Diari Més

Diada de Tots Sants

Els Verds obriran plaça a la diada de Tots Sants

Es suprimeix el sorteig d’ordre i s’aposta per repetir el sistema de rotació establert per Sant Fèlix, el qual garanteix que mai actuaran dues colles contigües

4de10fm dels Castellers de Vilafranca per Sant Fèlix.

Un Sant Fèlix inoblidableACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Castellers de Vilafranca seran els primers a actuar a la diada de Tots Sants. Com a colla organitzadora de l’actuació, els Verds han decidit que obriran plaça i han suprimit el sorteig d’ordre de la resta de colles, alhora que volen tornar a aplicar el mètode de rotació altern establert per Sant Fèlix. Es tracta d’evitar que mai actuïn dues colles contigües, per tal que, entre castell i castell, cadascú tingui temps suficient de preparar el següent peu i no s’alenteixi el conjunt de la diada. Com que la ubicació a la plaça ja està fixada amb anterioritat i els Verds han decidit que actuaran els primers, això ha determinat que la resta d’ordre serà el següent: Xiquets de Tarragona, Capgrossos de Mataró i Castellers de Sants.

El president dels Castellers de Vilafranca, Joan Badell, ha justificat aquest dilluns al vespre la decisió d’eliminar el sorteig de la diada de l’1 de novembre pel fet que els Verds en són els organitzadors. Al mateix temps, ha remarcat que volen apostar pel que ha batejat com a «sistema a la vilafranquina», estrenat el passat Sant Fèlix a proposta dels Administradors de la Festa Major.

Aquest mètode es basa en que mai actua una colla al costat d’una altra que acabi d’aixecar el seu castell, però també estableix dues característiques més: es poden desmuntar un màxim de dos peus i a la ronda de pilars només s’hi poden aixecar construccions superiors al 6.

Pel que fa al programa que duran les colles a plaça, el cap de colla dels Verds, Toni Bach, ha dit que aspiren a repetir l’actuació que la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha signat aquest diumenge per Santa Úrsula: 3 de 10 amb folre i manilles, 4 de 10 i 4 de 9 net. Bach ha explicat que fa setmanes que la colla treballa «de valent» amb aquest horitzó, un cop descartada la Torre de 8 degut a diverses lesions.

Bach ha defensat el 4 de 9 sense folre assegurant que és un castell «amb vista de futur», en el qual han alleugerit el pes i han abaixat l’edat. «Seria molt important aconseguir-lo pel castell en si i per culminar els objectius de la temporada», ha afegit, remarcant que l’objectiu és arrodonir Tots Sants amb el Pilar de 8 amb folre i manilles.

Des de Tarragona, els Xiquets han assegurat que afronten l’1 de novembre amb «màximes ganes després d’una temporada estranya», on no han assolit els objectius marcats inicialment. El cap de colla, Josep Maria Solé, no ha entrat en detall del programa i ha explicat que aposten per afrontar Tots Sants amb «algun castell de 9» i també un pilar de mèrit. Solé ha assegurat que «el més fàcil hauria estat plantejar una diada plàcida, amb castells que no fossin de primer ordre», però ha matisat que «Tots Sants es mereix el màxim esforç».

En el cas dels Capgrossos de Mataró, la colla prepara la visita a Vilafranca amb la intenció de repetir el programa que duien al Concurs de Tarragona. Això vol dir que apostaran per la Torre de 9 amb folre i manilles, el 5 de 9 amb folre i el 9 de 8. El sots cap de colla, Cugat Comas, ha lamentat que al concurs la colla només va assolir un d’aquests tres castells i s’ha mostrat esperançat de cara a Tots Sants. Comas ha afirmat que són conscients que estan «triplicant» la seva aposta personal, ja que la colla mai ha aconseguit fer en una mateixa diada més un castell superior al 3 de 9.

Finalment, els Castellers de Sants també es proposen descarregar el 2 de 9, si bé estan acabant d’ultimar la resta del programa. El cap de colla, Pau Campruví, ha assegurat que tenen com a «valors segurs» el 3 i el 4 de 9, mentre els assajos d’aquesta setmana determinaran si finalment porten a plaça el 5 de 9. Campruví ha apuntat que la colla encara no domina completament aquest castell i ha garantit que només l’aixecaran «quan hi hagi total garantia que es pugui descarregar». «No ens precipitarem ni farem cap pas en fals», ha remarcat el cap de colla dels Borinots.

‘Els Verds a la Xina’ i Latorre com a nou soci honorífic

A banda de la jornada castellera, els Verds completaran la seva diada amb diverses activitats paral•leles. Entre elles, estrenaran el documental ‘Els Verds a la Xina’, produït per Jordi Escofet, on es narra l’experiència que els Castellers de Vilafranca van viure ara fa un any en una ruta internacional que els va dur a conèixer diverses ciutats asiàtiques i a trobar-se amb els Xiquets de Hangzhou. El documental es projectarà diumenge al cinema Kubrick i els propers mesos s’emetrà a Penedès Televisió i Televisió de Catalunya.

Alhora, la celebració de Tots Sants també servirà per a què els Verds nomenin un nou soci d’honor. En aquesta ocasió serà l’alpinista Ferran Latorre qui obtindrà la camisa verda i signarà el llibre honorífic de la colla. Joan Badell ha explicat que han escollit Latorre pels seus mèrits esportius –entre els quals destaquen les 13 coronacions de cims de 8.000 metres- i pel fet que és un fidel seguidor de la colla.

tracking