Diari Més

Diada de Tots Sants

Diada de màxims a Vilafranca, encara que els verds no poden igualar la millor diada de la història

Els Xiquets de Tarragona compleixen l'objectiu de descarregar un castell de nou a la plaça de la Vila

4de9 sense folre dels Castellers de Vilafranca a la quarta ronda.

Diada de màxims a Vilafranca, encara que els verds no poden igualar la millor diada de la història dels castells@verds

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

S'havien proposat igualar la millor diada de la història dels castells aconseguida fa poc més d'una setmana per la Colla Vella de Valls a la diada de Santa Úrsula, però els Castellers de Vilafranca no han pogut aconseguir-ho.

Davant d'una plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès plena i expectant, els verds han estat els encarregats d'obrir la diada de Tots Sants i ho han fet amb el 3de10 amb folre i manilles. Un castell de deu que, després d'un peu desmuntat, ha mostrat una execució impecable, tant a la carregada com a la descarregada, començant a aplanar el camí per aconseguir l'objectiu marcat.

A la segona ronda els vilafranquins han apostat pel 4de10 amb folre i manilles, que van carregar per Sant Fèlix i van descarregar pel Concurs de Castells, però ha estat aquí quan les coses s’han començat a torçar pels verds que han hagut de desmuntar dos peus d'aquesta macroestructura, amb el desgast que això suposa. A banda, com que durant la diada s'havia decidit seguir la normativa establerta per Sant Fèlix per mirar d'agilitzar l'actuació, amb dos peus desmuntats s’han vist obligats a passar ronda.

Lluny de descartar el 4de10fm, a la tercera ronda l’han volgut tornar a intentar, però han hagut de tornar a desmuntar el peu i, en aquesta ocasió, s’ha acabat enfonsant, senyal que ha obligat als verds a canviar els plans. Alguns dels membres dels vilafranquins atribuïen la situació a la falta d'una pinya suficientment gran per poder afrontar un castell d'aquesta magnitud. Ara bé, el canvi de plans ha significat afrontar un 3de9 amb folre i pilar, un dels castells insígnia dels verds i que, de nou, han pogut tornar a descarregar.

Tot i haver hagut de descartar el 4de10fm, a la quarta ronda han decidit seguir amb l'establert i intentar el 4de9 sense folre que, després d'un peu desmuntat, han pogut descarregar amb molta solvència i això que era la primera vegada que l'intentaven aquesta temporada i que no el descarregaven des de l'any 2013. La cirereta ha arribat a la ronda de pilars amb un nou pilar de 8 amb folre i manilles impecable, demostrant el domini que tenen sobre aquest espadat.

Castell de nou matalasser

Tot i la difícil situació que travessen els Xiquets de Tarragona aquesta temporada, els matalassers s'havien marcat la diada de Tots Sants com el dia per intentar tornar a descarregar el 3de9 folrat i, tot i haver-lo de treballar intensament, ho han aconseguit. Ha estat a la primera ronda i l'estructura ha suposat una injecció de moral pels tarragonins que a la segona ronda han apostat per una estrena: el 4de8 amb l'agulla. L'estructura s’ha carregat sense gran estralls, però la sortida del pilar ha estat una mica massa lenta i brusca i l'espadat s’ha acabat trencant. Una caiguda que ha condicionat que els Xiquets no poguessin portar pilar de mèrit a la ronda de pilars.

A la tercera ronda ha arribat l'aposta segura dels matalassers, el 2de8 amb folre que, ha presentat algun tremolí més del que és habitual, segurament pels canvis que li han hagut de fer les darreres setmanes, però, com era d'esperar, l’han descarregat.

El cap de colla dels Xiquets de Tarragona, Josep Maria Solé, ha lamentat que la colla no hagi pogut mantenir el nivell assolit la temporada passada i s’ha mostrat molt autocrític assegurant que, possiblement, part dels fets succeïts durant l'any havien estat conseqüència de decisions massa agosarades i de no haver sabut llegir adequadament el moment en què es trobava la colla.

Cau el dos blau marí

Els Capgrossos de Mataró arribaven a la plaça de la Vila amb un programa de màxims i han obert l'actuació plantant un 3de9 amb folre de manual. A la segona ronda ha arribat el primer gran repte de la jornada amb el 2de9 amb folre i manilles. La torre ha començat a tremolar perillosament quan entrava la canalla i, finalment, l'estructura s’ha trencat just en el moment en què l'enxaneta col·locava el segon peu i carregava l'estructura.

La caiguda ha deixat algun casteller tocat obligant als mataronins a descartar el 5de9 amb folre i el pilar de mèrit, però, tot i això han afrontat un molt bon 4de9 folrat a la tercera ronda. Els Capgrossos encara tenen l'oportunitat de tornar a intentar la súper catedral a la diada de Minyons del pròxim 20 de novembre.

Els borinots fan història

La quarta colla present a la plaça de la Vila, els Castellers de Sants, també s'havia proposat uns grans objectius i, de fet, han estat els qui més han complert amb el programa marcat. Com els mataronins, els borinots han iniciat la diada amb un 3de9 folrat impecable i l’han seguit amb el 2de9 amb folre i manilles. Un cop més, la colla barcelonina ha descarregat la torre que, en cap moment, ha necessitat un treball excessiu demostrant el gran domini que li tenen.

Tal i com havien dit, si tot anava bé a les primeres rondes, a la tercera intentarien el 5de9 folrat, una súper catedral fins ara inèdita pels borinots. El castell ha tirat amunt, però quan començava a entrar la canalla ha patit una forta rebrincada que, tot i que s’ha pogut salvar, ha obligat a tirar avall el castell deixant-lo en intent desmuntat. Una ensopegada que no ha desmotivat els barcelonins que han tornat a intentar-lo a la quarta ronda i, aquest cop sí, han fet història descarregant-lo. La súper catedral s’ha hagut de defensar al límit i en algun moment ha semblat que no podrien salvar-lo, però, finalment, l’han completat desfermant l’alegria entre les camises grises que acabaven de fer la millor diada de la seva història.

Com que el cansament era evident, els borinots han decidit deixar el pilar de 8fm per una altra ocasió i han optat pel pilar de 6 per tancar la seva actuació.

Amb la diada de Tots Sants de Vilafranca la temporada castellera comença a arribar al seu punt i final a la zona tradicional on únicament queden algunes diades el proper cap de setmana, entre les quals destaquen la d’Altafulla, la de Vila-seca i la de Vila-rodona del pròxim diumenge.

3de9f dels Xiquets de Tarragona a la diada de Tots Sants de Vilafranca.

Diada de màxims a Vilafranca, encara que els verds no poden igualar la millor diada de la història dels castellsACN

2de9 amb folre i manilles de Capgrossos de Mataró carregat a la segona ronda.

Diada de màxims a Vilafranca, encara que els verds no poden igualar la millor diada de la història@capgrossos

5de9 amb folre dels Castellers de Sants descarregat a la quarta ronda.

Diada de màxims a Vilafranca, encara que els verds no poden igualar la millor diada de la història dels castellsACN

tracking