Diari Més

Als Quatre Vents

L'Església de Riudoms

Arquebisbe de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

Aquests dies acaben les celebracions del 400 aniversari de l’església de Sant Jaume de Riudoms que van començar fa un any en un acte inaugural amb presència de l’Abat de Poblet. Durant aquest temps també va acudir a Riudoms l’Abat de Montserrat, hi va haver un concert molt concorregut de la seva cèlebre Escolania i es van desenvolupar conferències d’historiadors i molts altres actes que van posar en relleu l’íntima relació entre la població i la seva parròquia.

Quan em correspon la clausura d’aquest 400 aniversari, només puc donar gràcies a Déu pel que suposa la història d’aquest gran temple entroncada amb la vida d’un poble del Baix Camp amb forta tradició cristiana.

Un document de l’any 1450, que reflecteix la visita pastoral de l’arquebisbe de l’època, ja esmenta que a Riudoms hi havia dues esglésies, una dedicada a sant Joan Baptista i sant Joan Evangelista i una altra sota el patrocini de l’apòstol sant Jaume. I encara hi ha referències d’una butlla del papa Anastasi IV, de 1154, on s’esmenta una església anterior.

La de Sant Jaume, que avui es conserva en tota la seva majestuositat, construïda amb pedra de la riera de Maspujols i amb una barreja d’elements gòtics clàssics i renaixentistes, continua sent un testimoni molt rellevant de la fe del poble, com tants altres temples escampats per la nostra geografia.

Si hi ha una constant en el paisatge de Catalunya, i en general en el de tot Espanya i Europa, és que la primera edificació que preveu el viatger és l’església, amb el seu campanar que s’eleva sobre les teulades de les cases. Al davant són habituals una plaça o un carrer que marquen el centre ciutadà.

La vida civil i la religiosa no són dues realitats paral·leles, i menys antagòniques, sinó complementàries. Les esglésies són obertes a tothom com a espai de pregària i recolliment, tinguin fe o simplement busquin una mica de silenci o de consell. La casa de Déu és la casa de tots. En ocasió de les celebracions d’aquest quart centenari, em consta que moltes persones han visitat l’església per primera vegada. Siguin benvingudes. Estic segur que en Mn. Josep Mateu, l’actual rector, i en la comunitat parroquial trobaran sempre l’afecte que mereix tota persona. A l’ombra d’aquestes parets venerables s’han celebrat durant quatre segles innombrables baptismes, matrimonis i funerals. La vida de la Parròquia està lligada a les alegries i tristeses de tota la societat de Riudoms.

tracking