Diari Més

Tribuna

El downtown de Tarragona: ciutat pública

Regidor de l’Ajuntament de Tarragona per ERC-MES-MDC

Creat:

Actualitzat:

El centre de Tarragona ha de ser, com tot downtown, l’espai identificador, el de l’anomenada ciutat pública. Allí on hi ha activitat de tota mena, allí on el ciutadà treballa, compra, gaudeix de tota mena de serveis, on també hi ha oci i on el ciutadà viu. Un espai on els diferents usos, serveis i comerços, hi són distribuïts de forma heterogènia, anàrquica pels diferents carrers i places. És la ciutat dels carrers, de la gent pels carrers a tot hora, de la gent que va a peu o transport públic. És la ciutat de vida urbana, la ciutat entesa com espai públic, que compleix la funció de proximitat física, que afavoreix les relacions, la trobada i el gaudi del medi urbà.

És el centre que es contraposa a la ciutat domèstica o residencial, –on el cotxe esdevé d’ús imperatiu–, a la ciutat discontinua, a la ciutat de blocs d’edificis o cases unifamiliars, a la ciutat de vials i no de carrers, a la pròpia de l’urbanisme que racionalitza zones, que sectoritza els usos: zona per habitar, centres comercials, parcs de negocis, zona d’equipaments. Allò que caracteritza i dóna singularitat en general a qualsevol ciutat, i no és una excepció Tarragona, és el seu centre. És la zona on l’urbanisme ha estat menys racional, on el seu resultat és la seqüència de sobreposar solucions a les necessitats al llarg dels anys i segles.

És a La Part Alta, la Part Baixa, els eixamples, el Serrallo, on viu la meitat de la població de Tarragona. Mantenir-hi la població, i fins i tot augmentar-la, no serà possible sinó actuem sobre l’espai. La nostra ciutat dels carrers i places, el centre, està cada vegada més envellida, els habitatges necessiten rehabilitacions i millors prestacions, i encara que sembli paradoxal el centre de Tarragona necessita equipaments. És on cal actuar per fer sostenible i veritable aquesta manera mediterrània d’entendre i usar la ciutat. No ens afavoreix la proliferació de nous assentaments ja siguin dins o propers al terme municipal, en un moment en que la població no creix, si volem mantenir amb bona forma el centre de la ciutat Des del grup municipal ERC-MES-MDC entenem que Tarragona ha de connectar el centre i des del centre amb la resta de la ciutat. Hem de fer créixer en tot cas el centre, i avui per avui tenim marge per fer-ho.

És per tot això que promovem com una primera mesura, fer un inventari de solars sense edificar o amb obra abandonada no acabada i habitatges en ruïna. Això ens permetrà estudiar amb els propietaris, d’una banda, la possibilitat d’usos comunitaris provisionals –pàrquing, esbarjo, horts urbans-, solucionant de pas la neteja i la salubritat dels espais, i per altra, visualitzar el parc de solars buits, que poden donar solució a la demanda d’habitatge nou dins de la ciutat i evitar les pràctiques especulatives.

tracking