Diari Més

La Budellera punt i seguit

Portaveu ERC-MES-MDC Ajuntament de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Territorial d’Urbanisme, reunida el passat divendres ha instat preceptivament a un replantejament profund del Pla Parcial de La Budellera. Val a dir que un dia abans, al ple municipal, els grups d’ERC-MES-MDC i de la CUP, ens vam quedar en franca minoria defensant la necessitat d’aturar l’esmentat projecte de la manera que està formulat. A la sessió municipal, ens vam haver de sentir defenses aferrissades de la irreversibilitat del pla parcial, com les que van fer els portaveus del PDeCat i d’ICV que van aixecar calorosos aplaudiments entre la concorreguda presència de propietaris promotors del pla.

Doncs bé, tant com vam explicar al ple, i tal com venim defensant ja fa temps des de diversos mitjans, la legislació urbanística dóna oportunitats a les administracions per actuar en defensa dels drets de la majoria ciutadana en diverses fases del planejament i del desenvolupament urbanístic, sense que concorri l’amenaça d’unes quantioses indemnitzacions. Sembla que hi ha masses polítics que confonen les legítimes expectatives de negoci d’uns senyors amb un dret inalienable.

L’informe vinculant de la Comissió Territorial d’Urbanisme, a més d’assenyalar que el pla parcial presentat no acompleix les exigències legals sobre aspectes com la mobilitat, l’impacte sobre el paisatge històric, els corredors naturals, l’impacte visual, la sostenibilitat mediambiental, etc. incideix sobretot en el punt que més hem reiterat en el nostre discurs d’oposició: la desmesura de les dimensions del pla.

Textualment, la Comissió diu «És desproporcionat la implantació d’un paquet residencial que representa incrementar en un dotze per cent el total de la població de Tarragona, en el moment actual, d’acord amb els indicadors socioeconòmics. Més, si aquesta desproporció es vol tirar endavant en una sola etapa (...) Això comporta que la transformació de l’àrea no serà ni simultània, ni equilibrada. La completa urbanització restarà executada a l’espera d’anar edificant...».

Aquest paràgraf resumeix la coincidència entre el coneixement dels especialistes en urbanisme i el sentit comú de la gent del carrer.

Vam acabar la intervenció al ple municipal evocant la imatge de les urbanitzacions fantasmes que se succeeixen al llarg de la costa, terra arrasada sense cap construcció, la imatge del fracàs. Aquest és el futur que esperaria a La Budellera de tirar-se endavant el Pla Parcial que, segons l’alcalde Ballesteros, és estratègic. La Comissió Territorial d’Urbanisme també utilitza una imatge per evidenciar la desmesura del Pla Parcial: «El sector comporta la construcció d’un barri amb un potencial poblacional molt elevat: 15.500 habitants (...) en el supòsit de ser un municipi independent, aquest ocuparia la quarta posició poblacional de la comarca darrera de Tarragona, Vila-seca i Salou.» Per ajudar a comprendre les dimensions del Pla Parcial de La Budellera, Torredembarra té 15.371 habitants, és a dir s’està plantejant construir tot una Torredembarra dins de Tarragona, o tres vegades Altafulla si voleu una altra referència.

La nostra posició respecte a les necessitats d’habitatge de Tarragona és clara i aposta prioritàriament per la rehabilitació i per la regeneració urbanística de la ciutat. No obstant, entenem que poden haver diferents interessos i necessitats entre les persones que cerquen l’emancipació habitacional. És necessari proveir la ciutat d’una oferta de pisos nous per satisfer la demanda potencial de forma equilibrada. Creiem que, fins i tot, aquest desenvolupament pot contribuir a eliminar algunes cicatrius com la que va deixar l’antiga variant que va paral·lela a les instal·lacions del Gimnàstic. En aquest sentit, creiem que una part del Pla Parcial de La Budellera, la que limita amb les instal·lacions del Nàstic i amb el vial que uneix la N340 i la carretera del Llorito té sentit. En continuarem parlant.

tracking