Diari Més

Tribuna

Les dones necessitem un nou Estat

Secretària de les Dones d’ERC Camp de Tarragona i regidora de Participació, Ciutadania i Transparència de l’Ajuntament de Reus

Creat:

Actualitzat:

Vivim en una societat en la què la discriminació envers les dones suposa un fre a la igualtat i una pèrdua de capital humà. La discriminació cap a les dones impregna tots els sectors de la societat i limita la capacitat de totes les persones de viure en plena igualtat i llibertat.

Una bona part de les desigualtats les promouen o les reforcen les estructures de l’Estat. L’estat espanyol no fa res per combatre-les, com per exemple no admetre que una part importantíssima de les dones que ara tenen 60 o més anys no van tenir igualtat d’oportunitats per treballar. Quantes mares i àvies han treballat dècades sense cotitzar, perquè “amb les dones ho fem així”? On és ara la pensió que es van guanyar? I les qui es van quedar a casa a cuidar fills i pares, perquè “és l’home qui ha de portar el sou a casa”? Necessitem un Estat que resolgui els problemes reals creats per les desigualtats.

En el mercat laboral, actualment, l’escletxa salarial entre homes i dones se situa a nivells del 26% i en els contractes a mitja jornada les dones encara en són la gran majoria. Gairebé una de cada dues dones tenen rendes per sota del llindar de pobresa en supòsit d’autonomia, en canvi aquestes mateixes dades per homes es situen en un de cada quatre.

Per lluitar contra la precarització i la pobresa femenina hem de treballar per la conciliació i per un canvi cultural que trenqui amb els rols de gènere vigents. És essencial que la cura es socialitzi i no es quedi a l’àmbit privat. Sense aquesta, la maquinaria del nostre sistema productiu faria fallida i per tant és responsabilitat de tota la societat.

Les dones som joves, grans, treballadores, autònomes, dependents, migrades... i tenim les necessitats de tots aquests grups. Però a més, necessitats específiques com a dones. Si l’Estat no preveu aquestes necessitats ni les desigualtats on ens veiem abocades per raons socials, si no fa res per resoldre-les, en sortim doblement perjudicades. Si no canviem l’Estat, no resoldrem res. Les dones necessitem un Estat nou, construït sobre el principi fonamental de la igualtat.

En pocs dies tenim una enorme oportunitat alhora que una enorme responsabilitat. Amb la construcció de la República Catalana podem esdevenir un estat referent en termes d’igualtat de gènere. Demanem-lo amb el nostre vot el dia 1 d’octubre en el referèndum i expliquem a les nostres familiars, amigues i conegudes quina és la importància pel seu futur. Les dones necessitem un SÍ a una República justa per a tothom.

tracking