Diari Més

Rugbi

«Bale tira al nord i, el rugbi, al sud»

Jason Randell, entrenador del CRT i del Reus Deportiu, explica la seva experiència a Gal·les

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jason Randell és, a la vegada, entrenador del Club Rugbi Tarragona (CRT) i del Reus Deportiu. En un altre esport no seria factible ni compatible entrenar en dues entitats de la mateixa disciplina esportiva de les ciutats veïnes, però el rugbi és diferent. Així ho explica un membre de la comissió esportiva del CRT, José Antonio Lahuerta, qui va acompanyar a Randell a la redacció del Diari Més per entrevistar-se i explicar les seves sensacions i vivències sobre aquest esport. «En el món del rugbi hi ha competència, però el rugbi va més enllà de la competició. L’equip de Tarragona i el de Reus tenen un acord d’intercanvi de futbolistes, el que no es podria veure en un altre esport», detallava Lahuerta.

Randell té 52 anys i és entrenador de rugbi des de fa molt de temps. Ell va haver de canviar Gal·les per Espanya per motius laborals, tal com detalla. «L’empresa on treballava a Gal·les va tancar allí –Clariant– va tancar i vaig venir a una sucursal a Espanya. Porto cinc anys aquí, tot i que vaig venir només per dos anys. Ara, treballo aquí a l’empresa, i em prenc el rugbi com un hobby», explicava el gal·lès, el qual domina ja prou bé el castellà. Ara bé, els entrenaments que ell dirigeix, tant a l’equip reusenc com al tarragoní, són «en anglès», ja que el rugbi és un esport que, segons ell, s’entén molt millor en el seu idioma.

Pel club tarragoní va fitxar fa tan sols uns tres mesos, però ja fa més temps que se’l veu formant a jugadors a Reus. La història de la seva arribada al club de la capital del Baix Camp és curiosa, ja que «un dia vaig anar a un bar de Salou a veure el Sis Nacions, i em vaig trobar un noi a un bar. Vam parlar, i li vaig dir que jo era entrenador de rugbi a Gal·les. Ell em va dir que jugava a un equip de Reus, i em va demanar si els volia ajudar, i porto ja dos anys allí».

Ell explica que les diferències entre Gal·les i Espanya per la seva visió del rugbi és molt diferent, ja que «aquí tot és futbol, i allí és tot rugbi». Ara bé, hi ha una excepció. Gareth Bale, jugador gal·lès del Reial Madrid, també és una institució al país de parla anglesa. De fet, dir què és més important, si Bale o el rugbi, fa dubtar a Jason Randell. «Depèn. El nord de Gales, com està a prop d’Anglaterra, és molt de futbol. El sud, és tot rugbi. Bale tira més al nord, mentre que el rugbi ho fa al sud».

No tothom en pot viure

«A Gal·les, hi ha quatre equips top de rugbi en deu quilòmetres, és una forma molt diferent de viure allí l’esport», detalla l’entrenador, el qual explica que la gran diferència amb altres esports és, simplement, econòmica, ja que «no tothom pot viure d’aquest esport, ja que molts dels jugadors que practiquen aquesta modalitat».

Jason Randell ha entrenat al Llantrisant Youth entre 2000 i 2001, al Rhydyfelin Youth entre 2001 i 2009 (guanyadors de la Lliga i de la Copa de districte), de la University of Glamorgan Womens entre 2008 i 2009, del Mid District Youth entre 2009 i 2011 (campions de la copa entre districtes), el Penigraig Sèniors entre 2009 i 2010 i el Beddau Youth entre 2010 i 2014,

Jason Randell, a l'esquerra, acompanyat de José Antonio Lahuerta.

«Bale tira al nord i, el rugbi, al sud»Cristina Aguilar

tracking