Diari Més

Un de cada tres joves admet que escriu o consulta Whatsapp mentre condueix

Un de cada tres joves admet que escriu o consulta Whatsapp mentre condueix

Les distraccions al volant provoquen molts accidents.

Un de cada tres joves admet que escriu o consulta Whatsapp mentre condueixCarlos Paes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 80 % dels joves espanyols confessa haver vist a algun amic agafar el cotxe després de consumir alcohol o drogues i més de la meitat assegura haver impedit que els seus éssers propers conduïssin en aquest estat, segons un estudi sobre hàbits dels joves al volant.

Aquest és el resultat d'una enquesta realitzada per la Fundació Mútua Madrilenya amb l'Associació per a l'Estudi de la Lesió Medul·lar Espinal (Aesleme) amb informació facilitada per 3.533 persones d'entre 18 i 25 anys de catorze províncies espanyoles entre setembre de 2014 i maig de 2016.

L'enquesta revela que els joves tenen una percepció diferent de la seva actuació i de la dels seus éssers propers. Així, només un de cada quatre (el 27 %) admet haver conduït alguna vegada després de consumir alcohol, però vuit de cada deu afirma haver vist a algun amic fer-ho begut o drogat.

En aquests casos, el 53 % dels enquestats manifesta haver intervingut per impedir que un dels seus amics es posés al volant en aquest estat.

Una dada que mostra, segons el parer dels autors de l'informe, «certa presa de consciència»sobre els perills del consum d'alcohol i altres substàncies en la conducció, encara que també indica que encara hi ha una part molt important de joves que no percep el gran risc d'aquestes conductes imprudents.

Un 28 % dels joves declara que mai s'ha vist en la situació d'haver d'actuar per impedir que els seus amics condueixin embriacs.

Una figura creixent, a tenor del resultat de l'enquesta és la del conductor alternatiu, l'amic que es compromet a no beure durant la nit per assumir la responsabilitat de conduir. El 39 % dels joves ha jugat aquest paper en alguna ocasió, especialment els caps de setmana.

A més del consum d'alcohol i drogues, l'estudi s'interessa per una altra de les principals causes d'accidents: les distraccions.

Un de cada tres joves admet que escriu o consulta missatges de Whatsapp o SMS mentre condueix i un percentatge una mica menor (el 30 %) ha realitzat alguna trucada sense mans lliures mentre circulava.

També és un terç dels consultats el que assegura no respectar els límits de velocitat establerts.

L'estudi apunta que la percepció del risc és major a mesura que augmenta l'edat de l'enquestat i, per sexe, és més elevada entre les dones que entre els homes.

La Fundació Mútua Madrilenya i Aesleme, responsables de la campanya "Agafa't a la vida" que des de 2010 tracta de prevenir accidents entre els joves, consideren que aquests resultats demostren la necessiteu de continuar conscienciant sobre les conseqüències que poden tenir les imprudències al volant.

tracking