Diari Més

Política

El tresorer de CDC al·lega que no li consta cap entrada il·legal de diners

Viloca, investigat pel cas del 3%, ha comparegut com a testimoni en el judici per l'espoliació del Palau

Andreu Viloca, extresorer de CDC, captat per les càmeres de televisió a la sortida de la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona.

andreu viloca, operació pikaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tresorer de CDC Andreu Viloca, que està investigat en el cas del 3%, ha afirmat avui en el judici per l'espoliació del Palau de la Música que no coneix cap tipus d'entrada de diners en el partit que no sigui legal i ha justificat que la fundació afí pagués al partit per haver-li prestat serveis.

Viloca, a qui la Fiscalia Anticorrupció situa en un paper clau en el suposat cobrament de comissions en el cas del 3% que investiga un jutjat del Vendrell (Baix Penedès), ha comparegut avui com a testimoni en el judici per l'espoliació del Palau, encara que el tribunal li ha permès no respondre les preguntes que considerés que el poguessin incriminar en el procés que té obert.

En l'interrogatori, en el qual el fiscal no li ha formulat cap pregunta, Viloca s'ha negat a respondre algunes de les qüestions que li ha plantejat l'advocat Alex Solà, de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que era qui havia sol·licitat la seva compareixença.

El tresorer de CDC, que va succeir en el càrrec Daniel Osàcar -que afronta una petició de set anys i mig en el judici pel cas Palau-, ha recorregut diverses vegades a la falta de «memòria històrica» per entrar en detalls sobre el finançament del partit.

Això no obstant, ha estat rotund en afirmar que no coneix cap entrada de diners al partit procedent de particulars que no sigui legal.

Viloca ha fet aquesta defensa sobre la legalitat dels ingressos de CDC quan l'advocat de la FAVB li ha preguntat si li constava que les federacions locals de CDC comuniquessin a la seu central del partit les aportacions de particulars per finançar campanyes, com va ocórrer amb el cas del saquejador confés del Palau Fèlix Millet, que el 2007 va donar 13.000 euros al líder local de Convergència a l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental), Esteve Escuer.

«Les que venien de forma legal i formal eren comptabilitzades dins de la comptabilitat del partit, de forma legal. No conec cap altra entrada de diners que no fos aquesta. Tot era oficial i es comptabilitzava», ha insistit Viloca, que ha acudit al judici acompanyat pel responsable de serveis jurídics de CDC, Francesc Sánchez.

Viloca, que va ser responsable de finances de CDC i la Fundació Catdem entre el 2011 i el 2016, quan ho va deixar després de ser detingut pel cas del 3%, també ha defensat, a preguntes de la FAVB, que la fundació Trias Fargas pagués sistemàticament diners a CDC a canvi de serveis administratius.

Després de mostrar-se inicialment esquiu i al·legar falta de «memòria històrica», el tresorer de CDC ha acabat admetent que la Fundació Trias Fargas -actual Catdem- pagava a CDC, també durant la seva etapa com a tresorer, per les despeses en «serveis administratius» que prestava el partit a la fundació, encara que ha negat que fos per valor d'un milió d'euros anuals.

A preguntes del seu propi advocat en el cas del 3%, Xavier Melero, que en el judici sobre l'espoliació del Palau defensa l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, Viloca ha afirmat que tots els pagaments de la Trias Fargas a Convergència pels serveis administratiu de suport i gerencials consten en la documentació facilitada al Tribunal de Comptes, que mai s'ha oposat a aquest sistema.

En el cas del 3%, en el qual va arribar a ingressar uns dies a la presó fins que CDC va pagar al novembre del 2015 la fiança de 250.000 euros que li va imposar l'Audiència de Tarragona, Anticorrupció considera que Viloca jugava un paper clau en el control del pagament de comissions d'empreses per adjudicacions d'obra pública d'administracions en poder de Convergència, en concursos que, malgrat aparentar legalitat, s'atorgaven prèviament a mida.

tracking