Diari Més

Tecnologia

Un software ocult als mòbils envia informació a la Xina

S'ha descobert als Estats Units i podria afectar també als aparells de ZTE i Huawei

Els terminals comprats mai no arribaven als clients que, en realitat, no els havien comprat.

Estafen a una companyia telefònica i a clients, que compraven mòbils sense saber-hoPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un software ocult preinstal·lat en telèfons mòbils envia dades i informació dels usuaris al govern xinès, segons que han denunciat analistes de seguretat de l’empresa Kryptowire al seu blog.

Segons publica The New York Times, els analistes de seguretat van descobrir recentment el software preinstal·lat en alguns telèfons Android que monitoritzaven la ubicació dels usuaris, amb qui parlaven i què escrivien en els missatges de text, i enviava aquesta informació a un servidor del govern xinès cada 72 hores.

Aquest programa està suposadament amagat en el sistema operatiu, de manera que el consumidor no el percep com un programa sobre el qual pogués tenir control, i tal com explica el vicepresident de Kryptowire, Tom Karygiannis, l’usuari no podia saber de cap manera que està instal·lat al seu telèfon.

Encara que l’abast de la transmissió d’informació a la Xina no està clar encara, la companyia encarregada de la creació del software, Shanghai Adups Technology Company, assegura que el seu codi s’executa en més de 700 milions de telèfons, automòbils i altres dispositius intel·ligents.

Els clients internacionals i els usuaris de telèfons descartables o prepagament són les més afectades pel software.

Per la seva part, el fabricant de telèfons nord-americà BLU Products va dir que 120.000 dels seus telèfons havien estat afectats i que, davant d’aquesta troballa, van actualitzar el software per eliminar la característica d’espionatge.

El document d’Adups informant sobre el problema als directius de BLU indicava que el software es va dissenyar intencionalment per ajudar un fabricant de telèfons xinès a controlar el comportament de l’usuari, i que aquesta versió del software no estava destinada als telèfons que es comercialitzarien als Estats Units.

El problema d’espionatge es va trobar en un tipus especial de software, conegut com a microprogramari, que li indica als telèfons com operar.

Adups proporciona el codi que permet a les empreses actualitzar remotament el seu microprogramari, una funció important que en gran manera no és vista pels usuaris, encara que normalment l’actualització del telèfon i les condicions d’aquesta sí han de ser notificats als clients, cosa que no va ocórreren aquest cas.

Segons la seva pàgina web, Adups ofereix software a dos dels fabricants de telèfons cel·lulars més gransal món, ZTE i Huawei, ambdós basats en la Xina però que cada vegada tenen més presència al mercat occidental.

El 2013 un cas semblant va afectar l’empresa de telefonia mòbil HTC, però es va considerar un error en lloc d’un intent deliberat de recol·lecció de dades i d’informació.

tracking