Diari Més

Protecció Animal

Una gossa gaudirà de custòdia compartida després de la separació dels seus propietaris

Es tracta del primer cas a Catalunya que es dóna aquesta situació on s'ha primat el benestar de l'animal

Imatge de recurs d'un Pastor Alemà com el de la sentència

Imatge de recurs d'un Pastor Alemà com el de la sentènciaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Luna és una de les primeres gosses de Catalunya que compta oficialment amb custòdia compartida com si fos un infant. La realitat és que són moltes ja les parelles que, després d'un divorci o separació, volen continuar mantenint la relació de convivència amb el seu gos o gossos. La llei i els casos que estan arriban recentment apunten que cada cop serà més habitual aquesta situació.

En aquest sentit, el cas d'aquesta gossa de la raça Pastor Alemany que va ser jutjat el passat 28 de febrer de 2017 marca un precedent. El jutge de Primera Instància número 9 va considerar que el fet que la gossa estigués a nom de la dona era una «circumstància formal» i que el més important era que la convivència amb l'animal s'havia donat pels dos membres de la parella. La parella va conviure des de 2010 fins al 2015 i els dos es feien càrrec de l'anima. El problema va venir quan, després de la separació, la propietària oficial va posar impediments perquè el seu company continués veient a la gossa. La demandada va reconèixer que tant ella com el seu company es van ocupar per igual de l'atenció i responsabilitats vers l'animal. Si no hi ha acord entre la parella, el jutge resoldrà que el regim de visites sigui una setmana alterna per cada propietari.

Carlos Soliva, l'advocat del demandant i especialitzat en Dret Animal, ha destacat a aquest mitjà que «aquest és el primer cas a Catalunya i el segon d'Espanya en què es recull la tinença compartida d'un animal, hi ha un altre cas anterior a Badajoz». Soliva considera que «l’argumentació de la sentencia que es basa en la llei civil catalana és molt important per poder-ho demanar en casos futurs, és un important precedent davant casos en que es repeteixi aquesta situació». A Catalunya, el codi civil estableix en el seu llibre cinquè que els animals de companyia «no tenen consideració de coses i estan sota la protecció de la llei», així doncs, no son bens patrimonials que es puguin embargar. Per contra, el codi civil espanyol --actualment en procés de reforma per equiparar-lo al català--, els animals són considerat coses de les que poder apropiar-se. Tanmateix, Ciudadanos va presentar una proposta de reformes legals per «crear una categoria especial en el Codi Civil (espanyol) que situï als animals de companyia fora de la massa patrimonial a tots els efectes legals, de manera que resulti inembargables, absolutament indivisibles en situacions de comunitat i intransferibles en negocis».

tracking