Un desastre es converteix en un punt

El Nàstic compensa amb gols i moltes ocasions en el segon acte una primera meitat molt fluixa, que no es veia feia anys

Álex López va ser el futbolista més destacat del Nàstic en atac, ja que va provocar un penal i va anotar el definitiu 2-2.

Un desastre es converteix en un puntCristina Aguilar

Feia molt de temps que el Nou Estadi no vivia 45 minuts tan dolents de futbol per part del Gimnàstic de Tarragona. Va ser un autèntic desastre, una primera meitat per oblidar, que servirà per definir com no s’han de fer les coses en un futur. Ara bé, Vicente Moreno va necessitar tan sols un quart d’hora per explicar als seus jugadors el camí del triomf. Gairebé ho aconsegueix, ja que, en el segon acte, el Nàstic no només va empatar, sinó que a punt va estar d’emportar-se el triomf. Al davant, el Lugo, comandat per Luis César, un equip al qual li agrada molt jugar al futbol, però que es va limitar simplement a esperar errades del rival.

Segurament, si el tècnic gallec hagués estat més valent, podria haver tornat a casa amb el triomf sota el braç. Tot i això, finalment es va haver de conformar amb un punt, que és prou tenint en compte que s’enfrontava al tercer classificat de la temporada passada, però amb sabor a poc sabent que havia marxat al descans amb un 0-2 al seu favor.

No hi va haver gaire sorpreses en el primer onze de la temporada del Nàstic. De fet, va ser el mateix que Vicente Moreno va presentar al Mini Estadi contra el Barça B en el primer amistós de la pretemporada, amb una única diferència: l’entrada de Saja a a porteria, un canvi lògic tenint en compte la greu lesió patida per Manolo Reina.

La defensa, la mateixa que la de la temporada passada. Gerard Valentín i Mossa ocupaven els laterals –dret i esquerre, respectivament–, i l’eix era per a Suzuki i per a Molina. A la banqueta, l’únic central era Iago Bouzón, amb què Alberto Lopo va quedar sense convocar. Al centre del camp, una espècie de trivot amb Zahibo, que ha convençut completament a Moreno durant la pretemporada, acompanyant Lévy Madinda i Sergio Tejera. A les bandes, José Carlos i Rharsalla, mentre que Álex López va ser l’escollit per sortir d’inici com a davanter centre.

El Lugo va ser el que va començar més fort, amb accions per banda dreta on, precisament, hi era l’exgrana Jordi Calavera, que ara juga al conjunt gallec cedit per l’Eibar. Cada vegada que el de Cabra del Camp tocava la pilota, era una xiulada per part de l’afició del Nàstic. El públic encara no li ha perdonat que no renovés la passada temporada, i així li ho va fer saber.

De fet, l’ocasió més clara de l’enfrontament va arribar als deu minuts de joc. Joselu, l’home més perillós dels visitants, recollia una esfèrica dins de l’àrea i, amb un gran moviment, es girava i disparava amb cama esquerra. Saja, atent, va aturar l’esfèrica. Va ser a partir d’aquest moment quan el Nàstic va reaccionar. I ho va fer molt notablement. Primer, amb un xut de Gerard Valentín en una acció en la qual el lateral es va centrar per disparar. Aquesta, va ser en el 12’. Dos minuts després, José Carlos va recollir un refús a la frontal i va connectar un gran tret, que també va marxar desviat per poc.

Però quan més semblava que atacava el Nàstic, quan més s’acostaven a l’àrea rival els tarragonins, va arribar el gol visitant. José Carlos va perdre una pilota en el centre del camp, que no va poder aturar ningú. La contra la va muntar Pedraza, qui va veure com Suzuki li presentava una oposició mínima. Ho va aprofitar per cavalcar fins a l’àrea, preparar-se la cama esquerra, disparar i batre Saja per baix, amb un xut ajustat al pal esquerre.

Molt espès

Li costava molt al Nàstic trenar jugades des de darrere al davant. El centre del camp no rutllava i els davanters, tret d’alguna espurna de José Carlos, res de res. Ha anat empitjorant l’equip amb el pas dels minuts. No trenaven cap jugada des del darrere i no eren capaços d’arribar a l’àrea contrària amb perill. Així les coses, el Lugo s’ha limitat a esperar al darrere, buscant aprofitar bé les errades del rival. Així ha estat. A deu minuts del descans, Xavi Molina ha comès penal per agafar a un rival, i l’àrbitre no ha dubtat. Tampoc ho ha fet Joselu, que ha estat capaç d’anotar el 0-2, que posava molt coll amunt la remuntada pels tarragonins. El Nou Estadi no entenia què estava veient, ja que els tarragonins van protagonitzar un dels pitjors partits que es recorden a Tarragona. Immediatament després del segon gol dels visitants, Vicente Moreno ha aposta per canviar Zahibo i donar entrada a Lobato, buscant una mica de criteri a la medul·lar. No significava que l’ex del València Mestalla ho estigués fent malament, però alguna cosa s’havia de canviar. Això, però, tampoc va donar el resultat esperat.

A la segona meitat, més del mateix. El Nàstic s’ha mostrat com un equip més desconegut que mai, un equip encara en construcció i en rodatge, tenint en compte que hi ha una dotzena de cares noves a la plantilla. Vicente Moreno va decidir no esperar gaire per realitzar la primera substitució de la segona meitat, la segona del partit. Jean Luc ha entrat per José Carlos, que estava sent l’home més perillós dels locals.

Després, va entrar Uche, debutant amb el Nàstic, per Rharsalla. No ha pogut estrenar-se millor l’africà, ja que ha estat l’encarregat de retallar distàncies. Ignasi Miquel ha comès un clar penal sobre Álex López, i Uche l’ha transformat batent el porter per la seva dreta. S’ho va començar a creure un Nàstic que gairebé va estar a punt d’empatar gràcies a un míssil de Gerard Valentín, que va desviar a córner José Juan, de forma brillant. En va tenir una de molt clara Álex López, en el 86’. El punta del Nàstic, però, no va ser capaç d’aprofitar una centrada alta de Madinda, a l’espai, perfecte per poder rematar-la. Va rematar amb l’esquerra, i es va equivocar.

Nàstic. Saja, Gerard Valentín, Suzuki, Xavi Molina, Mossa, Zahibo (Lobato, 36’), Lévy Madinda, José Carlos (Jean Luc, 51’), Sergio Tejera, Rharsalla (Uche, 57’) i Álex López.

Lugo. José Juan, Jordi Calavera, Ignasi Miquel, Carlos Hernández, Manu, Pita, Seoane, Igor Martínez (Leuco, 82’), Campillo (Dealbert, 87’), Pedraza (Iriome, 65’) i Joselu.

Gols. 0-1, Pedraza (21’); 0-2, Joselu de penal (37’); 1-2 Uche de penal (65’); 2-2, Álex López (90’).

Àrbitre. Guillermo Cuadra Fernández (Balear). Va mostrar la targeta groga al local Xavi Molina; i al visitant Ignasi Miquel.

Incidències. El Nou Estadi va acollir 4.846 espectadors.