Diari Més

Curiositats

Un mapa de Catalunya del S.XVIII ple de sorpreses

Algunes urbanitzacions apareixen situades com a municipis i alguns pobles han canviat el nom

El mapa 'Cataloniae Principatus novissima et accurata descriptio'

Un mapa de Catalunya del S.XVIII ple de sorpresesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A principis del segle XVII els Diputats de la Generalitat de Catalunya van encarregar fer un mapa de Catalunya incloent tots els municipis i pobles de la sevacontemporaneïtat. L'any 1612 el cartògraf AbrahamOrteliusjunt amb el gravador i editorBaptistVrientsvan acabar la realització d'aquestencàrrec. El 28 de febrer de 2013 l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) vadigitalitzarla peçaCataloniaePrincipatusnovissimaetaccuratadescriptio.

Les diferències entre aquest i un mapa actual poden resultar òbvies,peròsi s'aprofundeix una mica més, es podenobservarmoltes curiositats. Per exemple, en l'actualitat Segur de Calafell és una entitat de població del municipi de Calafell al Baix Penedès, però al mapa de 1612 apareix només la població de Segur i als voltants no apareix nitansols Calafell. Seguint unalíniaen direcció al sud de la província de Tarragona trobem altres casos semblants a aquest. Per exemple, no trobem el municipi de Constantí en el mapa d'Ortelius,peròsíque hi figuren El Morell, La Pobla de Mafumet o Vilallonga. O per altra banda, l'actual urbanització deVilafortunysituada a Cambrils apareix com a municipi diferenciat.

Seguint direcció sud, actualment coneixem el municipiVandellòsi L'Hospitalet de l'Infant, situat a la comarca del Baix Camp. A l'antic mapa figuraVandellòs, amb el nom deValldellos, un clar exemplequeels nomsdels poblesha anat variant al llarg dels anys. Mont-roig, per exemple, a l'antic mapas'anomenaM. Roig. A la zona de les Terres de l'Ebre també apareixen alguns municipis amb un nomdiferent de l'actual, Amposta per exemple, ésAnposta, Campredó apareix comDumpredo.

Si observem l'interior de la província al mapa digitalitzat per ANC, trobem molts mésmunicipisque són fàcilment reconeixibles però que apareixen amb altres noms. LesBoriesBlanques, per exemple, que és l'actualmunicipide Les Borges Blanques. Fesclicken aquest enllaç per descobrir més curiositats de la teva zona.

tracking