Diari Més

Mas d'en Gual, un assentament ibèric rural al cor del Baix Penedès

El jaciment arqueològic ha estat declarat un dels 7 tresors del patrimoni cultural del Vendrell

Imatge de la Màscara Grotesca de Mas d'en Gual.

Mas d'en Gual, un assentament ibèric rural al cor del Baix PenedèsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Corria l’any 2005 quan unes excavacions d’urgència realitzades per la imminent construcció d’habitatges a la zona sud del Vendrell va posar al descobert restes d’una petita granja, sitges per emmagatzemar el cereal i diversos forns i cubetes per al treball del ferro. Es tracta de les restes del jaciment ibèric de Mas d’en Gual, un petit nucli de plana dedicat a l’explotació agrícola, ramadera i metal·lúrgica entre els segles III-I aC (250-50 aC).

Aquest jaciment arqueològic, que recentment s’ha convertit en un dels 7 tresors del patrimoni cultural del Vendrell, està situat al barri de França del Vendrell, un cop travessada la urbanització Mas d’En Gual, delimitada per l’AP-7, fins arribar a la masia que dóna nom a la urbanització. Un cop s’acaba l’asfalt s’ha de seguir un camí de terra que condueix a la masia. Allà es troba el jaciment ibèric, que ocupa una extensió de 2.500 metres quadrats.

Durant les excavacions dutes a terme l’any 2005 es van poder recuperar centenars de restes ceràmiques, ossos, peces de ferro, bronze i pasta vítria. Les troballes estrella, però, van ser la màscara grotesca i les llavors de raïm, dues restes arqueològiques de gran rellevància per la història del Vendrell.

La màscara grotesca, evidència de la presència de persones de cultura púnica o cartaginesa

Una de les restes arqueològiques més importants trobades a Mas d’en Gual és una màscara grotesca d’imitació púnica que data del segles III aC. Aquesta peça, una màscara a mida d’una cara humana feta de terracota, solia ser habitual en rituals o en tombes de les ciutats cartagineses o púniques més importants del Mediterrani, com Cartago, Eivissa o Cadis. Aquest és l’únic exemplar documentat a tota la península ibèrica i és una mostra de la presència de persones de cultura púnica o cartaginesa a la capital del Baix Penedès.

Les llavors de raïm, primera prova de cultiu de vinya i producció de vi al Vendrell

Per altra banda, també cobra una gran importància les llavors de raïm de Mas d’en Gual, un conjunt de més de 300 llavors de raïm carbonitzades que daten de finals de segle III aC i centenars de pedicels i peduncles de la varietat cultivada de la vinya. Aquestes restes van ser recuperades de dins una de les sitges del jaciment, les quals es reutilitzaven com a espai per abocar la brossa.

Les llavors de raïm de Mas d’en Gual constitueixen la primera prova fefaent de cultiu de vinya i producció de vi al Vendrell, cosa que confirma la seva tradició mil·lenària. Els experts actualment estan intentant extreure informació genètica d’aquestes llavors per tal d’esbrinar les primeres varietats que es van cultivar a la comarca.

Imatge de

Mas d'en Gual, un assentament ibèric rural al cor del Baix PenedèsCedida

Imatge de les llavors carbonitzades de raïm trobades a Mas d'en Gual.

Mas d'en Gual, un assentament ibèric rural al cor del Baix PenedèsCedida

Imatge de la Màscara Grotesca de Mas d'en Gual.

Mas d'en Gual, un assentament ibèric rural al cor del Baix PenedèsCedida

tracking