Diari Més

Societat

Abandonar la teva mascota està penat

Moltes mascotes acaben al carrer pocs dies després d'haver estat rebudes com a regal de Reis

Els gossos entenen què diem i com ho diem

Els gossos entenen què diem i com ho diemDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 137.000 animals de companyia són abandonats cada any, segons un estudi de la Fundació Affinity i, segurament, molts d'ells acaben al carrer pocs dies després d'haver estat rebuts com el millor regal de Reis. Però una mascota no és una joguina i abandonar-la està penat. Aquest és precisament el missatge que el Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil vol fer arribar just hores abans que als peus de l'arbre de Nadal aparegui aquest regal que tant incansablement demanen els nens a Melchor, Gaspar o Baltasar.

Luis Solanes, alferes de la Prefectura del Seprona, és taxatiu «Tenir una mascota és una responsabilitat perquè requereix una cura, un control de les seves vacunes, una despesa per a la seva alimentació i la seva salut, un temps que cal esgarrapar... Una infinitat d'obligacions que cal tenir en compte abans que a casa entri un animal domèstic». «Si l'animal no es cuida bé, si s'abandona o la seva vida corre perill, fent ús de l'article337 bis del Codi Penal, un jutge pot imposar a l'amo de l'animal una multa d'un a sis mesos i, pel seu supòsit, decretar la seva inhabilitació» recorda l'alferes Solanes. I per imposar aquesta multa, segurament el magistrat tindrà en compte no només el poder adquisitiu del denunciat, sinó com, per què i en quines condicions ha deixat a l'animal, a més de si l'abandonament ha pogut causar algun perill.

La Guàrdia Civil no posa en dubte les xifres que fa públiques Affinity, que pot compartir, però no tots els abondonaments demascotessón denunciats ni en tots els casos intervenen les forces de seguretat. De fet, cada any el Seprona obre diligències policials per abandonaments de gossos al mig miler de casos.

Amb motiu d'aquestes infraccions, els agents d'aquest servei i d'altres unitats de l'institut armat van detenir o van imputar (van investigar segons la llei actual) a 442 persones en els últims onze mesos. El nombre d'infraccions administratives a la normativa sobre animals de companyia va ascendir a 10.969 en aquest mateix període.

Encara que el maltractament i l'abandonament augmenta en les estadístiques, no vol dir que aquesta pràctica s'estigui incrementat entre la ciutadania, sinó que la major conscienciació fa que creixin les denúncies. Tant és així, que la Guàrdia Civil ha comprovat com en els seus perfils de les xarxes socials són cada vegada més els ciutadans que es dirigeixen a aquest cos policial per col·laborar en l'esclariment de situacions de maltractament o denunciar-les.

La situació de crisi econòmica també pot haver afectat les xifres d'abandonament animal,que probablement ha obligat a algunes famílies a desfer-se de la seva mascota per reduir despeses. I a moltes altres a aparcar per un temps el seu desig d'adoptar a algun animal. Una crisi que també ha afectat les protectores d'animals, que han vist reduïdes les subvencions que reben.

Repsol i la Guàrdia Civil han signat un acord d'actuació per auxiliar als gossos abandonats en les estacions de servei d'aquesta empresa, que està difonent un vídeo aquest Nadal per conscienciar sobre aquest problema.

Encara que són els gossos lesmascotesde les quals més es desfan els seus propietaris, segurament perquè el seu manteniment és més costós i perquè requereixen més atenció, hi ha moltes altres que acaben al carrer perquè, en alguns casos, els seus amos es cansen d'elles, sobretot aquelles que no interactuen, com les tortugues, i, per tant, el vincle emocional és en teoria menor.

tracking