Diari Més

Tribuna

Avancem junts pels drets socials

Primer tinent d’alcalde i regidor de Benestar Social i d’Habitatge per ERC a l’Ajuntament de Valls

Creat:

Actualitzat:

La millor manera d’avançar com a ciutat en la defensa dels drets socials bàsics de les persones més indefenses del nostre entorn és sumant esforços des de l’administració pública conjuntament amb les entitats i els col·lectius que vetllen per aquest objectiu. A Valls en tenim bones mostres perquè el leit motiv de les regidories de Benestar Social i Habitatge és la cerca de col·laboració, implicació i cooperació entre l’Ajuntament i el tercer sector en la protecció de les persones que més ho necessiten.

Aquesta és la principal missió del Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social (PLICS). Ara fa tot just un any que vam aprovar el document marc d’actuacions del PLICS pel període 2017-18. Aquest document reflecteix què cal fer i és el fruit de sumar els esforços, les aportacions i el consens de les entitats locals i els col·lectius de la ciutat que més hi entenen. Un ampli treball articulat en la participació i el consens de tots els integrants de la Taula de Cohesió Social de la Ciutat de Valls. El PLICS és un document de ciutat que ens implica a tots, organismes públics, entitats i ciutadania, perquè només amb la participació activa de tots i totes anem duent a terme les 85 propostes que recull per construir una ciutat millor.

Durant aquests darrers mesos hem vist com diverses iniciatives que recollia el PLICS s’han anat fent realitat. El banc de recursos tècnics, l’atenció visual als infants per tal que cap d’ells es quedi sense ulleres i, aquesta setmana, l’Escola de Persones Cuidadores. Aquesta darrera iniciativa és una important novetat en les polítiques de suport a la dependència. La societat actual fa que cada cop més els familiars es facin càrrec de cuidar a qui ho necessiti, ja sigui per problemes derivats de l’envelliment o de problemes de salut. Si hi afegim que Valls és una ciutat amb un important índex de sobreenvelliment, podem dir que tenim moltes persones que es fan càrrec de cuidar algú proper. Però qui cuida als cuidadors? La tasca de tenir cura d’algú és diària, no té festius, pot generar angoixa, incerteses, cansament... Per tant, ens feia falta crear aquesta eina per donar suport emocional i de coneixements als qui es dediquen a cuidar als altres.

Aquesta iniciativa s’encetarà el 22 de gener i s’allargarà fins al 28 de maig amb un total de 16 sessions d’un curs gratuït dirigit a persones cuidadores de familiars en situació de dependència. Té com a objectiu proporcionar les habilitats necessàries a la persona cuidadora per millorar la qualitat de vida de la persona dependent, i posar al seu abast les eines per viure positivament l’experiència de cuidar.

Una segona mostra d’aquesta manera de treballar i que també hem viscut aquesta mateixa setmana és el lliurament de les subvencions a les entitats vallenques del tercer sector per un import global de 4.666 euros, destinats a projectes d’ajuda a persones amb diferents problemàtiques sociosanitàries. El suport econòmic a iniciatives concretes que reverteixen en benefici d’aquella part de la societat més fràgil i necessitada és alhora una inversió que té retorn per a la ciutat, ja que a poc a poc anem aconseguint una societat més cohesionada, integradora i justa.

Per tant, organismes públics, entitats, col·lectius i ciutadans i ciutadanes a títol individual com són els cuidadors de persones dependents, que fan un gran esforç personal, remem tots i totes en la mateixa direcció per arribar a bon port. Cal anar fent, amb paciència, amb determinació, teixint complicitats i sense desviar-se de la ruta. Tan sols així obtindrem la recompensa: un Valls cohesionat i inclusiu.

tracking