Diari Més

Creat:

Actualitzat:

Per paradoxal que sembli, la bicicleta és un símptoma d’avantguarda i civilitat. D’ençà del seu invent, és perennement moderna. De vegades busquem l’exemple a seguir en les ciutats del nord d’Europa, i tenim bones raons per fer-ho. Però també tenim el model a casa, fa 100 anys, quan el seu ús era bastament estès. A la 27a Bicicletada Popular milers de persones van mostrar l’estima que molts tarragonins sentim per aquesta emblemàtica eina d’esport i transport. Que tanta gent tingui una bici a casa ja és ben revelador del seu potencial com a vehicle. Dies abans, el grup Mobilitat organitzava una pedalada reivindicativa on 400 persones, entre estudiants i professors, reclamaven camins segurs amb el lema «del Vidal a la Laboral, per un carril bici i de vianants!». A ERC-MES-MDC fem una aposta decidida en favor de la bicicleta (i els patins). I això requereix proveir una infraestructura en la qual ciclistes (i patinadors) puguin circular segurs, sense exposar-se a l’amenaça dels cotxes ni esdevenir ells mateixos una amenaça pels vianants. Aquesta infraestructura és la xarxa de carrils bici, i la tenim degudament planificada (i desatesa) al Pla de Mobilitat. De tots els itineraris previstos al Pla l’eix que va de Bonavista a St. Pere i St. Pau (passant pel centre) destaca per la seva importància estratègica. Ha de ser preferent perquè cobrirà millor que cap altra via la demanda potencial, unint zones de la ciutat on hi viuen 77.400 persones. I el que és més important: estarà a l’abast del col·lectiu més procliu a assumir nous hàbits de mobilitat sostenible, que és la gent jove.

L’anomenem itinerari educatiu perquè uneix 18 centres formatius a més de l’estació d’autobusos. Des del Complex Educatiu fins a La Salle, passant pels instituts Martí i Franquès, Vidal i Barraquer, Tarragona i Compte de Rius, entre d’altres. De fet, aquest camí inclou la connexió entre els campus Catalunya i Sescelades, tan demandada per la comunitat universitària. Començar per aquí, doncs, és intel·ligent i pertinent.

Una mobilitat neta, eficient i saludable contribueix a descongestionar el centre, relligar la ciutat i reduir l’accidentalitat. L’anunci de la Generalitat oferint-se a cofinançar la xarxa ciclable brinda una magnífica oportunitat. Així que, si el govern ens accepta la proposta, el vial educatiu servirà per pedalar cap a un futur millor. O hi hem d’anar en cotxe?

tracking