Diari Més

Tribuna

Llars d'infants: oportunitat per millorar l'educació dels nostres fills

Regidor d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

Després d’un treball molt intens dels últims mesos tant a la Conselleria d’Educació com en molts d’altres departaments de l’Ajuntament de Tarragona per fer l’estudi pel canvi de gestió de les llars d’infants, la pregunta que es podria fer la ciutadania és perquè hem plantejat aquest canvi de gestió. Que no estava bé el que es feia fins ara?

És cert que el primer que hem de reconèixer és que s’ha donat el moment idoni per fer-ho, i entre els factors que han propiciat que el moment fos idoni cal remarcar que l’empresa que fins ara gestionava cinc llars d’infants ha renunciat a fer-ho, amb la qual cosa el camí estava obert. Abans no hagués estat viable ni l’estudi, doncs caldria haver assumit indemnitzacions i hauria dificultat molt el procés natural per portar-ho a terme. Per altra banda, també ens trobàvem en un moment oportú ja que teníem els recursos humans que podien liderar i coordinar aquest estudi i aplicar-lo si era el cas a la realitat i, finalment, després dels estudis fets i veient que eren tots favorables, i que es podia tirar endavant, hem comptat amb el recolzament i el consens de tots els grups polítics municipals, cosa que significa el recolzament necessari de tota la ciutadania per a fer-ho.

Per tant, teníem el marc que ho feia possible, però no podem confondre les condicions, és a dir, el marc amb els fonaments. El que ha fonamentat el canvi no ha estat una moda política, ni el fet de sortir als diaris, sinó el fet de ser Ciutat Amiga de la Infància per Unicef i la voluntat de liderar el Pla de la Infància i l’Adolescència des de la Conselleria d’Educació, que fonamenta no només els passos que estem donant amb les llars d’infants sinó molts d’altres que han de venir després, sustentats tots pels objectius marcats en els tres eixos del pla. El sentit de ser servei educatiu municipal de gestió directa ens permet amb les llars d’infants, a banda de donar un servei igual o millor del que es donava, donar resposta a diferents objectius concrets que només es poden fer des del servei públic municipal com són:

•Impulsar un projecte educatiu marc de les llars d’infants de la ciutat, un document inexistent fins ara, proposant uns itineraris 0-18 en que també hi hagi coordinació entre les etapes educatives posteriors i les altres propostes educatives no formals. Establir com a prioritari l’acompanyament escolar des dels zero anys com a garantia d’èxit educatiu en les etapes posteriors.

•Definir un model de costos (ingressos i despeses per a cada llar) que ens permeti avaluar i millorar el grau d’eficiència.

•Millorar l’educació dels infants, apostant per la innovació i revisió de projectes educatius i a través de la formació continuada a l’equip educatiu.

•Promoure el projecte educatiu de cada llar, millorant el lideratge i el protagonisme dels equips directius, mestres i educadores de les llars d’infants, coparticipant amb l’entorn i amb la xarxa d’entitats de la ciutat i les conselleries de l’ajuntament.

•Fer sostenible la xarxa de llars d’infants municipals, compensant els punts forts i febles de cada zona de la ciutat de Tarragona. I fent eficient i eficaç el servei a través d’un pla d’actuació anual liderat per l’Institut Municipal d’Educació.

•Establir un nou model de gestió basat en processos i indicadors que permetran la millora contínua de la qualitat del servei en 4 àmbits: l’àmbit tècnico-pedagògic, el d’organització, el de la qualitat de la gestió del servei i l’àrea econòmica.

Totes aquestes accions creiem que són únicament possibles de liderar des de la gestió directa per part de l’ajuntament, a través de la Conselleria d’Educació, amb transversalitat amb la resta de departaments de l’ajuntament i entitats de la ciutat que vetllen per la infància, fent treball en xarxa i transversal tal com es demana en el Pla de la Infància i l’Adolescència.

Invertir en educació és una garantia per a la igualtat d’oportunitats i és el futur de la nostra societat, especialment en una etapa tan important com la dels 0 als 3 anys. Econòmicament, a més, els informes conclouen que el canvi de gestió no suposarà un increment de la despesa municipal. La part econòmica, en qualsevol cas, s’ha de tenir en compte però no és la més important. Aquí estem parlant de quin model pot permetre millorar la qualitat del servei educatiu pels nostres infants. L’educació, especialment la dels infants més petits, no ha de ser motiu de benefici econòmic i tots els recursos disponibles s’han de reinvertir en el propi servei.

Tot i així no vull acabar aquest article sense dir que el servei que s’ha ofert durant tots aquests anys als infants i les seves famílies ha estat bo, i que han estat fins ara ben ateses, i vull remarcar que les treballadores (i parlo en femení perquè en tots els casos són dones) han estat i són excel·lents professionals i clau de la bona marxa de les llars. Simplement ara ens trobem en disposició de donar una passa més enllà, que ho ha de fer millor sota els nous paràmetres de gestió i del marc de la UNICEF.

tracking