Diari Més

Tribuna

La Budellera, el centre i els barris

Regidor d’ERC-MES-MDC de l’Ajuntament de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

En aquestes línies us donaré algunes raons perquè participeu en la cadena humana que la plataforma Salvem la Budellera, amb desenes d’entitats veïnals, socials i ecologistes, ha organitzat pel proper dissabte 14 d’abril a la plaça de la Font. Crec que si estimeu la ciutat i el seu entorn us seran convincents.

Que la Budellera és un espai natural i cultural que val la pena protegir de la depredació del totxo és una cosa que més o menys sap tothom. El seu emplaçament privilegiat, enllaç entre el centre i l’anella verda, és un lloc ideal perquè tarragonins i visitants la passegin. El seu valor natural, cultural i paisatgístic és patrimoni no només del veïnat de Vall de l’Arrabassada i Llevant, que la tenen a la vora, sinó de tota la ciutat.

Però poc se’n parla de les conseqüències nefastes de construir aquest barri nou de més 100 grans edificis per a la resta de la ciutat. Si la cosa prosperés, el centre de Tarragona (casc històric, eixamples i part baixa) patirien un important despoblament, sobretot de gent jove, que se n’hi aniria. Això afectaria de manera definitiva el ja delicat comerç de proximitat, que veuria a més com proliferen grans àrees comercials a les entrades de Via Augusta.

Això pel que fa al centre, perquè els barris de la ciutat (tant els de Ponent com St. Pere i St. Pau i St. Salvador) en patirien tant o més les conseqüències. Al seu lamentable estat de deteriorament urbanístic caldria afegir-hi l’estat d’abandonament que suposaria que l’Ajuntament centrés les energies de les properes dècades en el nou barri imaginari i no en la ciutat que ja existeix -i a la qual vivim-.

Un barri així només serviria per aprofundir la fractura urbanística de Tarragona, la que separa el centre de la resta de barris, la que fa del riu una paret i no un pont, en comptes de treballar per cohesionar la ciutat. Deixarem que se’ns escapi el somni de construir una Tarragona vital, forta i cohesionada?

Per això diem sí a salvaguardar la Budellera i protegir l’anella verda, sí a rehabilitar la part baixa i vitalitzar el centre de la ciutat, sí a cohesionar aquest centre amb els nostres barris, que cal arreglar, sí a créixer de forma sostenible, aprofitant pisos buits, solars buits i multitud de plans urbanístics amb criteris de ciutat, sí a escoltar la ciutadania; sí, en definitiva, a fer una Tarragona sostenible al servei de tots i totes.

Així doncs, esteu disposats a donar-vos la mà per protegir el nostre medi ambient i vitalitzar el centre i els barris de la ciutat? Vinga va, ens veiem dissabte!

tracking