Diari Més

Castells

Xifra rècord de colles participants en la 26a edició dels Concurs de Castells

Una vegada més, les millors colles del panorama casteller es donaran cita aquest cap de setmana a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona

La diada de diumenge congrega les dotze millors colles del moment, que omplen de camises l'arena de la Tarraco Arena Plaça (TAP).

Xifra rècord de colles participants en la 26a edició dels Concurs de CastellsCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Tarraco Arena Plaça (TAP) acollirà aquest proper cap de setmana les dues darreres jornades de la 26a edició del Concurs de Castells de Tarragona, un certamen que per segon any consecutiu manté el format d’organitzar tres diades castelleres de primer nivell.

Així doncs, el passat diumenge 25 de setembre es va celebrar l’actuació a Torredembarra, una diada abans coneguda com a Concurs7 i que se celebrava els anys alterns, quan no hi havia Concurs, mentre que els dies 1 i 2 d’octubre l’arena de la TAP acollirà les dues altres jornades del certamen.

Un certamen que aquest 2016 ha assolit una xifra rècord de colles participants, ja que per primera vegada en formaran part 45 colles, les 42 que contempla la normativa que han d’actuar-hi per haver-se classificat gràcies al Rànquing Estrella, i tres més que en aquesta ocasió l’organització ha decidit convidar. D’aquest total, hi ha set colles que mai abans havien participat en el certamen: els Xiquets de Hangzhou, els Al·lots de Llevant, els Castellers de Cerdanyola, els Castellers del Riberal, els Castellers de Sant Vicenç dels Horts, la Colla Castellera Jove de Barcelona i els Matossers de Molins de Rei.

A part de les colles novelles, per arribar a la xifra de 45 participants s’ha de tenir en compte que l’organització va convidar als Xiquets de Hangzhou a participar en la jornada de dissabte. La formació xinesa no forma part de la Coordinadora de Colles Castelleres ni disposa d’un circuit habitual d’actuacions per exhibir-se, però enguany ja ha descarregat castells com el dos de set i el tres de vuit. El seu nivell i la seva voluntat de ser-hi els va obrir les portes de la Tarraco Arena Plaça.

D’altra banda, els Xiquets del Serrallo, fora de les jornades tarragonines per la seva posició al Rànquing Estrella, també han estat repescats per l’organització, que els ha convidat a participar dissabte en la més nombrosa de les jornades. La tercera colla convidada van ser els Nois de la Torre que també havia quedat fora de les classificades per al Rànquing i va necessitar la invitació de l’organització per participar a la jornada del passat diumenge.

20 colles dissabte i 12 diumenge

D’aquesta manera, aquest dissabte 1 d’octubre seran 20 les colles que participaran en la segona jornada que es farà a la TAP, les que segons el rànquing de puntuació Estrella es van classificar entre la 14a i la 31a posició. Així doncs, les colles que actuaran són els Xiquets de Hanghzou, els Xiquets del Serrallo, la Colla Jove de Barcelona, la Colla Jove Castellers de Sitges, els Castellers de Sant Cugat, els Castellers de la Sagrada Família, els Sagals d’Osona, els Castellers d’Esplugues, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, els Xicots de Vilafranca, els Castellers de Lleida, els Tirallongues de Manresa, els Al·lots de Llevant, els Castellers de Berga, els Marrecs de Salt, els Castellers de Terrassa, els Castellers del Poble Sec, els Bordegassos de Vilanova, els Xics de Granollers i els Moixiganguers d’Igualada.

Pel que fa a la diada de diumenge, aquesta acollirà les dotze millors colles del moment, segons el rànquing Estrella, a excepció dels Minyons de Terrassa que, per conviccions i política de colla, no han participat mai del Concurs de Castells de Tarragona.

Les colles punteres de l’actual panorama casteller, que enlairaran les seves construccions diumenge, són els Castellers de Vilafranca, que arriben com a guanyadors de les últimes set edicions i amb ganes de revalidar un cop més el títol, però aquest cop, més que mai, s’hauran de veure les cares amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls que arriba amb un estat de forma excepcional. Les altres dues colles favorites a ocupar posicions de podi són la Colla Jove de Xiquets de Tarragona i la Colla Joves Xiquets de Valls.

Completen el quadre de colles els Xiquets de Tarragona, els Castellers de Sants, els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Barcelona, els Castellers de la Vila de Gràcia, els Xiquets de Reus, els Castellers de Sabadell i els Nens del Vendrell.

Classificació final comuna

Tal com ja va succeir en la darrera edició, un cop més la normativa que regeix les tres jornades és comuna per a totes les colles, de la mateixa manera que també ho és és el jurat que valora les diades, i la classificació final que n’acaba sorgint. D’aquesta manera és possible que un colla participant dissabte quedi millor classificada que una de diumenge o una que ha estat a Torredembarra quedi per sobre d’una de dissabte.

tracking