Diari Més

Concurs de Castells

Vilafranca torna a guanyar el Concurs per vuitena vegada consecutiva

La jornada d’aquest diumenge va deixar un nou i emocionant duel entre els vilafranquins i la Colla Vella que es va allargar fins al final del certamen

Els Castellers de Vilafranca celebrant el 3de10 amb folre i manilles descarregat a la primera ronda.

Vilafranca torna a guanyar el Concurs per vuitena vegada consecutivaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos anys després la història, pràcticament, es va tornar a repetir. Els Castellers de Vilafranca van tornar a proclamar-se campions del Concurs de Castells de Tarragona, però després d’un final d’infart i molt competit amb la seva gran rival de la temporada, la Colla Vella de Valls.

Amb aquest els verds ja acumulen onze guardons del certamen tarragoní, els darrers vuit consecutius, és a dir, des de l’any 2002 són els campions absoluts.

Ara bé, com ja va passar a l’edició del 2014, aquest diumenge a la Tarraco Arena de Tarragona, la Colla Vella no els hi va posar gens fàcil poder tornar a aixecar el trofeu de campions. De fet, la classificació final no es va acabar decidint fins a la cinquena ronda, després de més de sis hores de competició.

Frec a frec des del principi

Tal com va determinar el sorteig de l’ordre d’actuació, als Castellers de Vilafranca els tocava actuar abans que els vallencs i a la primera ronda van decidir sortir amb un dels seus valors segurs d’aquesta temporada: el 3de10 amb folre i manilles. En portaven quatre descarregats i res feia pensar que el d’ahir no fos el cinquè i, de fet, de seguida es va veure que el primer castell de deu dels vilafranquins es completaria amb una solvència espatarrant.

Demostració de força i primer punt de pressió sobre la Colla Vella que, sorprenentment, va anunciar que el seu castell de sortida seria el 4de10 amb folre i manilles, una decisió, també lògica, després de la caiguda del 3 per la Diada del Primer Diumenge de Santa Tecla, que va fer pensar que els rosats li havien perdut una mica la confiança després d’haver descarregat els dos primers intents.

Així doncs, la Vella va començar a muntar un 4de10 amb folre i manilles que es va acabar trencant quan començava a baixar els sisens, just en el mateix moment en què es va trencar a la plaça de la Font dues setmanes abans, quedant només en carregat. Tot i que aparentment el tronc es veia sòlid i segur, el folre i les manilles van haver de començar a treballar des de bon inici perquè no estaven ben lligats i alguns dels membres d’aquests dos pisos asseguraven que l’estructura estava venuda des de bon principi i que havia arribat molt més lluny del que esperaven.

Tenint en compte el nivell en què arribaven les dues colles, des de bon inici del certamen s’havia dit que qui fos capaç de descarregar-ho tot s’enduria el premi gros i aquesta primera ensopegada dels rosats podia començar a marcar el camí.

La torre més fràgil

Poc després de l’inici de la segona ronda, la megafonia de la TAP anunciava l’intent de 2de8 sense folre dels Castellers de Vilafranca, una torre que volien intentar per Sant Fèlix i que no va arribar a provar-se, i que era la carta guanyadora dels del Penedès.

La fràgil estructura va pujar tranquil·la, amb una canalla molt i molt fineta, però quan començava a descarregar-se unes fuetades van fer perdre els peus a alguns dels pisos intermedis i no es va poder acabar de completar. Els vilafranquins es lamentaven, però, tot i això, únicament havent carregat el dos es mantenien líders força allunyats dels rosats.

La resposta de la Colla Vella va ser intentar el 3de10 amb folre i manilles, però les inseguretats que s’havien detectat per Santa Tecla es van tornar a fer evidents, sumades als nervis que provoca un Concurs i actuar a la Tarraco Arena, i el castell va fer llenya quan començaven a col·locar-se els més petits. Un intent que complicava encara més la seva victòria, però que, en cap cas, va fer rendir-se als vallencs.

Una tercera ronda històrica

Tal com es preveia, el segon castell dels vilafranquins va ser el 4de10 amb folre i manilles. Els verds l’havien aconseguit carregar in extremis a la plaça de la Vila durant la diada de Sant Fèlix i el gran propòsit per ahir era descarregar-lo, objectiu que van complir fent esclatar la part verda de la grada de la Tarraco Arena.

El castell va començar a tenir alguns tremolors quan entrava la canalla i, tot i alguna rebrincada, es va acabar assentant, regalant als verds una plàcida descarregada, que els continuava aplanant el camí cap al seu vuitè títol consecutiu. A banda, els de Cal Figarot seguien ampliant la seva història castellera, ja que era el primer cop en la seva trajectòria que descarregaven els dos castells de dos pisos en una mateixa diada.

A l’altra banda de la plaça, la Colla Vella començava a muntar el peu del 4de9 sense folre, un altre dels seus castells màxims, al qual li tenen més que agafades les mides i, un cop més, ho van tornar a demostrar. El castell total va pujar amb tranquil·litat màxima, la mateixa amb què es va descarregar i va tornar a posar als rosats en el Concurs.

De fet, abans d’intentar el 4de9 sense folre, els rosats havien anunciat que tornarien a provar el 3de10fm, però abans de fer-lo devien treure les calculadores i van canviar la seva estratègia, ja que descarregar el 4de9sf els hi garantia 200 punts més que només carregar el 3de10fm.

L’estratègia final

A les tres de la tarda el desenllaç del Concurs continuava completament obert, però res feia preveure que la quarta i la cinquena ronda regalessin als espectadors un final tan emocionant.

Per intentar assegurar-se la primera posició, els vilafranquins van voler tornar a intentar el 2de8 sense folre. Els membres de la tècnica asseguraven que la feina de l’assaig no s’havia vist reflectida a l’intent de la segona ronda i volien intentar descarregar-lo sí o sí. Tot i això, la història es va tornar a repetir i el castell només va quedar en carregat, ja que la fràgil torre es va tornar a partir pels pisos intermedis.

Ara bé, abans ja hi havia hagut el primer joc d’estratègia. En aquesta edició del Concurs, per guanyar temps, quan una colla decidia desmuntar un peu, es passava el torn a la següent colla o, en el cas dels castells de gamma extra, es donava pas a dos castells.

Els Castellers de Vilafranca van desmuntar un primer peu d’aquest segon intent de 2de8sf i a la Colla Vella els hi va arribar el torn d’actuar, intentant l’esperat 3de9 sense folre, un castell que els hi podia donar la victòria per només 15 punts.

Així doncs, el 3de9 dels rosats va començar a pujar, però, tot i veure’s segur, amb un tronc sense tremolors, la tècnica va decidir desmuntar-lo, deixant-lo en intent desmuntat a la quarta ronda, de manera que la pilota tornava a estar a la teulada de Vilafranca que, en aquest cas, va carregar el 2de8sf.

Arribats en aquest punt, amb alguns castellers dels verds tocats després de la segona caiguda de la torre, els nervis es van començar a apoderar de la plaça esperant quins serien els moviments de vilafranquins i rosats a la darrera ronda. Vilafranca de seguida va dir que no optaria a actuar a la cinquena ronda i va ser llavors quan la Vella va anunciar un nou intent de 3de9 sense folre.

El silenci es va fer a la TAP i el castell de major puntuació va començar a pujar. Mai abans un intent de 3de9 sense folre havia arribat tan lluny com el de la Colla Vella aquest diumenge. Estaven col·locats els dosos quan, finalment, l’estructura va cedir, deixant als rosats a la tercera posició de la classificació amb només dos castells, el 4de10fm carregat i el 4de9 sense folre descarregat.

Tot i el gran paper fet durant tot el Concurs, la decepció es va apoderar entre bona part de les camises de la Colla Vella que van veure, per segona vegada consecutiva, com el Concurs se’ls escapava per ben poc. El cap de colla dels vallencs, Manel Urbano, es lamentava de no haver pogut aconseguir el títol «després de tota la feinada feta per la colla durant els darrers mesos». Urbano no va descartar que el 3de9sf es pugui tornar a intentar per Santa Úrsula.

Per la seva banda, el cap de colla dels vilafranquins, Toni Bach, es mostrava molt feliç per haver pogut tornar a revalidar el títol per vuitena vegada consecutiva i agraïa a la Colla Vella el seu paper «perquè gràcies al que han fet ells, gaudim d’aquests grans duels». Tot i això, Bach lamentava no haver pogut descarregar el 2de8 sense folre «perquè no hem pogut demostrar tota la feina que portàvem feta als últims assajos».

La Colla Jove queda segona

Tot i que bona part del protagonisme de la jornada se’l van endur verds i rosats, finalment, la segona classificada va ser la Colla Jove de Tarragona que va marxar de la Tarraco Arena Plaça havent descarregat tres castells de gamma extra, però sense aconseguir tornar a fer el 3de10 amb folre i manilles, un dels seus grans objectius del dia.

Els del Cós del Bou van optar pel 5de9 folrat de sortida, una súper catedral que van haver de suar una mica, possiblement, la més treballada de les sis que han completat aquesta temporada.

Un cop assegurada la bona sortida, a la segona ronda va arribar el moment clau pels liles: el 3de9 amb folre i agulla. Les diades de Santa Tecla havien demostrat que els liles li estaven començant a agafar bé les mides a aquest castell tan complex (fins ara només l’havien descarregat els Castellers de Vilafranca) i després d’un intent el Primer Diumenge de Festes i de carregar-lo el dia de Santa Tecla, ahir al Concurs van aconseguir descarregar-lo. El tronc es va tancar una mica quan entrava l’espadat, però se’l va poder deixar completament lliure i, tot i els nervis que es van deixar entreveure entre la gent del pilar, l’alegria va esclatar entre els liles després de completar el primer 3de9fa de la seva història.

Un triomf que els permetia afrontar amb seguretat el 3de10 amb folre i manilles que es van plantejar a la tercera ronda. El castell de deu dels liles va pujar tranquil, el folre estava molt ben parat, les manilles no treballaven en excés, però una forta rebrincada quan la canalla estava arribant als pisos superiors va fer-li perdre les mides completament i es va acabar trencant.

La patacada no va deixar gaire baixes, però sí que va ser un fort cop de moral pels del Cós del Bou que a la quarta ronda van decidir optar pel 9de8, un altre valor segur per la colla que, a banda, els hi permetia sumar un bon gruix de punts i col·locar-se entre les primeres posicions.

De fet, com que la Colla Vella no va poder completar el 3de9sf, els liles van acabar quedant en segona posició, un resultat que, segons el cap de colla dels liles, Aleix Bordas, «és circumstancial perquè els rosats no han pogut fer tot el que volien. Tot i això, estem contents, però amb l’espineta de no haver pogut fer el 3». Bordas no va descartar que el 3de10 lila es pugui tornar a intentar abans de final de temporada. La Colla Jove no quedava en aquesta posició des de l’any 1994.

4 de 10 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca

Vilafranca torna a guanyar el Concurs per vuitena vegada consecutivaCristina Aguilar

Torre de vuit sense folre dels verds

Vilafranca torna a guanyar el Concurs per vuitena vegada consecutivaCristina Aguilar

4de10 amb folre i manilles (c) de la Vella de Valls

Vilafranca torna a guanyar el Concurs per vuitena vegada consecutivaCristina Aguilar

Intent de 3de9 sense folre de la Colla Vella de Valls

Vilafranca torna a guanyar el Concurs per vuitena vegada consecutivaCristina Aguilar

5de9 amb folre de la colla Jove

Vilafranca torna a guanyar el Concurs per vuitena vegada consecutivaCristina Aguilar

3de9 amb folre i l'agulla de la Colla Jove de Tarragona

Vilafranca torna a guanyar el Concurs per vuitena vegada consecutivaCristina Aguilar

tracking