Diari Més

Castells

La sort somriu a Joves, Vella i verds, que completen un magnífic Sant Fèlix

Els vermells han carregat el 2de8sf a la segona ronda, un castell que els verds han descarregat a la segona i la Vella ha pogut completar el 4de9sf

Celebrac

La sort somriu a Joves, Vella i verds, que completen un magnífic Sant FèlixACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des que va començar la present temporada, les colles grans han anat patint alguns alts i baixos, amb algunes caigudes imprevistes, alguns intents que no han acabat de fructiferar... Ara bé, aquest dimecres tot això ha quedat enrere i, encara que ningú ha complert a la perfecció els deures que s’havia marcat, s'ha tornat a viure un Sant Fèlix per recordar.

Després d’una nit molt plujosa, a primera hora del matí eren molts els castellers que miraven neguitosos la previsió meteorològica mentre a Vilafranca encara queien quatre gotes. Per sort, a les onze tocades havia escampat i els núvols havien deixat pas a un sol gairebé radiant.

Amb els canvis introduïts aquest any pels administradors de la festa major, puntualment a un quart d’una del migdia, un quart abans del que era habitual, els Minyons de Terrassa han començat a pujar el peu del primer castell de la diada: el 3de10 amb folre i manilles. La mateixa sortida que els dos darrers anys, però amb un desenllaç completament diferent. Si el 2015 el van descarregar i el 2016 el van carregar, aquest cop l’estructura no s'ha ni pogut coronar. De fet, ha començat a brandar des de bon principi, perdent les formes, i ha quedat molt lluny de carregar-se. Una caiguda que ha deixat nombroses baixes entre el tronc de camises malves, obligant-los a replantejar tot el seu programa.

Ràpidament, a continuació, la Colla Vella dels Xiquets de Valls obria la seva actuació amb un valor segur, el 4de9 amb folre i pilar, un castell que els va costar una mica de recuperar, però que des del passat dissabte al Catllar ha tornat a formar part dels castells insígnia de la Vella. I aquest dimecres a Vilafranca han tornat a demostrar la confiança i el domini que li tenen portant a plaça un castell d’execució impecable.

Poca estona abans de la diada ha començat a córrer per la plaça el rumor que la Joves Xiquets de Valls tenia intenció d’encetar la seva actuació amb el 2de8 sense folre, un dels castells més complicats mai fets. Semblava difícil de creure, però quan passaven pocs minuts de dos quarts d’una, el rumor es confirmava i els vermells col·locaven sobre la pinya els segons del 2de8. El passat divendres l’havien completat a l’assaig així que, tot i ser una decisió arriscada, els vermells ho tenien molt clar. La torre de vidre ha pujat molt segura i tranquil·la fins a la carregada, però just en el moment en què sortia la canalleta ha patit un parell de fuetades que no s'han pogut salvar, deixant-lo només en carregat, per a decepció de moltes camises vermelles que volien repetir el repte assolit a l’assaig.

Els encarregats de tancar la primera ronda han estat els Castellers de Vilafranca que, tal com havien fet els Minyons, també han decidit estrenar-se a la diada amb el 3de10 amb folre i manilles. En aquest cas, però, haver-lo descarregat diumenge passat a l’Arboç sembla que els va carregar de confiança i els verds l'han completat gairebé sense despentinar-se. Un 3de10 de manual que donava impuls als verds per apuntar molt més amunt a les següents rondes.

Més castells sense folre

Tot i la patacada que els hi ha suposat la caiguda de 3de10fm, els Minyons han mirat de recuperar-se amb el 2de9 amb folre i manilles i ho han aconseguit. Tot i que el castell ha necessitat defensa, els malves l'han pogut completar refent-se així d’un mal inici de la diada.

Quan passaven pocs minuts de la una, la Colla Vella ha començat a muntar la base d’un altre dels màxims castells que es veurien a Sant Fèlix: el castell total. Tot i un dubte inicial sobre si desmuntar el peu o no, de fet, els més menuts ja retiraven, finalment els del Portal Nou han decidit tirar-lo amunt i el 4de9 sense folre ha pujat majestuós i amb una fermesa envejable. Òbviament, la descarregada s'ha fet llarga per als pisos de segons i terços que l'han hagut de defensar de valent, però, un cop més, la Vella ha tornat a descarregar el 4de9 a la plaça de la Vila.

Per la seva banda, la Joves ha rebaixat un mica al ritme i ha apostat per un 3de9 folrat, que es diu aviat, un castell per asserenar nervis i poder així agafar embranzida per poder tornar a afrontar la gamma extra a la tercera ronda.

I per tancar la segona ronda, la colla local ha decidit fer-ho també amb el 2de8 sense folre. Es diu que aquest és un dels castells més difícils que hi ha, que necessita una execució impecable. De fet, únicament els verds han aconseguit descarregar-lo, ho havien fet en sis ocasions, i aquest dimecres ho han tornat a fer, mostrant una solvència absoluta.

La ronda interminable

En menys de dues hores la plaça de la Vila ha vist dues rondes amb un total de sis castells de gamma extra, ara bé, a partir de la tercera ronda la diada ha començat a perdre ritme i s'ha alentit considerablement.

Després de la caiguda del 3de10 a la primera ronda, els Minyons han hagut de portar-lo a plaça amb un pis menys i han completat així un 3de9 amb folre que s'ha anat obrint una mica, però que no ha revestit problemes en cap moment.

A continuació, i després de tot el que havien aconseguit a les dues primeres rondes, els del Portal Nou han decidit provar el 3de10 amb folre i manilles. Després d’un primer peu que se’ls hi ha ensorrat, a la segona han sonat gralles, però el gegant de deu pisos no ha mostrar estabilitat en cap moment. Folre i manilles brandaven sense parar i a l’entrada de setens s'ha donat l’ordre, sensatament, de desmuntar-lo.

Arribats a aquest punt, la Colla Joves ha tornat a posar el peu a l’accelerador i ha apostat pel 2de9 amb folre i manilles, que el passat diumenge a Igualada únicament havien pogut carregar. En aquesta ocasió, no sense esforç a la descarregada quan l’estructura s'ha començat a girar i a perdre la forma, l'han descarregat, convertint-se en el primer gamma extra que completen els vermells aquesta temporada.

Llavors ha estat el moment en què els verdshan decidit intentar el 4de10 amb folre i manilles, un castell que mai han pogut descarregar a la plaça de la Vila i que aquest Sant Fèlix tampoc ha pogut ser. De fet, ni tan sols l'han pogut carregar. Després d’un primer peu desmuntat, han sonat les gralles, però el colós de 10 pisos ha començat a brandar perillosament i, tot i donar l’ordre de desmuntar-lo, l’estructura s'ha acabat ensorrant, deixant als verds lluny de completar els dos castells de deu per Sant Fèlix.

Quarta ronda amb un pilar

Per tancar les rondes de castells, els Minyons de Terrassa han optat pel 4de9 folrat, el castell més "petit" que s'ha vist aquest Sant Fèlix, deixant-los ben lluny de tot el programa que s’havien marcat. De fet, els Minyons han estat els qui menys satisfets han marxat de la plaça de la Vila, però és que la caiguda de 3de10fm a l’inici de la diada els ha obligat a refer tots els plans.

Després del succeït amb l’intent de 3de10fm, la Vella ha decidit apostar per un valor segur i portar a plaça el 5de9 amb folre, el castell de gamma extra que més vegades ha completat aquesta temporada. Un cop més l'han tornat a descarregar amb total seguretat i convicció.

Seguint la nova normativa introduïda pels administradors de la festa major, com que la Colla Joves ja havia validat tres castells han pogut aprofitar la quarta ronda per intentar el pilar de mèrit, sense haver d’esperar a la ronda de pilars. Així doncs, els vermells han apostat pel pilar de 8 amb folre i manilles que van carregar per primera vegada a La Bisbal i aquest cop també els hi ha quedat únicament en carregat. Un espadat de ben segur que aviat completaran i que tancava una molt bona actuació dels vermells. De fet, els resultats dels del carrer d’en Gassó aquest 30 d’agost, només els supera l’actuació de Sant Fèlix de l’any 2014.

Tot i que ha arribat sonar l’opció que intentessin el 4de9 sense folre, finalment, Vilafranca ha decidit decantar-se pel 3de9 amb folre i pilar. Tot i que el pilar ha entrat bastant tard i l’estructura ho ha notat, els verds han tornat a demostrar el domini que tenen sobre aquest castell que poques vegades no aconsegueixen completar.

Finalment, quan ja feia quatre hores que s’havia donat inici a la diada, els Minyons completaven el pilar de 7 amb folre, mentre que la Colla Vella i els Castellers de Vilafranca també descarregaven els seus respectius pilars de 8 amb folre i manilles, tancant així unes actuacions que costaran força d’oblidar.

Així doncs, un cop més, la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès ha viscut aquest dimecres 30 d’agost una jornada castellera de Sant Fèlix plena de castells de gamma extra, una dotzena en total, una jornada en què la sort i la fortuna han acompanyat a les dues colles de Valls i als Castellers de Vilafranca, mentre que, lamentablement, els Minyons de Terrassa han quedat lluny dels objectius que s’havien plantejat.

2de8sf de la Colla Joves Xiquets de Valls per Sant Fèlix.

La sort somriu a Joves, Vella i verds, que completen un magnífic Sant FèlixACN

4de9sf de la Colla Vella Xiquets de Valls per Sant Fèlix.

La sort somriu a Joves, Vella i verds, que completen un magnífic Sant FèlixACN

2de8sf dels Castellers de Vilafranca per Sant Fèlix.

La sort somriu a Joves, Vella i verds, que completen un magnífic Sant FèlixACN

2de9fm dels Minyons de Terrasa per Sant Fèlix.

La sort somriu a Joves, Vella i verds, que completen un magnífic Sant FèlixACN

tracking