Diari Més

+Mares i Pares

Criar sense prejudicis de gènere, és possible?

Les xarxes mostren la vida de Zoomer, un nadó el gènere que li han posat és el neutre, i al que eduquen sense cap referancia als rols o estereotips segons el seu sexe

Zoomer, un nadó el gènere que li han posat és el neutre

Criar sense prejudicis de gènere, és possible?Instagram

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Moltes mares i pares volem que els fills creixin sense els prejudicis que recauen en funció del gènere en la nostra societat. Sense que el nen hagi de sentir allò de «no ploris, que ets un home» o sense que la nostra filla hagi de llegir contes de «princeses que esperen ser salvades per un príncep». Culturalment al nen se li han associat valors com la valentia, l'agressivitat, l'amor al risc, la racionalitat i a les nenes valors com tendresa,sumisió, dependència, afectivitat molt marcada...

Tot i que les noves generacions ja paren cada cop més atenció en aquests aspectes pel que fa a conductes sexistes, hiha pares que van més enllà i aposten per educar sense gènere, és a dir, sense nomenar al seu fill com a nen o nena.

Això és el que han decidit fer,KyliBrentMyer, els pares deZoomer, un nadó el gènere que li han posat és el neutre, i al queeduquen sense capreferanciaals rols o estereotips de gènere. La seva història s'ha fet viral a les xarxes socials i a molts mitjans de comunicació.

Fa ja uns anys es va donar el cas d'un nadó que ha crescut sense que el seu pare l'identifiquèscom a nen o nena. El seu pareKoriDoty, personatransexualva explicar que el que vol és que el seu fill descobreixi el seu propi gènere mentre creix. El govern canadenc va anunciar que s'inclouria en els documents oficials el sexe neutre o "x" en els documents d'identitat. Canadà és,a dia d'avui, l'únic país que ho ha implementat.

Es tracta d'unfenòmenque s'està posant cada cop més de moda imalgratno sembla que hagi arribat encara a Espanya, sí quees donaa altres països comBrazilon un altre nadó es va fer popular al 2017. ArielCarneirodosSantos, és el nom d'un nadó que els seus pares van considerar que no volien posar-li un gènere, i que seria ell qui decidís el seu gènere. A Suècia, hi ha guarderies que implementen el mètode de gènere neutre a l'educació del dia a dia dels nens. Eliminen els rols de gènere i les referències masculines i femenines tant en els jocs com en joguines i llibres.Algunesfamílies veuen en aquest estil una bona manera d'educar però altres consideren que és una mesura extrema i que pot acabar confonent i alienant al nen des d'un punt de vista social.

Tanmateix, sense arribar a aquestes decisions, sí que hi ha aspectes que cada cop es tenen més en compte per tal d'evitar en prejudicis de gènere i que psicòlegs i educadors suscriuen.

Expressar els sentiments. Ha de ser percebut com alguna cosa totalment individual i natural, que depèn de la persona i no del sexe. Nens i nenes que puguin mostrar els seussentimientsde por, feblesa o tristor sense importar si són nen o nena.

Evitar el llenguatge sexista en parlar. Moltes vegades poden fer-se comentaris sexistes o emprar paraules de menyspreu cap al sexe oposat, fins i tot sense caure en el compte d'això. És una actitud a evitar. No deixis que el teu nen digui frases com «corre com una nena».És important pronunciar-se quan alguna conducta o llenguatge sigui intolerant.

Joguines. Una de les fonts de discriminació que semblen més inofensives. Existeix el perill que els petits entenguin que tenen assignats uns rols. A l'hora de jugar, tots poden fer servir lliurement totes les joguines. De fet això els permetrà també el desenvolupament de la seva imaginació i de la seva creativitat.

Varietat a l'horade vestir. Mostrar pluralitat d'opcions amb la roba dels nostres fills, ja sigui quant al tipus de peça, els colors. No encasellar als nostres fills en colors o missatges.

Jocs i contes. Si des de la família volem potenciar el desenvolupament integral dels nostres fills i filles, necessitem abordar una educació no sexista i per a això hem de parar esment,entre altres, a dos elements fonamentals en la transmissió del sexisme: els jocs i joguines i els contes. Trenca amb l'estereotip de l'home que salva al món i la dona que necessita ser salvada. A partir dels tres anys ja comencen a entendre els estereotips, per tant, usa també lectures en les quals les dones siguin les protagonistes

Els experts apunten que parar atenció en aquests aspectes i evitar que aquests elementsencasellinals nens o a les nenes pot ser de gran ajuda per evitar caure en prejudicissexistes i crèixer amb una major llibertat.

tracking