beneficis directes de la presència d’aquests turistes».

És per això que des del Garrofer treballen per oferir propostes de lleure i descoberta que tinguin un impacte directe positiu sobre el territori. La sortida micològica n’és un exemple, com també ho és l’activitat Descobreix el Penedès amb Un Sol Cel, que es farà el 29 d’octubre i que consisteix en una caminada per les vinyes de Pere Lluch, propietari del celler Un Sol Cel, d’Albinyana, i que treballa amb ceps molt antics seguint les pautes de la producció ecològica. En la passejada entre vinyes els participants podran descobrir el patrimoni natural del lloc, així com les construccions de pedra seca, i també fer un tast dels vins del celler.

«El turisme sostenible és una aposta de futur i la tendència és anar cap aquí, però encara s’ha de treballar molt. En algunes zones de Catalunya ja s’hi han posat, al Penedès per exemple, amb l’enoturisme, ja s’està fent molta feina. Al Baix Penedès encara hi ha molt per fer, el turisme de sol i platja fa temps que s’està treballant i ha tingut un gran èxit, però pensem que és important desestacionalitzar-lo per tal de tenir un ventall més ampli d’acció en les propostes turístiques», conclou la Mercè.

Es busca minimitzar l'impacte ambiental.

El turisme sostenible, aposta de futurEl Garrofer

tracking