Diari Més

Carnicer es planteja activar la moció de confiança per aprovar el pressupost

L’alcalde del Vendrell torna a demanar consens durant la conferència sobre l’estat de la ciutat i assegura haver seguit de prop l’experiència d’Ada Colau

Martí Carnicer, ahir, durant la conferència que va pronunciar a l'auditori de l'Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell.

Carnicer es planteja activar la moció de confiança per aprovar el pressupostCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Consens i voluntat per tirar endavant, per damunt de tot, el pressupost municipal del 2017. Això és el que demanava ahir l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, durant la conferència sobre l’estat de la ciutat. En cas de no assolir l’acord, Carnicer no descarta activar la fórmula de la moció de confiança, un mecanisme que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va posar en marxa i que li ha permès tirar endavant els comptes municipals a principis d’aquest any. De fet, l’alcalde, reiterava ahir haver seguit de prop l’experiència barcelonina.

«Hem seguit amb interès el cas d’alguns ajuntaments, entre ells el de Barcelona, que han vinculat l’aprovació del pressupost a una qüestió de confiança», deia Carnicer. El batlle, però, assegurava seguidament que la seva voluntat, abans d’arribar a aquest extrem, és la d’aconseguir el consens que no ha assolit tampoc en aquest segon any de mandat, el qual, a més, ha iniciat amb una regidora menys després de la retirada de competències de la republicana Eva Mata.

Per activar la moció de confiança l’alcalde ha de presentar el seu projecte, en aquest cas el pressupost, i tots els regidors el voten un per un. Si no aconsegueix la majoria, l’oposició té un mes per presentar una moció de censura, signada per majoria i amb un candidat alternatiu a l’alcaldia. Si passats aquests 30 dies no s’ha presentat la moció de censura, el pressupost per a l’any 2017 queda aprovat automàticament. Amb la moció de confiança, Carnicer aconseguiria desencallar el seu executiu, el qual gestiona la ciutat amb els pressupostos prorrogats del 2016.

La composició política de l’oposició vendrellenca, amb formacions de cada extrem de l’espectre polític –entre aquestes, Plataforma per Catalunya– i les poques possibilitats que consensuïn un projecte alternatiu, fan que la moció de confiança al Vendrell sigui una alternativa poc arriscada.

«La inestabilitat que genera la composició política del consistori vendrellenc és un fet que vaig destacar fa un any. La situació segueix igual» –deia–. «No hi ha altra alternativa que seguir insistint en la recerca del consens, però aquesta cerca no dóna a ningú el dret de vet de cap proposta, ni tampoc ha de comportar el bloqueig de l’Ajuntament», afegia després d’haver passat de puntetes per damunt de l’afer de la retirada de les competències d’Eva Mata.

Procés participatiu

Superat el capítol polític, Carnicer va fer un ampli repàs a algunes de les actuacions que marcaran l’any 2017 al Vendrell, com ara la construcció d’un nou CAP a la zona del Botafoc, la passera de les Madrigueres i la remodelació de l’entrada de Sant Salvador. Va fer un punt i a part per destacar la gran inversió que es durà a terme a Coma-ruga després de la concessió dels fons FEDER.

«Probablement, amb els seus 2.386.000 euros serà la inversió més rellevant que s’ha fet a Coma-ruga en els darrers 30-40 anys», remarcava. D’altra banda, Martí Carnicer plantava cara a les crítiques que, des d’aquest barri, ha rebut per l’anunci de la inversió: «No és, com alguns diuen o volen fer creure, una rentada de cara. És un projecte de millora de la qualitat de vida i un projecte de dinamització econòmica i turística». De fet, segons avançava el batlle, els projectes a implementar a Coma-ruga a través dels fons FEDER els triaran els mateixos veïns. «La decisió sobre la forma de desenvolupar les propostes bàsiques que s’han plantejat és farà a través d’un procés participatiu», deia.

L’alcalde del Vendrell posava també ahir l’accent en l’ampliació de l’illa de vianants amb els carrers Prat de la Riba i Dr. Robert com un dels projectes que marcarà aquest any. «Després de consultar-ho amb els comerciants, s’ha definit un projecte que canviarà totalment la imatge i la perspectiva d’aquest eix important del Vendrell», remarcava.

Bones perspectives

Martí Carnicer abordava ahir la conferència sobre l’estat de la ciutat amb algunes dades econòmiques positives a la mà que, segons ell, obren un nou escenari. «La xifra més alta d’aturats registrats en els mesos de gener la vam assolir l’any 2013 (4.751), la d’enguany ha baixat fins a 3.601 amb un descens de prop d’un 24%. La meitat d’aquesta reducció s’ha produït en el darrer any», deia. «En aquests tres anys s’han generat prop de 1.000 llocs de treball nous al Vendrell», afegia.

«Durant els darrers quatre anys, el deute financer s’ha reduït en 21,5 milions d’euros, passat de 89 a 66 milions d’euros. Encara ens queda camí per fer fins a situar-nos en els marges previstos per la llei, però hem avançat molt», assegurava el socialista. «La despesa social de l’Ajuntament del Vendrell l’any 2015, ha estat de 152 euros per habitant i la nostra despesa en atenció social és un 50% més alta que la mitjana», va destacar.

tracking