Diari Més

Creat:

Actualitzat:

Les aparicions de la Mare de Déu amb més ressonància han tingut com a protagonistes nens: Juan Diego a Guadalupe (Mèxic), Bernadette a Lourdes (França), i els petits Lucía, de 10 anys, i els seus cosins Francisco i Jacinta, de 9 i 7, a Fàtima (Portugal). D’aquesta última fa justament cent anys i per aquest motiu el papa Francesc va acudir al Santuari, com ho havia fet Pau VI quan va ser el cinquantenari.

Va succeir el 13 de maig de 1917, quan els tres pastorets havien portat el seu ramat a pasturar al costat de la Cova d’Iria, un paisatge de Portugal absolutament ignot per a la humanitat fins aquell moment. La Mare de Déu els va demanar que hi tornessin cada dia 13 fins a l’octubre, i així ho van fer, cada vegada amb més expectativa de la gent que s’hi va anar sumant. Va ser també un dia 13, encara que de febrer, quan l’any 2005 va morir Lucía. Els seus cosins van morir poc després de les aparicions, però ella va viure fins als 97 anys, primer en convents de Tui i de Pontevedra, i finalment en un de Coïmbra, on va ser enterrada.

El seu nom va ser conegut universalment. El santuari que es va aixecar en el lloc de les aparicions registra milions de visites cada any. Mentrestant, durant els seus vuitanta anys de vida religiosa, sor Lucía els va passar en la discreció més absoluta, sent una més de les germanes del convent. En la seva cel·la es podien veure imatges dels tres pastorets, una butaca, la cadira de rodes, un petit escriptori, i un altaveu que li va servir en els últims temps per seguir la missa i la pregària comunitària.

La premsa intentava inútilment entrevistar-la o filmar-la. I molts es preguntaven, amb certa morbositat, sobre els missatges secrets que custodiava el Papa, fins que l’any 2000 Joan Pau II els va fer públics. Es va veure llavors que al·ludien a la Revolució Russa de 1917, a la caiguda del comunisme de 1989 i a l’atemptat que va patir el mateix Papa el 13 de maig de 1981.

Sant Joan Pau II, sempre va considerar que la Mare de Déu li havia salvat la vida, calculant la coincidència de dates: 13 de maig. Un any després de l’atemptat va acudir a Portugal i a Fàtima a donar gràcies i va donar la bala extreta del seu cos per enriquir la corona de la imatge de Maria.

En complir cent anys de la primera aparició recordem aquests fets, però sobretot hem de tenir present el fons dels missatges marians als pastorets: la necessitat de fer oració i penitència demanant pel perdó dels pecats, i el consell de la Mare de Déu de resar el rosari, oració mariana i cristològica per excel·lència.

tracking