Diari Més

Tribuna

Hotels per a abelles

Regidora d’ICV-EUiA a Tarragona i Regidora no adscrita, Ajuntament de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

«Per aquests senyals i aquests exemples alguns han cregut que a les abelles hi ha un reflex de la divina ment i un esperit celestial» (Virgili. Geòrgiques, Llibre IV)

Les abelles són dels pocs insectes que cauen bé, que tenen bona fama. Per moltes raons i des de molt antic. Fan mel, són treballadores, viuen en societat... Les sentim properes, tant que han estat tradicionalment símbol de virtuts humanes. Les trobem a la literatura, des de Virgili fins a Machado, als jeroglífics egipcis, a la Bíblia i a la cultura popular, com la nostra amiga Maia.

Per això quan sentim a parlar del perill de la desaparició de les abelles (el que els experts anomenen síndrome del despoblament dels ruscos) és lògic que ens preocupem i pensem «Pobres abelles!». Pobres de nosaltres, hauríem d’afegir, perquè més enllà de la compassió i la simpatia que ens puguin despertar les dolces obreres de la mel, convé recordar l’advertiment d’Albert Einstein: «Si les abelles desapareguessin de la superfície de la terra, a la humanitat li quedarien només quatre anys de vida. Sense abelles no hi ha pol·linització, no hi ha plantes, no hi ha animals, no hi ha persones.»

Les causes de la desaparició de les abelles són múltiples (els experts parlen de paràsits i malalties, l’ús de plaguicides, la substitució dels prats i boscos naturals, el canvi climàtic, etc.) però els efectes a mitjà i llarg termini de l’extinció de les espècies pol·linitzadores (les abelles i altres insectes) són terribles, perquè la producció d’aliments a escala mundial i la biodiversitat depenen en gran part de la pol·linització.

Som conscients que des de l’àmbit local no podem eliminar les amenaces diverses i globals que afecten les espècies pol·linitzadores, però també estem convençudes que és des de la proximitat, des dels llocs concrets, on hem de posar les bases per aconseguir revertir la situació, començant per prendre consciència del problema per poder articular totes aquelles petites accions que estan al nostre abast. És per això que proposarem al proper ple que l’Ajuntament elabori i apliqui un pla que tingui com a objectius la protecció, la conservació i la proliferació de les abelles i altres espècies pol·linitzadores, que inclogui una dimensió pedagògica i de coneixement de l’entorn, com han fet ja altres ciutats. Es tracta de petites accions com evitar l’ús de plaguicides tòxics, l’increment del verd urbà, la renaturalització d’espais, la jardineria sostenible (amb planta autòctona, aromàtica i adaptada al clima mediterrani) i la instal·lació d’hotels d’abelles, i sobretot, de crear consciència que un entorn urbà ecològic produeixi beneficis tant per a la millora de la biodiversitat vegetal i animal, com per a la qualitat de vida de les persones.

Les abelles, que han estat sempre símbol de tantes coses (laboriositat, constància, sentit de la col·lectivitat...) que han inspirat artistes i poetes i els han servit per explicar tantes històries, ens estan explicant ara que el que amenaça la seva existència també amenaça la nostra, perquè formem part del mateix ecosistema i són una baula essencial per a la biodiversitat i per a la vida humana. Ajudant-les, ens ajudem.

tracking