Diari Més

Castells

Un Sant Fèlix inoblidable

La colla vilaranquina fa història carregant el 4de10 amb folre i manilles a la cinquena ronda, davant d’uns rosats que fan la millor diada del seu historial

4de10fm dels Castellers de Vilafranca per Sant Fèlix.

Un Sant Fèlix inoblidableACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Era gairebé un quart de cinc de la tarda i feia quatre hores que la diada havia començat. Semblava un guió impossible d’imaginar, però a la cinquena ronda (sí, cinquena), els Castellers de Vilafranca han anunciat que volien tornar a intentar el 4de10 amb folre i manilles.

A la segona ronda, quan el cansament no era tan evident, no se n’havien sortit i una indecisió dels més menuts els ha obligat a arribar fins a la cinquena ronda, però això no els ha fet enrere i davant la sorpresa de molts dels qui eren a la plaça i, fins i tot, davant la incredulitat d’algunes de les seves mateixes camises, els verds han afrontat el seu gran repte d’aquest Sant Fèlix 2016.

Primer un peu desmuntat, però al segon intent han sonat gralles i el castell ha anat amunt. La gran estructura brandava, tremolava i en alguns moments, sobretot quan la canalla ja enfilava els darrers pisos, ha patit alguna rebrincada que l’ha fet patir perillosament, però, finalment, davant l’esclat d’una plaça de la Vila plena encara a vessar, l’enxaneta ha fet l’aleta i mil·lèsimes de segons després el castell s’ha trencat. La patacada ha estat sonora, però l’alegria s’ha desfermat entre les camises verdes que tant de temps feia que anhelaven poder afegir aquesta fotografia al seu local (i encara més des que els Minyons de Terrassa el van descarregar el passat novembre).

Els Castellers de Vilafranca han escrit una nova pàgina de la seva història, sense oblidar tot el que han fet abans del moment àlgid de la diada. Els verds han sortit últims, una circumstància que no acostuma a agradar a cap colla, però, tot i això, han decidit sortir de 3de10 amb folre i manilles. Els hi ha costat molts anys agafar-li les mides, però aquesta temporada se les tenen ben apreses i, un cop més, han descarregat el castell de deu sense patir ni gota. De fet, alguns dels castellers vilafranquins deien que per ells havia estat el millor 3de10fm del seu historial.

A la segona ronda han afrontat l’esperat 4de10, però, en aquesta ocasió, no ha sortit bé. Després d’un primer peu desmuntat en què s’havien arribat a col·locar els quarts, han sonat gralles, però quan el pis de setens feia poc que havia arribat a lloc, les manilles perdien el seu encaix i el castell ha fet llenya quedant en intent. Això ha obligat els verds a reformular els plans i a la tercera ronda han afrontat el 3de9 amb folre i pilar, una estructura que enguany tenen molt dominada, però que ha deixat una imatge que feia molt que no es veia: la canalla dels verds fent-se enrere. Ara bé, a la quarta ronda els locals l’han tornat a afrontar, amb la mateixa canalla, i el castell ha sortit rodó. Ha estat llavors quan s’ha començat a plantejar la possibilitat de tornar a portar el 4de10fm i, valents, han decidit tirar-lo endavant.

Tot i que, a banda també han descarregat el pilar de 8 amb folre i manilles, alguns castellers vilafranquins lamentaven que els hi havia quedat sense poder ni intentar el 2de8 sense folre, una anècdota tenint en compte tot el que acabaven d’aconseguir.

La Vella ho torna a fer

Qui ha tornat a plantar cara als verds, un cop més aquesta temporada, ha estat la Colla Vella de Valls que ha signat aquest Sant Fèlix la millor diada de la seva història. Els rosats han obert la seva actuació descarregant de nou el 3de10 amb folre i manilles (el segon que intenten enguany i el segon que descarreguen), deixant ben clar que havien anat a la plaça de la Vila a donar-ho tot.

A continuació, han decidit afrontar el castell total, el 4de9 sense folre, aquella estructura que havien descarregat per primera vegada a la seva història el passat Sant Fèlix i que aquest 2016 han volgut tornar a intentar i han tornat a descarregar. Ha estat un castell magistral, amb un descens calmat demostrant el saber fer d’una colla veterana.

Aprofitant la confiança que els hi havien donat el 3 i el 4, els rosats han anunciat el 4de10fm per la tercera ronda, però l’intent no ha anat gaire lluny. Quan s’havien col·locat els quints, el folre i les manilles de la súper estructura s’han enfonsat deixant el castell en peu desmuntat. Així doncs, vista la gran dificultat que suposava, els rosats han fey l’aposta segura del 4de9 amb folre i pilar que, com no podia ser menys, han tornat a descarregar.

El moment més polèmic de la jornada ha arribat amb el pilar de 8 amb folre i manilles dels rosats, ja que l’espadat s’ha trencat just en el moment en què la més menuda l’havia coronat, però un cop comprovades les fotografies i els vídeos corresponents s’ha vist que l’estructura estava carregada. La Colla Vella completava així la millor diada de la seva història. És el segon Sant Fèlix consecutiu que els vallencs aconsegueixen superar els seus millors registres, veurem on arriben a finals de temporada.

La Joves sempre hi és

La Colla Joves de Valls arribava a aquesta diada de Sant Fèlix havent completat únicament un gamma extra aquesta temporada i, tal com estava previst, el 2de9 amb folre i manilles ha estat el castell de sortida. Lluny del nervis que havien demostrat fins ara, els diables vermells han fet un 2 impecable, fins i tot, amb una sortida plàcida i tranquil·la.

Això els hi ha donat corda per afrontar a la segona ronda el 4de9 sense folre, instants després que ho hagués fet la seva colla rival. En aquest cas, el castell ha pujat nerviós, patint bastant, però l’han pogut aguantar fins al moment en què començava a sortir la canalla, quan el pis de quints ha acabat saltant deixant un desenllaç que semblava inevitable. Però, això no ha estat tot. La caiguda no els ha fet enrere i els vermells encara han volgut portar un tercer gamma extra a Sant Fèlix. A la tercera ronda han descarregat un 5de9 folrat, un castell treballat, amb algunes batzegades ben fortes, però que ha regalat un descens d’aquells èpics que tant agrada aplaudir a les places castelleres.

Era la injecció de moral que necessitava una Colla Joves que, després d’un primer tram de temporada amb uns resultats una mica irregulars, ha marxat de la plaça de la Vila havent fet un pas de gegant i demostrant als qui creien que no estaven a l’altura que ells sempre hi són.

Castell de deu dels Minyons

La primera ronda de Sant Fèlix ha deixat a la plaça de la Vila una tripleta de 3de10fm i, de fet, els Minyons de Terrassa han estat els primers en afrontar el castell de deu pisos. Ells han estat els encarregats d’obrir la diada i com que abans de l’hora prevista ja estaven col·locats al seu lloc, a les dotze i vint del migdia (deu minuts abans de l’inici marcat per l’organització) ja sonaven gralles del seu intent de 3de10. Un inici valent, però que no els ha acabat de sortir rodó del tot, ja que, tot i l’ascens ha anat força bé, un parell de rebrincades fortes han obligat a treballar massa aviat al folre i les manilles i, finalment, l’estructura s’ha acabat trencant quan es començava a baixar, quedant només en carregat.

Tot i la caiguda, però, els Minyons han volgut continuar amb l’aposta pels castells de gamma extra i a la segona ronda han afrontat un molt bon 5de9 folrat que ha anat seguit, a la tercera ronda, per un 2de9 amb folre i manilles, dues estructures que els malves han dominat sense complicacions i sense patir en cap moment per la seva execució.

A l’hora d’escollir el pilar, els egarencs han decidit deixar l’espadat de vuit pisos per un altre moment i han optat pel pilar de 7 amb folre que els ha permès arrodonir una esplèndida diada.

En total, Sant Fèlix 2016 ha deixat catorze castells de gamma extra, deu de descarregats i quatre de carregats, en què el castell més “petit” ha estat el 2de9 amb folre i manilles, que es diu aviat.

La propera gran cita del calendari casteller serà el 18 de setembre a Tarragona, quan es veuran les cares un altre cop la Colla Vella i els Castellers de Vilafranca durant la diada del Primer Diumenge de Festes.

3de10fm dels Minyons de Terrassa per Sant Fèlix.

Un Sant Fèlix inoblidableACN

3de10fm de la Colla Vella de Valls per Sant Fèlix.

Un Sant Fèlix inoblidableACN

2de9fm de la Colla Joves de Valls per Sant Fèlix.

Un Sant Fèlix inoblidableACN

3de10fm dels Castellers de Vilafranca per Sant Fèlix.

Un Sant Fèlix inoblidableACN

5de9f dels Minyons de Terrassa per Sant Fèlix.

Un Sant Fèlix inoblidableACN

4de9 sense folre de la Colla Vella de Valls per Sant Fèlix.

Un Sant Fèlix inoblidableACN

4de9 sense folre de la Colla Joves de Valls per Sant Fèlix.

Un Sant Fèlix inoblidableACN

2de9fm dels Minyons de Terrassa per Sant Fèlix.

Un Sant Fèlix inoblidableACN

5de9f de la Colla Joves de Valls per Sant Fèlix.

Un Sant Fèlix inoblidableACN

4de9fp de la Colla Vella de Valls per Sant Fèlix.

Un Sant Fèlix inoblidableACN

tracking