Diari Més

Municipal

L'alcalde del Vendrell evita la qüestió de confiança pactant l'aprovació del pressupost amb C's i PP

El govern manté negociacions amb PxC i Esquera per sumar també el seu suport

L'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, al costat dels socis de govern, Eva Serramià i Josep Marrasè, en roda de premsa aquest dimarts.

L'alcalde del Vendrell evita la qüestió de confiança pactant l'aprovació del pressupost amb C's i PPACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern del Vendrell (PSC, PDeCat i un regidor no adscrit) ha anunciat aquest dimarts un acord amb Ciutadans i el Partit Popular per aprovar els pressupostos municipals del 2017, fet que evita que l'alcalde Martí Carnicer es sotmeti a una qüestió de confiança, com ell mateix havia anunciat. Amb els vots de C's i PP, el govern s'assegura una majoria de 13 regidors del plenari.

Després de dos mesos de negociacions, l'executiu local també ha acostat posicions amb PxC i ERC, que han presentat diversos requisits per facilitar una abstenció. El govern, però, no dóna per «ferm» aquest posicionament i manté converses amb els dos partits per esclarir quin serà el seu vot. Carnicer ha aplaudit que el pressupost estigui garantit en un any que ha definit com a «excepcional» per poder reinvertir els 5 milions d'euros provinents de l'ús d'instal·lacions municipals per part de l'empresa encarregada del servei d'aigua.

Martí Carnicer, acompanyat d'Eva Serramià (PDeCAT) i el regidor no adscrit, Josep Marrasè, han anunciat el pacte per tirar endavant el pressupost destacant la complexitat de la negociació, i criticant especialment l'actitud de Som Poble i Sí Se Puede que, asseguren, no han respòs la proposta que el govern els va presentar a finals de març.

Pel que fa a la negociació amb la resta de grups, Carnicer ha aplaudit l'entesa amb els tres regidors de Ciutadans i els 2 del Partit Popular per aprovar uns comptes que, assegura, «representaran un salt qualitatiu i quantitatiu important». Amb tot, a la roda de premsa d'aquest dimarts el govern no ha avançat cap xifra del pressupost, emplaçant la presentació oficial a la setmana vinent, pocs dies abans del debat al Ple.

L'alcalde sí que ha destacat, però, l'«excepcionalitat» del pressupost d'aquest any per l'ingrés de 5 milions d'euros provinents del cànon de l'ús de les instal•lacions municipals que fa Aqualia dins la nova concessió d'Aigües de Tomoví. Aquests diners es preveuen destinar a les obres de l'escola de música, a resoldre la liquidació pendent de l'empresa Esports i Lleure i a l'ampliació de l'illa de vianants.

Carnicer ha assenyalat precisament aquestes tres inversions per justificar l'anunci de setmanes enrere, quan va dir a la televisió local que vincularia l'aprovació dels pressupostos a una qüestió de confiança. «Hi ha anys que pots acceptar la pròrroga dels pressupostos com a mal menor, però aquest 2017 no ho podíem acceptar», ha afirmat per explicar la seva predisposició a sotmetre la continuïtat com alcalde a la confiança del ple, si hagués estat necessari.

La negociació obvia les divergències ideològiques

Respecte les converses directes amb Ciutadans i el PP per tancar l'acord, Martí Carnicer ha negat que hagin topat amb alguna qüestió que hagi «complicat» la negociació, sinó que ha garantit que les propostes s'han hagut de «graduar» per fer-les viables i poder arribar a una entesa. Segons Carnicer, les divergències en qüestions ideològiques i polítiques a nivell nacional són qüestions que «ni tant sols s'han posat damunt la taula».

A l'espera de fer-se públics els detalls econòmics, aquest dimarts s'han conegut quines són les incorporacions més rellevants sorgides de l'acord amb Cs i PP. Entre altres, hi ha la regularització del personal interí, racionalitzar els contractes municipals, implantar la recollida selectiva als comerços, millorar el transport adaptat, eliminar les aigües fecals al barri de Pisos Planas i instal•lar càmeres de vigilància per regular el trànsit a l'illa de vianants.

Un cop anunciat el suport de Ciutadans i els populars, el govern del Vendrell es manté a l'expectativa de quin posicionament adoptaran els tres regidors de Plataforma per Catalunya i la republicana Eva Mata. Si bé inicialment havien estès la mà a una abstenció, Martí Carnicer ha dit que no dona per «ferm» aquest posicionament, ja que desconeix el grau de satisfacció vers les propostes dels dos grups incorporades a la proposta de pressupostos. En aquest sentit, no descarta que finalment acabin decantant-se cap al vot en contra.

tracking