Diari Més

Tribuna

Tant com 2,5 milions de bombes d'Hirosima

Conseller ERC-MES-MDC de l’Ajuntament de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

«Des que es van començar a utilitzar els carburants fòssils s’ha afegit a l’atmosfera l’energia equivalent a 2,5 milions de bombes d’Hirosima». Això afirmava la Dra. Manola Brunet, directora del Centre en Canvi Climàtic (C3) de la URV, en un dels sopars del Fòrum que dirigeix l’amic Salvi Guinart. Segurament quan ens parlen d’un augment d’un grau de la temperatura de la Terra no acaba de ser prou significatiu comprendre alguns fets com el desglaç de l’Àrtic, però es fa evident quan pensem en la descomunal quantitat d’energia acumulada a l’atmosfera i al planeta durant les èpoques industrials i postindustrials.

L’escalfament global i en conseqüència el canvi climàtic va de debò i encara avui assistim a l’espectacle esperpèntic negacionista de Donald Trump. Una de les primeres mesures de l’actual president americà va ser l’eliminació absoluta de la web oficial de la Casa Blanca de totes les referències al problema més greu que afecta el medi ambient del planeta i va assenyalar l’eliminació del «Pla d’Acció per al Clima» del president Obama, no precisament per millorar-lo. És obvi que revertir aquest problema passa necessàriament per decisions polítiques globals, però també per accions locals i individuals.

En aquest marc el Govern de la Generalitat ha aprovat recentment les bases per constituir el Pacte Nacional per a la transició energètica. Aquest pacte vol ser una aposta per l’autoconsum elèctric i la generació distribuïda, la mobilitat elèctrica i l’eficiència energètica d’edificis i del sector industrial.

El Govern marca com a objectiu arribar al 100% d’energies renovables al 2050. Cal que Tarragona participi i estigui amatent a la recent proposta. El Pla Estratègic Tarragona 2022 ens parla de reduir el consum energètic de la ciutat i implantar la utilització d’energies renovables, a través del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) de la ciutat. Aquesta iniciativa era promoguda, dins del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, per la Direcció General d’Energia de la Comissió Europea per a fer partícips als municipis europeus en l’assoliment dels objectius d’eficiència energètica i reducció d’emissions.

ERC-MES-MDC i la CUP presentarem divendres vinent una moció per reactivar i repensar amb nous objectius el PAES. Malauradament no se sap què se n’ha fet dels compromisos establerts el 2010. No podem permetre ni la negació de l’evidència ni les polítiques d’aparador que no responen amb eficàcia als compromisos establerts.

Estem en el moment de repensar el repte, estem en un moment en què la millora tecnològica fa més possible aquells vells objectius i de nous inimaginables fa només 10 anys. No volem ni podem renunciar a l’acció local per fer front a l’escalfament del planeta. Aquest és el nostre compromís!

tracking