Diari Més

Tribuna

N-340: vergonya!

Diputat del PSC al Congrés per Tarragona

Creat:

Actualitzat:

La mort aquest passat diumenge de tres veïns de l’Arboç en xocar el vehicle en què viatjaven amb un camió de gran tonatge que es va travessar a la via per on circulaven a la N-340 ha tornat a posar en peu de guerra, i amb raó, als veïns i alcaldes del Baix Penedès i del Tarragonès que fa anys –anys!– que exigeixen una solució al Govern en relació a la sinistralitat i col·lapses que registra aquesta carretera nacional.

Per afegir més legitimitat a les reivindicacions dels veïns de la zona cal recordar que el passat mes de setembre l’aleshores conseller de territori de la Generalitat, Josep Rull, va anunciar que s’havia arribat a un acord amb el ministeri de Foment per facilitar el trànsit de camions per l’AP-7, des de Peñíscola fins a l’Hospitalet de l’Infant i des d’Altafulla fins a Vilafranca del Penedès. Data d’entrada en funcionament d’aquesta mesura? L’1 de gener d’enguany. Durant la recent campanya electoral del 21-D el mateix ministre de la Serna va assegurar que la solució estava «pràcticament llesta» (textual). Per la seva banda el secretari d’Estat d’infraestructures afirmava que les negociacions amb Abertis estaven tancades. Resultat final de tanta promesa anunciada a bombo i plateret? Va arribar el dia 1 de gener i la N-340 continua amb les mateixes condicions i es continuen produint accidents.

Jo mateix, com a diputat socialista al Congrés per Tarragona, vaig preguntar el 8 de gener al Govern del PP quan entrarien en funcionament les bonificacions i el desviament de camions promès. Com ja coneixem l’actitud permanent del Govern del PP de desdir-se dels compromisos assumits prèviament vaig preguntar també si es mantenia l’acord anunciat per Josep Rull, quin era el seu contingut i quan entraria en funcionament de manera efectiva. Doncs això era fa quasi un mes. I quina ha estat la resposta? Doncs continuem esperant la resposta del Govern el que suposa un menyspreu, no a mi com a persona, sinó a la meva condició de diputat per Tarragona que defensa els interessos de la gent de les comarques tarragonines. Amagar el cap sota l’ala i generar expectatives que no es compleixen mai, aquesta ha estat i continua sent la manera com l’executiu de Rajoy afronta els problemes...

Hi havia, doncs, un compromís, un compromís reiterat i expressat explícitament pel mateix ministre de Foment. Un compromís segons el qual els camions ja no haurien de transitar per aquest tram de la N-340. Un compromís amb la gent de les comarques tarragonines que s’ha incomplert (i ja hem perdut els comptes dels incompliments). I el pitjor és que el Govern del PP no concreta, ni tal sols ara, quan pensa aplicar-lo i convertir-lo en una realitat. Com molt bé deia aquesta setmana Joan Sans, alcalde de l’Arboç, interpel·lant directament al ministeri de Foment: «Quants morts més a la N-340, senyor ministre?». És pot més alt però no més clar.

I vull aquí destacar el compromís que sí han tingut tants alcaldes i regidors del Baix Penedès i del Tarragonès amb els seus veïns i veïnes reivindicant el compliment d’un acord que incomprensiblement el Govern del PP encara no ha executat. D’alcaldes com el mateix Joan Sans, com l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, com el batlle de Calafell, Ramon Ferró, o l’alcaldessa del Montmell, Imma Costa –i de tants i tants representants públics honestos que porten anys denunciant la perillositat d’aquest tram de l N-340, amb congestions de la via i accidents mortals inclosos.

Cal que el Govern central torni a invertir les comarques tarragonines i fixi les prioritats més importants. I per als socialistes entre aquestes prioritats està la construcció de nous trams de l’autovia A7 sobretot a les zones més densament poblades de la nostra demarcació.

Sempre hem cregut, i ho hem demostrat amb fets reals quan hem tingut la responsabilitat de governar, que la construcció definitiva d’aquesta autovia gratuïta solucionaria els col·lapses i faria més segura la circulació suprimint els trams de concentració d’accidents, més coneguts a peu de carrer com a «punts negres».

Quan tornem al Govern tornarem a invertir en aquesta autovia recuperant els anys de paràlisis absoluta que ha suposat el període de Govern del PP que ha paralitzat la continuïtat d’aquesta necessària autovia A7.

I mentre, continuarem compartint la indignació dels veïns de les nostres comarques per la vergonya que suposa els incompliments de l’executiu de Rajoy amb els compromisos que el mateix Govern va assumir en relació a la N-340 i seguirem sent el corcó, la veu dels tarragonins i tarragonines, exigint resposta concretes al Congrés per part d’aquells que tenen la responsabilitat, com a mínim, d’explicar als ciutadans de les nostres comarques el perquè de tant de desori i incompetència.

tracking