Diari Més

Mobilitat

La plataforma No Vull Pagar C-32, contrària a la gratuïtat pels veïns del Garraf i el Baix Penedès

Adverteixen que una rebaixa a favor dels residents no descongestionaria la C-31 i defensen la necessitat de rescatar l’autopista en el tram penedesenc

El peatge troncal de la c-32 a Cubelles, amb el municipi al fons.

El Garraf i el Baix Penedès reclamen que s'estudiï la gratuïtat de la C-32 pels veïnsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma No Vull Pagar C-32 ha sortit al pas de les recents declaracions a l’ACN de les presidentes dels consells comarcals del Garraf i el Baix Penedès, que instaven la Generalitat a estudiar la gratuïtat de l’autopista pels desplaçaments interns dels veïns. El col•lectiu ciutadà s’ha mostrat contrari a aquesta possibilitat, ja que asseguren que aquesta opció no descongestionaria la C-31 perquè preveuen que no hi hauria suficient trànsit induït cap a l’autopista. Des del seu punt de vista, una rebaixa o gratuïtat dels peatges de la C-32 pels desplaçaments interns dels residents «només suposaria un increment dels diners públics destinats a pagar bonificacions a la concessionària», i posen en dubte que la mesura servís per dinamitzar l’activitat econòmica. Com a alternativa als peatges actuals, la plataforma No Vull Pagar C-32 només contempla el restat de l’autopista en el tram penedesenc.

En un comunicat publicat després de transcendir la proposta del Govern per resoldre la mobilitat de l’N-340 i del reclam fet pels consells comarcals del Garraf i el Baix Penedès respecte la C-32, la plataforma No Vull Pagar s’ha oposat a demanar la gratuïtat dels peatges per a la mobilitat interna dels veïns d’aquestes comarques, com havien proposat les presidentes Glòria Garcia i Eva Serramià.

El col•lectiu insisteix que la solució a la mobilitat del territori passa per un rescat del tram penedesenc de l’autopista, el qual proposen que es pagui abaixant les compensacions de la Generalitat, ja que auguren que l’aixecament dels peatges en aquestes comarques faria créixer el trànsit als Túnels del Garraf provinent del Baix Penedès.

En el cas concret de la millora de la mobilitat de l’N-340, on el Govern proposa a Foment restringir el pas de camions proporcionant-los descomptes als peatges de l’AP-7, des de No Vull Pagar C-32 també insten la Generalitat a demanar al govern espanyol el rescat de les autopistes AP-7 i AP-2. Alhora, s’oposen a desviar el trànsit de camions, ja que asseguren que se’ls «criminalitza». «Els transportistes no són responsables dels problemes que presenten les nostres infraestructures», apunten.

En aquest sentit, la plataforma diu que el sistema de bonificacions dels peatges dels transportistes contribueix a «fer més gros el forat econòmic que les administracions públiques tenen amb l’actual sistema concessionari de peatges». Finalment, pel que fa a la gratuïtat que el Govern ha proposat a l’AP-7 pels veïns d’aquells municipis on no està construïda l’A7, la plataforma augura que la mesura tampoc solucionarà el «col•lapse» que pateix l’N-340.

Així les coses, a part de defensar la necessitat de rescatar les autopistes, l’entitat referma la seva aposta a favor de que Catalunya instauri el sistema de pagament d’aquestes infraestructures a través d’una vinyeta, com ja succeeix en altres països europeus. «Aquest sistema és el més just a nivell territorial i només afecta als usuaris de la via, destinant la resta dels pressupostos públics a altres necessitats», afirmen.

Pendents de l’estudi d’impacte econòmic

D’altra banda, la plataforma No Vull Pagar C-32 ha valorat l’anunci de la Diputació de Barcelona de pagar un estudi que analitzi l’impacte dels peatges al Garraf i el Baix Penedès, recordant que aquest document estava inclòs en els pressupostos de la Generalitat del 2015, gràcies a una esmena del grup parlamentari d’Esquerra Republicana. En aquest sentit, retreuen al Govern que, si no s’ha fet l’estudi a dia d’avui, ha estat per una «decisió merament política».

Finalment, el col•lectiu ha estès la mà a sumar-se a la Taula de Treball que la presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, Eva Serramià, va apuntar que es vol crear des del territori per sumar tots els actius socials i polítics de la zona a l’hora de fer una proposta ferma per millorar la mobilitat del territori.

tracking