Diari Més

Tribuna

Davant l'incivisme cal gestió, no victimisme

Portaveu grup municipal ERC-MES-MDC Ajuntament de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

Que Tarragona no està prou neta és una opinió generalitzada entre els ciutadans. Així ho reflecteixen les enquestes que regularment es fan i es desprèn de les converses que tenim amb tarragonins de totes les zones de la ciutat. Quan l’opinió és tan generalitzada, no podem parlar d’anècdota.

El nostre grup municipal hem demanat reiteradament una major inspecció del compliment dels grans contractes que actuen en l’espai públic, com el de la brossa i el del manteniment de parcs i jardins, i ens hem trobat sempre amb la negativa per part de l’equip PSC-PP-Unió. Val a dir que la majoria de ciutats de la dimensió de Tarragona hi dediquen molts més esforços.

Davant de tanta inoperància municipal, l’únic argument de l’alcalde Ballesteros és que a Tarragona hi ha molts incívics. Segur que n’hi ha, però m’imagino que com a tot arreu. No crec que els tarragonins tinguem un gen diferencial que ens impel·leixi a destruir mobiliari, deixar matalassos al carrer o a convertir els espais urbanitzats pendents de construir-hi en abocadors il·legals. Un alcalde responsable ha d’utilitzar tots els instruments de gestió que té al seu abast per afrontar els problemes que afecten la ciutat i no refugiar-se en el victimisme.

Segons dades municipals, el cost dels actes incívics s’ha multiplicat gairebé per quatre del 2012 ençà. L’any passat vam passar del milió sis-cents mil euros. Sembla de sentit comú que aquesta situació no la capgirarem només fent anuncis de gossets o de matalassos que se senten abandonats. Cal una gestió estratègica per la millora de la qualitat de l’espai públic i per afrontar els perjudicis de l’incivisme. Hem demanat a l’alcalde que convoqui un ple monogràfic per abordar l’incivisme. Hem de ser capaços de detectar les seves causes, els seus elements més significatius, fer una diagnosi ben acurada del problema i apuntar les solucions adequades. No és un tema que es pugui deixar només en mans de la conselleria de medi ambient. Cal un treball transversal, ben planificat, en el que intervinguin també altres conselleries, com serveis socials, educació, guàrdia urbana i contractació. De tant en tant, quan Ballesteros s’entrebanca amb les seves manifestes dificultats de gestió, fa veure que convida l’oposició a participar en grans temes de ciutat. Aturar aquest problema, que comença a tenir un cost econòmic desbocat, hauria de ser un tema de ciutat. Convocant un ple monogràfic per abordar-lo, l’alcalde demostraria sinceritat, que no utilitza un doble llenguatge de dir una cosa i fer-ne un altre, i donaria peu a què altres grups participéssim en la solució d’un problema que a la vista de les xifres publicades l’equip de govern no és capaç de solucionar tot sol.

tracking