Diari Més

Inauguració, sí, però de què?

Regidora de la CUP de Reus

Creat:

Actualitzat:

Tal i com se’ns ha anunciat, dissabte 28 de gener es produirà la inauguració de Reus, Capital de la Cultura Catalana 2017. La CUP va presentar una moció al Ple perquè se celebrés aquest esdeveniment amb l’únic ànim d’impulsar, incrementar i renovar la cultura de la ciutat i fer possible la participació de la ciutadania, tant entitats com persones individuals, a l’hora de fer propostes i mostrar allò de què som capaços a Reus.

A les reunions amb els grups municipals, poques, segons la nostra opinió, se’ns ha informat del procés de captació de fons, públics o privats, en aquest últim cas, sense seguretat total. No se’ns han concretat les propostes fins fa un parell de setmanes i tampoc no s’han acabat de definir quines queden fora i quines sí que es realitzaran. Continuem doncs amb aquest fer sobre la marxa i sense previsió. I no cal dir que els grups municipals no hem tingut espai per posicionar-nos pel que fa a l’elecció o no de les propostes.

Sabem que a hores d’ara hi ha un programa publicat dels esdeveniments que s’han d’anar succeïnt durant els primers 6 mesos, tanmateix algunes ja es duen a terme any rere any o d’altres com per exemple l’exposició Herois Ocults de La Caixa, que no tenen res a veure amb el propòsit de l’esdeveniment.

També remarquem que força de les entitats convocades i que han proposat esdeveniments, s’han trobat ja formant part d’un programa, sense saber si el pressupost presentat serà viable o no. Només la bona voluntat d’aquests grups culturals farà que puguem gaudir d’actes reeixits i ja veurem qui en paga «el gasto».

Per a nosaltres ser Capital, primer, hauria de permetre definir un circuit d’espais de creació cultural i artística que mitjançant la promoció i la difusió, siguin l’autèntic aparador participatiu de la cultura de la ciutat per gaudir-ne entre tota la ciutadania. En segon lloc, creiem que Reus s’hauria de reivindicar com una ciutat dels Països Catalans, mostrant així la vinculació amb el país sencer.

Si com a conseqüència, això fa que gent de fora se’ns apropi, millor, però, sobretot, creiem que hem d’apostar perquè tant el procés com el resultat, sigui popular i que aquesta manera de treballar sigui el pòsit que quedi d’aquesta celebració.

tracking