Diari Més

El salari mínim per a un futbolista de la Segona Divisió és de 77.500 euros

El conveni amb la LFP per al període 2016-20 fixa un horari laboral de 7 hores diàries i un mes de vacances

El salari mínim per a un futbolista de la Segona Divisió és de 77.500 euros

El salari mínim per a un futbolista de la Segona Divisió és de 77.500 eurosCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els jugadors professionals a la Segona Divisió, categoria en la qual milita per segona temporada consecutiva el Nàstic i on acaba d’estrenar-se també el CF Reus, tenen fixat per conveni –el que va signar el col·lectiu amb la Lliga Professional de Futbol (LFP) al desembre i que té vigència per al període 2016-20– un salari mínim de 77.500 euros l’any. Únicament els futbolistes menors de 23 anys poden cobrar un sou inferior a aquesta xifra, mentre que els efectius amb entre 16 i 18 anys només tenen garantit el mínim interprofessional a què s’atenen per norma el comú dels treballadors d’altres àmbits: 9.168 euros anuals aquest 2016.

Tot plegat al marge de les negociacions particulars que pugui mantenir cada jugador amb el club que l’incorpora i que acostumen a fructificar, per a la majoria, en imports superiors a aquest llindar. Així, el cost d’una plantilla de 25 homes on tots ells haguessin superat els 23 anys i se cenyissin al salari mínim que marca la LFP superaria els 900.000 euros. L’acord que regula les condicions laborals en l’activitat del futbol professional estableix un horari de feina de màxim 7 hores al dia per als jugadors, que tenen dret a fer ús d’un mes complet de vacances amb almenys 21 dies que «es gaudeixin de forma continuada».

Dins aquest horari es comptabilitza «el temps que el futbolista es troba sota les ordres del club»: sessions d’entrenament, reunions i també desplaçaments i concentracions. D’aquestes últimes, els jugadors estan «obligats» a prendre part sempre durant un màxim de fins a 36 hores abans de l’inici del partit quan aquest es disputi a camp propi i de 72 hores –inclòs el temps del trajecte– si l’enfrontament té lloc a domicili. Els festius del calendari laboral ho són igualment per al col·lectiu d’esportistes, que hauran de tenir lliure el dia en qüestió a excepció dels que coincideixin amb les 48 hores prèvies a un matx com a locals o les 72 d’un partit fora de casa. Si es dóna alguna d’aquestes dues situacions, la festa es manté i corre a un altre dia de la setmana, un cop disputat el partit que la va fer ajornar.

Programar encontres de competició oficial entre el 23 de desembre i el 2 de gener dels propers quatre anys no és legal, tot i que el 23 de desembre de les temporades 2017-8 i 2017-18 hi haurà jornada. Els partits que s’hi juguin seran seleccionats per la LFP i l’AFE segons «criteris de proximitat geogràfica». Els jugadors afilials a l’AFE entrengratis als duels de Primera i Segona.

Recompensa a la fidelitat

Segons indica el conveni de la LFP, només es podrà fer constar per escrit un període de prova per a un jugador als contractes que se signin amb la competició oficial en marxa. Si el club fa aquest pas, a més, no podrà mantenir el futbolista en aquestes circumstàncies durant més de 15 dies i se l’haurà de quedar si en tramita la llicència federativa. Al moment de cobrar el seu salari, els integrants d’una plantilla poden percebre una part d’aquest sou mensualment, a raó de 4.000 euros en cada pagament, i la resta pot prorratejar-se, lliurar-se al final de la temporada o abonar-se en quatre terminis, segons la manera de fer de cada entitat. La fidelitat a un equip té recompensa: si un jugador hi ha estat durant sis temporades i finiquita el contracte, rebrà 19.250 euros addicionals, que seran 31.300 si hi ha estat set, 44.500 si hi ha competit durant vuit i 75.000 euros en cas que hi hagi estat nou campanyes.

Sancions del 25% del sou

Pel que fa a les obligacions dels futbolistes, l’acord amb la LFP també contempla i regularitza les sancions, aplicables a faltes que es tipifiquen com a lleus, greus o molt greus. Així, no avisar d’un canvi de número de telèfon, el tracte incorrecte cap a una tercera persona, no mantenir un mínim d’higiene personal,fer tard dos cops als entrenaments en un mes –faltes lleus– poden suposar des d’amonestacions verbals fins a multes del 4% del salari. Desobeir un directiu, fumar i beure a «un grau que perjudiqui la salut» o ocultar a l’entrenador una lesió –faltes greus– es paguen amb suspensions de feina i sou de fins a deu dies o multes de fins al 7%. Abandonar un partit, disminuir «de forma voluntària» el rendiment, consumir drogues o ignorar una sanció costa la suspensió de sou i feina per 30 dies o multa de fins a un 25% del salari anual.

tracking