Diari Més

Ballesteros va desestimar una facultat de Medicina?

Portaveu ERC-MES-MDC Ajuntament de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

La recent conferència de l’alcalde Ballesteros ens va deixar una confessió força inquietant. Contestant la pregunta d’un periodista, respecte al futur de l’edifici de la Tabacalera, l’alcalde ens va sorprendre dient que havia desestimat la instal·lació d’una facultat de medicina, d’una universitat privada, va esclarir.

Podria ser que la lleugeresa amb què es va manifestar l’alcalde i la ben guanyada fama de poc rigorós en les coses que explica, fossin el motiu perquè no es despertés automàticament un interès extraordinari per conèixer els detalls de la proposta. Fins i tot, alguna veu es mostrava escèptica respecte a la veracitat de la informació.

Però al meu entendre no és per prendre’s-ho de broma. Ballesteros diu haver tingut una oferta d’instal·lació d’una facultat de medicina i simplement diu no? Tenim tot el dret a saber, i li demanarem formalment, tots els detalls que envoltaren aquesta proposta. En quines dates es va produir, quina universitat la va demanar, quina havia de ser l’oferta de places, quina part de la Tabacalera necessitava per instal·lar-se, si era compatible o no amb altres usos de l’edifici, tot i que per les dimensions del mateix entenc que ni de bon tros pretenien ocupar-lo tot. L’any 2014 hi havia nou universitats privades a l’estat espanyol que oferien el grau de medicina, amb una oferta mitjana una mica superior als 120 estudiants el primer any.

Òbviament, hi ha molts aspectes a valorar abans de decidir la implantació d’una nova facultat. N’hi ha de positius, com l’ampliació de l’oferta educativa de la ciutat de Tarragona i les sinergies positives que poden acompanyar l’atracció de nou talent professional. No se’ns escapa, però, que la convivència de facultats de medicina públiques i privades a vegades ha donat peu a alguna tensió i que caldria solucionar qüestions concretes com quin hauria de ser l’hospital universitari associat.

Som conscients que aprovar la instal·lació d’una nova facultat no és tan senzill, però desestimar-ho encara hauria de ser menys senzill, sobretot quan tenim un gran edifici com la Tabacalera desocupat i en situació de degradació accelerada. Caldria haver valorat, de manera transparent i participativa, els beneficis i costos d’una oportunitat com aquesta. Com que no ho ha fet, Ballesteros s’ha convertit en el segon alcalde que es deixa perdre els estudis de medicina a la ciutat de Tarragona. L’obscurantisme que acompanya la gestió d’aquesta sol·licitud, que per no saber no sabem ni si es va produir fa un mes o fa cinc anys, contrasta amb la frivolitat amb què l’alcalde avalava que una proposta tan insensata com la de Santa Gadea s’aprovés al ple per ser exposada públicament. Deia l’alcalde que una proposta d’una empresa havia de ser tinguda en compte i exposada a la ciutadania, i ho va fer malgrat no tenir cap informe tècnic favorable. Per què, en canvi, Ballesteros va amagar l’oferta d’una facultat de medicina?

tracking