Diari Més

Luzón corregeix a Moix i decideix mantenir els fiscals del cas 3%

S'han tingut en compte criteris com l'antiguitat del procediment i el temps i esforç ja dedicat a la preparació i estudi del cas

Els fiscals anticorrupció Fernando Bermejo i José Grinda sortint dels jutjats del Vendrell en una imatge d'arxiu.

Els fiscals del 3% demanen que el Consell Fiscal tracti el seu relleu del casACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fiscal en cap d'Anticorrupció, Alejandro Luzón, ha decidit deixar sense efecte el decret pel qual el seu antecessor en el càrrec, Manuel Moix, va rellevar als fiscals que investiguen el cas del 3 % que suposadament va cobrar CDC d'empresaris. La Fiscalia General de l'Estat ha informat aquest dijous d'aquesta decisió de Luzón, avalada pel fiscal general, José Manuel Maza, que suposa que els fiscals José Grinda i Fernando Bermejo segueixin investigant el cas del 3 % que s'instrueix en el jutjat nombre 1 del Vendrell.

Maza va decidir al seu moment paralitzar el relleu de tots dos fiscals, acordat el passat 10 d'abril, «a l'espera de major informació» i ara Luzón ha decidit revertir la decisió del seu antecessor. Moix va acordar el seu relleu del cas en favor de fiscals Anticorrució catalans per criteris de competència territorial, ja que el cas el porta un jutge del Vendrell i Grinda i Bermejo treballen a Madrid.

En concret, es tenia en compte la major facilitat per a l'assistència a les diligències judicials dels fiscals que resideixen a la població en què es troba la seu del jutjat, la millor distribució de la càrrega de treball entre els diferents fiscals i l'assumpció pels fiscals delegats a Catalunya d'un major protagonisme en els assumptes tramitats en jutjats de la seva competència.

En el decret pel qual ara Luzón anul·la la decisió de Moix, l'actual cap d'Anticorrupció recorda aquests motius, però considera que han de cedir a altres consideracions de major pes: l'antiguitat del procediment, el temps i esforç ja dedicat a la preparació i estudi del cas per part de Grinda i Bermejo, que han continuat, de fet, a càrrec del procediment durant els mesos transcorreguts des que, a l'abril, es va adoptar la decisió de substituir-los.

També té en compte Luzón la dificultat dels nous fiscals de Catalunya per afrontar un procediment tan complex partint de zero. La substitució dels fiscals del cas 3 per cent va ser una de les decisions de Moix que van crear mala maror en la Fiscalia Anticorrupció i, de fet, Grinda i Bermejo van demanar empara al Consell Fiscal el passat 4 de maig. No obstant això, l'òrgan assessor del fiscal general de l'Estat va posposar el debat sobre aquesta qüestió «a l'espera de major informació» sol·licitada a Maza, a Moix i als fiscals del cas.

tracking